Nelipsitele probleme… digestive
Cu totii ne confruntam cu ele mai devreme sau mai tarziu, dar care sunt cauzele, cum sa le prevenim? Cum sa ne tratam?
07.12.2011
Timp estimat de citire:
2 minute, 32 secundeTraim o viata in ritm alert, nu avem timp sa ne bucuram de mese, asa cum o faceam in copilarie si mâncam orice ne permite sa ne ocupam de treburi fara sa ne oprim. Motive din cauza carora sanatatea noastra digestiva are de suferit. Situatia insa poate fi rezolvata chiar si in conditiile acestea. Exista suplimente nutritive, mici schimbari in stilul de viata, care ne pot ajuta sa prevenim sau sa tratam mai usor aceste probleme.
Intoleranta alimentara nu este singura cauza
Dupa varsta de 12 ani, problemele digestive (diareea, balonarea, constipatia etc.) pot fi provocate de bacterii, virusuri, intolerante alimentare – cum este cea pentru lactoza – sau anumite medicamente. Calatoriile, anxietatea sau apa insuficient de bine filtrata, pot de asemenea sa cauzeze diferite afectiuni digestive.
Probleme mai complexe, cum sunt hemoroizii, au ca principale cauze graviditatea (greutatea fatului in formare exercita o presiune foarte mare asupra uterului), greutate crescuta (mai ales daca masa de grasime este localizata in zona abdominala) sau aportul insuficient de fibre (responsabila de usurarea tranzitului intestinal).
Suplimentele pot ameliora disconfortul
Foarte multi dintre cei cu probleme digestive frecvente pot obtine rezultate pozitive cu remedii naturiste.
Acidophilus – microorganism ce poate ameliora efectele problemelor digestive, imbunatatind echilibrul mediului intestinal. Microflora (bacteriile din organism) ajuta la prevenirea invaziei alergenilor si microorganismelor patogene si in recuperarea dupa tratamentele indelungate cu antibiotice sau dupa diferite boli digestive.
Ghimbirul – a fost folosit din vremuri stravechi in tratamentul problemelor gastro-intestinale, pentru combaterea gretei si a varsaturilor provocate de raul de miscare. Ghimbirul are proprietati anti-inflamatorii si ajuta la alinarea durerilor tractului digestiv.
Atentie! Este nevoie de atentie in folosirea ghimbirului in cazul persoanelor care urmeaza un tratament anti-coagulant si pentru boli de inima si diabet.
Cascara Sagrada – a fost folosita inca din antichitate in Europa, este un arbore care contine substante chimice care stimuleaza contractiile intestinale. Actioneaza ca un veritabil laxativ si ajuta la ameliorarea si chiar eliminarea starilor de constipatie.
Fibra – are valoare nutritionala mica, dar mari efecte benefice in aparatul digestiv. Stimuleaza miscarile intestinale, previne constipatia etc.
Exista doua tipuri de fibre: insolubile si solubile. Cele insolubile nu se dizolva in apa si trec in intestinul gros in mare parte nefermentate, prevenind constipatia. Fibrele solubile sunt partial digerate, intârzie aparitia senzatiei de foame, incetinesc absorbtia glucozei si mentin nivelul de microflora din intestin. De asemenea, se pare ca are un efect benefic in prevenirea cancerului de colon si a altor boli intestinale.
Schimbarea stilului de viata previne aparitia problemelor
Printre lucrurile care pot fi facute cu scopul de a preveni afectiunile digestive, regimul alimentar echilibrat este cel mai bun. Dieta trebuie sa fie bogata in cereale integrale si legume, iar apa nu trebuie neglijata. In plus, un program adecvat de exercitii fizice mentine vitalitatea organismului si il ajuta sa functioneze corect. Persoanele predispuse la afectiunile intestinale este recomandat sa foloseasca, pe lânga tratamentul medicamentos, ulei de peste, acidophilus si ghimbir.
Irina Paulenco
Erorile din alimentație
07.01.2024