Norovirusul – ce este și cum evităm îmbolnăvirea
Vara este un anotimp în care toxiinfecțiile alimentare sunt frecvente. Motivele sunt multe. De exemplu, temperaturile ridicate sunt propice înmulțirii tuturor microorganismelor, îndeosebi celor patogene pentru om, care prosperă între 20 și 40 de grade Celsius. Sau prezența vectorilor de tipul muștelor, care au obiceiuri de viață ce le fac apte să care, pe perii piciorușelor, încărcături uriașe de microorganisme patogene.
02.08.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 16 secundeDacă toxiinfecțiile sunt produse de mâncarea contaminată, bolile digestive se pot transmite și prin contact direct cu o persoană purtătoare sau prin suprafețe și tacâmuri neigienizate, care au venit în contact cu microorgansimele producătoare de boală. Alături de bacterii, vara se înmulțesc luxuriant si virusurile cu tropism digestiv. Norovirusul este unul dintre acestea și este antropogen, deci specific omului.
Cum se produce infectarea cu norovirus
O persoană bolnavă elimină foarte multe particule virale, iar pentru producerea bolii sunt necesare foarte puține astfel de particule. Deci nu e greu să te îmbolnăvești. Vârsta practic nu contează, toată lumea poate face boala. Poți fi printre victime dacă ai contact direct cu cineva contaminat, dacă bei apă contaminată, dacă mănânci mâncare contaminată sau dacă atingi suprafețe contaminate și apoi îți bagi mâna nespălată în guă. Sigur, victimele ultimului gest sunt mai ales copiii. Dar gândește-te mai bine: când mănânci ceva cu mâna nespălata faci și tu la fel.
Norovirusurile sunt de foarte multe tipuri, ca atare nu câștigi imunitate generală după infecție. Ca urmare, poți face boala de numeroase ori în timpul vieții. Dar asta e ceva firesc la multe boli virale.
Simptomele infectării cu norovirus
Boala dată de norovirusuri este descrisă în țările anglo-saxone ca o “gripă” digestivă, dar desigur că nu are decât foarte puțin în comun, ca simptomatologie, cu gripa. Se manifestă ca orice boală digestivă, însă impactul pe organism este și general. Deci vor predomina simptomele digestive (crampe, greață, vărsături și diaree), completate, după caz, cu o stare generală alterată, febră, dureri de cap. Gastroenterita debutează la 1-3 zile de la contactul cu virusul și, deși tabloul descris anterior nu pare de speriat, el este departe de a fi confortabil. La starea de rău provocată de virus se adaugă pierderile hidroelectrolitice date de vărsături și diaree, rezultând uneori cazuri foarte serioase, mai ales la copii mici, persoane vârstnice sau la cei cu afecțiuni asociate. Atenție mai ales la copii, deoarece ei se deshidratează rapid. Dacă sunt anormal de somnoroși, urinează foarte puțin, plâng fără lacrimi, trebuie să iei urgent măsuri.
Tratament pentru norovirus
Nu există medicamente împotriva virusului. Trebuie să ai grijă să combați deshidratarea și să te duci la spital dacă situația devine serioasă. Oricum, tratamentul ce îți va fi aplicat este doar simptomatic. Boala e autolimitantă și trece în timp.
Naturalis Rehidrafort este un supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale și lichide. Datorită compoziției echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajută la corectarea stărilor de deshidratare. Sărurile de rehidratare Naturalis Rehidrafort se pot administra în stări de deshidratare, când organismul pierde cantități mari de apă prin diaree, vărsături sau transpirație.
Prevenirea infecției cu norovirus
Cel mai important este să previi infecția cu norovirus, și aici măsurile sunt cele generale de igienă care se aplică întotdeauna în bolile digestive. S-ar putea să îți pară banalități, dar practica arată că oamenii nu țin adesea seama de aceste măsuri și ajung să sufere. Deci:
- Spală-te frecvent pe mâini, mai ales după ce folosești toaleta. Dacă ai virusul, îl elimini în materiile fecale și în vomă încă înainte de instalarea simptomelor și mult după. După ce mergi la toaletă, spală-te bine pe mâini și apoi dezinfectează-te cu o soluție pe bază de alcool. Așa îți vei păzi familia de infecție.
- Păstrează regulile de igiena în bucătărie, de la temperatura optimă pentru pregătirea mâncării, la lant frigorific, suprafețe curate separate de cele pe care pui mâncarea crudă etc. Ține minte că norovirusul este destul de rezistent la tratamente termice, deci opăritul rapid al unor alimente potențial contaminate, cum sunt fructele de mare, nu îl distruge.
- Nu te ocupa de pregătirea mâncării dacă ai simptome.
- Dacă ai pe cineva în familie bolnav, și de regulă este vorba de un copil, și se întâmplă… accidente, spală bine suprafața murdărită cu vomă sau fecale, apoi dezinfectează cu o soluție concentrată de derivați cu clor. Poartă mănuși de protecție și spală-te bine pe mâini apoi. Dacă se murdăresc scutece sau hăinuțe, trebuie spălate la temperaturi foarte ridicate și, eventual, calcă-le apoi cu fierul bine încins.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024