Ne ingrasam in sezonul rece sau lenea „e la putere” iarna?
Sezonul rece este in mod cert momentul propice multiplelor randuri de haine. Asadar, cu cat este mai frig, cu atat purtam mai multe straturi. Cam asa sta treaba si cu alimentatia: in sezonul geros avem tendinta de a ne "imbraca" cu mai multe straturi de grasimi si calorii, care sa ne "tina" de cald.
31.10.2011
Timp estimat de citire:
3 minute, 42 secundeComportamentele alimentare prea putin chibzuite din aceasta perioada sunt rezultatul mai multor factori, fapt demonstrat si de existenta persoanelor care desi nu se supun regulilor stricte ale postului de dinaintea sarbatorilor, fac totusi excese in alimentatie de sarbatori. Sa vedem care sunt acesti factori.
Fluctuatiile apetitului, dependente de anotimpuri
Fluctuatiile in greutate dependente de anotimpuri au o explicatie simpla: majoritatea oamenilor iau in greutate toamna si iarna, slabind insa, primavara si vara. ~n sezonul cald suntem mai activi, iar metabolismul nostru este si el mai rapid, in timp ce sezonul rece aduce cu el o scadere a vitezei metabolice, concomitent cu un activism redus. Aceste schimbari se reflecta si in planul psihic, iarna simtindu-ne mai deprimati mai lenti si greoi, in timp ce in anotimpurile calde ne simtim automat mai optimisti, mai dornici de viata si mai activi.
Cu precadere iarna, datorita particularitatilor luminii solare, nivelul serotoninei din organism scade, si deoarece aceasta substanta este responsabila pentru senzatia de „bine” a intregului organism deseori observam o scadere a motivatiei pentru activitate, mai ales atunci cand temperaturile sunt scazute si lumina solara slaba.
Fluctuatiile apetitului, dependente de evenimentele din viata noastra
In ceea ce priveste dependenta greutate-evenimente cotidiene, acestea se reflecta in pshicul nostru fiind apoi exteriorizate in comportament. Si cand spun comportament ma refer la toate tipurile de comportament, de la cel verbal pana la cel alimentar. Putem cu usurinta observa ca atunci cand o persoana este deprimata dintr-un motiv sau altul, comportamentul sau alimentar va tinde catre exteme: fie va face excese mancand prea mult, fie va experimenta o totala lipsa a apetitului. In schimb, atunci cand viata nostra este echilibrata, si regimul alimentar va fi unul echilibrat, fara excese de niciun fel.
Este un fapt destul de cunoscut acela ca anotimpul rece are tendinta sa influenteze in mod negativ psihicul nostru, deoarece s-a dovedit clinc faptul ca temperaturile scazute cauzeaza afectarea bunei dispozitii.
Fluctuatiile apetitului in functie de temperament
In atitudinea fata de alimentatie, ne manifestam diferit nu numai in functie de gradul de motivare si puterea vointei, dar si in functie de tipul de temperament ce ne caracterizeaza.
Este util sa cunoastem tipul temperamental caruia ii apartinem, deoarece temperamentul este innascut si deci, nu poate fi schimbat in totalitate, insa unele aspecte pot fi oricand atenuate sau dimpotriva accentuate in conformitate cu necesitatile de adaptare la situatia in care ne aflam.
Poftele alimentare in sezonul rece
Fiecare persoana dispune de un echilibru propriu al substentelor care tin sub control apetitul, dar si de o experienta de viata unica ce structureaza preferintele alimentare.
Poftele alimentare sunt exacerbate atunci cand:
- Urmam o dieta restrictiva;
- Suntem stresati, nervosi, deprimati sau coplesiti de evenimentele traite;
- In cazul lipsei somnului, pe fond de oboseala extrema;
- Prezentam o personalitate adictiva, centrata pe principiul placerii;
- S-a creat o obisnuinta anterioara pe baza conditionarii;
- Suntem supusi traditiilor sau obiceiurilor alimentare datand din copilarie in ceea ce priveste mancarurile tipice anotimpului rece.
Trei pasi pentru a preveni fluctuatiile in greutate pe parcursul sezonului rece
- Faceti fata poftelor alimentare.
Va trebui sa ne amintim faptul ca poftele alimentare pot fi usor tinute sub control. Ele nu sunt decat senzatii emotionale ce nu au o baza organica concreta, cu alte cuvinte poftele nu reprezinta nevoi ale organismului nostru care se cer a fi indeplinite, cum este de exemplu senzatia de foame. Pentru a face fata poftelor alimentare, este necesar sa incercam sa mancam cat mai putin, chiar daca cedam poftelor si sa ne planificam mese regulate la ore fixe.
- Cat mai multa lumina
Deoarece lipsa de lumina a iernii reduce nivelul de serotonina, este bine ca in aceasta perioada sa ne plimbam cat mai mult pe afara, iar atunci cand acest lucru nu este posibil sa ne asiguram ca spatiul in care ne aflam este bine luminat.
- Activitate fizica sustinuta
Multi oameni iau in greutate de-a lungul iernii pentru ca isi reduc activitatea fizica continuand sa manance aceeasi cantitate de alimente ca si in sezonul cald sau chiar mai multa. De aceea continuarea ritmului de activitati fizice practicat in sezonul cald este esentiala pentru a combate luarea in greutate pe parcursul iernii
Carmen Maria Finat,
Psiholog
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024