21.08.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 5 secundeNu trece anul fără o dietă nouă. Acum este la modă “SIRTFOOD diet”, dieta care pare să o fi adus la o greutate optimă pe cântăreața Adelle. Unde mai pui că dieta permite consumul de ciocolată și vin rosu, deci pare de-a dreptul ruptă din rai… prea bună ca să fie adevărată.
Dar ce sunt aceste “sirtfoods”?! De unde vine noțiunea de SIRT?! SIRT este o formă prescurtată a numelui unei clase de proteine, sirtuine, cu activitate particulară și foarte importantă în organism. Ele au fost studiate in vitro în ultimele decenii și s-a dovedit că influențează diverse procese celulare esențiale: îmbătrânirea, transcripția mesajelor, moartea celulei (apoptoza), inflamația, rezistența la stres, ca și managementul situațiilor de supraviețuire în condiții de restricție calorică. De remarcat că nu a fost în niciun fel dovedit în practică faptul ca ele ar influența îmbătrânirea oamenilor.
Alimente SIRT
În ceea ce privește noțiunea de SIRTfoods, ea se referă la alimente care ar crește cantitatea sirtuinelor din corp. Autorii dietei aleg 20 de alimente pe care le consideră a avea această calitate și ai să vezi că sunt extrem de heterogene: varza Kale, vinul roșu, căpșunile, ceapa, soia, pătrunjelul și leușteanul, uleiul virgin de măsline, ciocolata neagră, ceaiul matcha, hrișca, turmericul, nucile, salata arugula, ardeiul iute, curmalele, cicoarea, afinele, caperele și cafeaua.
Semne de întrebare…
Și cum se știe că restricția calorică stimulează formarea de sirtuine, ca și alimentele de mai sus, dieta le combină pe cele două. Cei care au dat publicității dieta spun că ea ajută desigur la scăderea în greutate, dar că, în plus, are și calitatea de a menține masele musculare și de a ne proteja de boli cronice. Mai mult, se pretinde că dieta în sine ar fi un factor epigenetic ce ar declanșa intrarea în acțiune a “genelor econoame”, genele care ne ajută să supraviețuim în condiții excelente cu puține calorii. Numai această afirmație și ar fi suficient să se ridice foarte multe semne de întrebare, întrucât astfel de schimbări au nevoie de mult timp pentru a se declanșa și o dietă hipocalorică, stropită cu vin, cafea și ceai matcha, e clar insuficientă.
Alimentație foarte restrictivă
Desigur, toate cele 20 de alimente enumerate anterior sunt sănătoase, la fel revenirea la o greutate normală. Dar lucrurile se opresc probabil aici. Mai mult, autorii dietei recomandă în jur de 1000 Kcal pe zi, ceea ce indică o restricție extrem de serioasă, care duce la scăderea în greutate foarte rapidă. Din păcate, și asta nu e o noutate, scăderea rapidă în greutate este de regulă cea mai nesustenabilă. Ea se face, mai ales în prima săptămână, exclusiv pe seama pierderilor de apă, mușchi și glicogen, ceea ce nu dorim în niciun caz să pierdem.
Desfășurarea dietei
Dieta are 2 faze care durează în total 3 săptămâni, după care ești sfătuit să continui să incluzi cât mai multe alimente SIRT la mese (desigur, nu e vorba de vinul roșu). Cele mai importante alimente SIRT sunt, după autorii dietei, pudra de ceai matcha, leușteanul și hrișca. Măcar ultimele două sunt ieftine și se găsesc peste tot la noi în țară. Zilnic se consumă sucuri verzi, în număr de 1-3, pe care ești sfătuită să ți le prepari singură. Atenție, vorbim despre sucuri clare, din care s-au îndepărtat toate fibrele, ceea ce este departe de a fi sănătos.
Rețeta de suc este următoarea:
- 75 g kale
- 30 arugula
- 5 g pătrunjel
- 2 bețe de țelină
- 1 cm rădăcină de ghimbir
- Jumătate de măr verde
- Jumătate de lămâie
- Jumătate de linguriță de matcha
Din legume și fructe se extrage doar sucul (fără pulpă), după care se adaugă matcha.
Cele două faze
Prima fază a dietei durează o săptămână și este perioada de “șoc”, care să îți impulsioneze scăderea în greutate, obiectivul fiind de 3 kilograme. Se recomandă 1000 kcal/zi. Se beau 3 sucuri verzi și se consumă o masă solidă, după rețetele existente în cartea publicată de autorii dietei (de exemplu, tofu cu miso, stir fry cu fructe de mare și tăiței soba etc.). Din ziua a 4-a, se crește la 1500 kcal, prin adăugarea unei a doua mese solide.
În faza a doua, care ține două săptămâni, se “întreține” ce s-a obținut anterior și se continuă scăderea în greutate. Programul indică consumul unui suc și a trei mese, pregătite după rețetele din carte.
Sănătoasă, dar nesustenabilă
Se pune întrebarea în ce măsura dieta e sănătoasă și sustenabilă. Fără nicio urmă de dubiu, toate alimentele incluse sub titlul de SIRTfoods sunt extrem de sănătoase, lucru dovedit în numeroase studii științifice. De asemenea, excesul ponderal este dăunător. Dar dieta este mult prea restrictivă și în mod cert nu asigură toți nutrienții necesari, mai ales în ceea ce privește proteinele, mineralele și vitaminele. Mai mult, nu există dovezi că ar fi mai avantajoasă decât alte diete hipocalorice. Și, de ce nu, dieta nu este sustenabilă pentru cei mai mulți din motive financiare. Multe din alimente sunt extrem de scumpe și, în plus, trebuie achiziționat și un extractor de suc, aparat deloc ieftin.
Ce ar fi de concluzionat?!
“Merge”dieta?! Sigur, Adelle a slăbit. Merge, ca orice altă dietă hipocalorică. Iar alimentele incluse sunt foarte sănătoase. Dar… merita?! Sunt avantaje în comparație cu alte diete?! Până la proba contrarie, nu. Iar dacă luăm în considerare și cheltuielile implicate, te sfătuiesc să investești banii mai cu folos, incluzând în alimentația de zi cu zi produse proaspete și foarte sănătoase.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024