Nectarinele, o delicioasă sursă de vitamine și minerale pentru sănătate
Atunci când vine vorba de gust plăcut și aromă specifică, nectarinele rivalizează cu piersicile – fructele cu are chiar au o legătură de rudenie directă. De fapt, nectarinele nu sunt altceva decât rezultatul unei mutații genetice apărute la un moment dat la piersici, neexistând nicio deosebire între sâmburii celor două fructe și nici între aspectul pomilor care le produc.
18.09.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 24 secundeCel mai important detaliu care face diferența constă în faptul că nectarinele au coaja netedă și lucioasă, în timp ce coaja piersicilor este acoperită cu puf și are suprafața mai poroasă. O altă diferență este dată de valoarea nutrițională, care conține o cantitate mai mare de calorii în cazul nectarinelor, dar și o cantitate circa 6 ori mai mare de beta-caroten, care este transformat de organism în vitamina A.
În continuare îți vom face o scurtă descriere a nectarinelor, urmată o prezentare a vitaminelor și mineralelor pe care le conțin, precum și a principalelor beneficii pe care acestea le au pentru sănătate.
Ce sunt, de fapt, nectarinele?
Se consideră în mod total eronat că nectarinele ar fi rezultatul încrucișării dintre piersic și prun, moștenind coaja netedă și lucioasă a prunelor și gustul specific al piersicilor. În realitate, nectarinele sunt o specie de piersici apărută ca urmare a unei mutații genetice produse la un moment dat, undeva prin secolul al XVII-lea.
Au câștigat rapid în popularitate, atât datorită faptului că au coaja netedă și nu mai trebuie curățate de puf – așa cum se întâmplă cu piersicile – dar și pentru că au o aromă mai pronunțată, iar pulpa este puțin mai cărnoasă. Trebuie totuși să menționăm că există aproximativ 100 de soiuri de nectarine, astfel că aceste proprietăți pot să difere de la un soi la altul.
În afară de aceste calități, nectarinele sunt apreciate pentru conținutul ridicat de vitamine și minerale, despre care vom vorbi și noi în capitolul următor.
Ce valori nutriționale au nectarinele?
Nectarinele sunt fructe hrănitoare, care aduc organismului un aport însemnat de minerale și vitamine, dar și de alte substanțe benefice, care îmbunătățesc funcțiile metabolice și protejează împotriva anumitor probleme de sănătate. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, am analizat conținutul nutrițional pentru 100 de grame de nectarine și îți prezentăm rezultatele obținute.
Deși am spus mai devreme că au un conținut mai bogat de calorii decât piersicile, aportul caloric al nectarinelor rămâne totuși unul scăzut, fiind de doar 44 de grame, raportat la cantitatea analizată. De asemenea, fructele conțin și 11 grame de carbohidrați, la care se adaugă 1,7 grame de fibre – substanțe care contribuie la o digestie sănătoasă.
Nectarinele mai conțin și un gram de proteine la suta de grame, precum și 0,5 grame de grăsimi nesaturate, care au, de asemenea, un rol benefic pentru sănătate.
În ceea ce privește vitaminele, nectarinele se remarcă datorită conținutului de vitamina C, cunoscută pentru puternicul efect antioxidant și ca nutrient indispensabil pentru sistemul imunitar.
De asemenea, în componența lor se găsesc și vitamine din complexul B, mai precis vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3 și vitamina B9. Deși cantitatea conținută este mai redusă decât în cazul altor fructe, nectarinele constituie și o sursă de vitamina E, care este la rândul său un puternic antioxidant.
Nu putem trece cu vederea nici faptul că aceste fructe conțin și o cantitate importantă de beta-caroten, care constituie baza pentru vitamina A, sintetizată de organism. Cu alte cuvinte, nectarinele oferă o importantă materie primă din care organismul produce această vitamină, cunoscută în special pentru beneficiile aduse sănătății oculare, dar și pielii
Nu trebuie să uităm nici de minerale, pentru că și din acest punct de vedere nectarinele reprezintă o sursă nutritivă prețioasă. Se remarcă în primul rând conținutul de potasiu, care este de aproximativ 95 de miligrame la suta de grame. În cantități mai mici, nectarinele mai conțin cupru, fier, mangan, fosfor, magneziu și calciu.
Ce beneficii aduce consumul de nectarine
Am precizat deja că nectarinele sunt foarte aromate și au un gust plăcut dulce-acrișor, însă dincolo de satisfacția papilelor gustative există și alte beneficii legate de consumul acestor fructe. Acestea se datorează în mare parte conținutului de vitamine și minerale, dar și celorlalte substanțe din compoziția nectarinelor. Dacă ai nevoie de mai multe argumente pentru a consuma aceste fructe în mod frecvent, iată o listă cu beneficii care să te motiveze!
O piele mai tânără și mai sănătoasă
Acest beneficiu se datorează vitaminei C și vitaminei A rezultate în urma sintezei beta-carotenului din nectarine. Cele două vitamine sunt esențiale pentru sănătatea pielii, menținându-i elasticitatea și prevenind apariția a ridurilor.
Mai exact vitamina C este implicată în producerea de colagen care dă elasticitate pielii, în timp ce vitamina A favorizează procesul de regenerare celulară, menținând textura pielii netedă și sănătoasă. În același timp, vitamina C combate stresul oxidativ ce poate duce la îmbătrânirea prematură a pielii, iar vitamina A o protejează împotriva razelor ultraviolete, care pot genera același efect de îmbătrânire și pătare a pielii.
Mai puține kilograme
Deși dulci, nectarinele conțin puține calorii, așa că nu trebuie să îți faci griji că vei acumula kilograme în plus din cauza lor. Din contră, prin aportul scăzut de calorii și prin conținutul de carbohidrați și fibre, nectarinele te pot ajuta să mai dai jos din excesul ponderal, bineînțeles, integrându-le într-o dietă echilibrată și făcând mai multă mișcare.
Fibrele și carbohidrații dau o senzație de sațietate prelungită, ceea ce înseamnă că vei simți mai rar nevoia de a mânca, iar apetitul nu va fi unul exagerat. Totodată, aportul scăzut de calorii determină organismul să apeleze la rezervele de grăsime pentru a produce energie, iar în acest fel poți slăbi sănătos fără a te înfometa.
Risc diminuat de hipertensiune arterială
Potasiul este un mineral important pentru menținerea unei inimi sănătoase, întrucât reduce potențialul hipertensiv al excesului de sare, mai exact al sodiului din componența sării. Am precizat deja că nectarinele conțin o doză importantă de potasiu, datorită căreia pot preveni apariția retenției de apă, determinată de excesul de sare, din organism. Este important acest lucru, pentru că retenția de apă determină la rândul ei creșterea volumului de sânge, care are drept urmare apariția hipertensiunii arteriale și ulterior a altor afecțiuni cardiovasculare cauzate de tensiunea crescută.
Un sistem imunitar mai puternic
Vitamina C, care se găsește din belșug și în compoziția nectarinelor, are un rol crucial în buna funcționare a sistemului imunitar, stimulând producția de leucocite și totodată îmbunătățind eficiența acestora. Leucocitele sunt celulele albe din sânge responsabile cu protejarea organismului împotriva agenților patogeni de orice fel, iar numărul și eficiența acestora influențează imunitatea oricărui organism.
Să nu uităm nici de efectul antioxidant al vitaminei C, datorită căruia anulează acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra celulelor și confer organismului ma multă rezistență.
Așadar, consumul acestor fructe poate avea un impact pozitiv și asupra sistemului imunitar, îmbunătățind capacitatea de apărare a organismului în fața agenților patogeni.
O digestie sănătoasă
Fibrele din compoziția nectarinelor nu doar că mențin senzația de sațietate, dar contribuie și la îmbunătățirea digestiei, reducând riscul unor tulburări ce pot apărea după o masă copioasă. Acestea stimulează mișcarea naturală a musculaturii digestive ce asigură tranzitul intestinal și totodată, datorită părților solubile, hrănesc flora bacteriană benefică din intestine.
În acest mod, consumul de nectarine poate îmbunătăți digestia, prevenind disconfortul abdominal datorat unor tulburări precum indigestia, balonarea, refluxul gastroesofagian sau constipația.
Dacă adăugam la toate aceste beneficii că nectarinele sunt fructe destul de accesibile ca preț și pot fi procurate pe tot parcursul anului, sperăm că materialul pe care l-ai parcurs până aici ți-a oferit suficiente argumente pentru a te convinge de calitățile acestor fructe.
Așadar, dacă vrei să slăbești, să îți menții pielea sănătoasă sau să te protejezi împotriva unor infecții sau altor boli cronice, te încurajăm să consumi cu încredere nectarine, pe care să le integrezi într-o dietă echilibrată.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024