22.09.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 38 secundeBeneficiile exercițiului fizic pentru toate categoriile de vârstă sunt bine cunoscute. Copiii care sunt activi fizic dobândesc obiceiuri sănătoase și se descurcă mai bine la școală decât colegii sedentari. Adulții tineri care fac mișcare vor fi mai activi pe măsură ce îmbătrânesc, reducându-și riscul de boli de inimă, cancer și alte boli cronice. Adulții mai în vârstă își pot menține memoria, funcția cognitivă și capacitatea de a finaliza activitățile de zi cu zi, îmbunătățindu-și condiția fizică!
În mod ideal, oamenii ar trebui să fie activi pe toată durata vieții. Totuși, un pattern din ce în ce mai frecvent este cel al activității fizice din copilărie și de la vârsta adultă tânără care este înlocuită de un stil de viață foarte sedentar pe măsură ce trec anii. Astfel se ajunge la creștere în greutate și scădere drastică a condiției fizice.
Sedentarismul, pericol ascuns
Pentru cele mai multe persoane consecințele sedentarismului nu sunt imediate, practic nu apar semne clare că lipsa exercițiului fizic are efecte negative. Dar, efectele inactivității asupra sănătății se acumulează în timp, ducând în cele din urmă la afecțiuni grave, precum obezitate, boli de inimă, cancer și osteoporoză.
În afară de riscul bolilor cronice, anii de inactivitate pot avea ca rezultat scăderea forței fizice, rezistență scăzută la efort și flexibilitate redusă. Acestea duc la creșterea riscului de accidentare, la dificultăți în finalizarea activităților de muncă și de agrement. Mai ales adulții în vârstă sunt mai predispuși să sufere căderi, fracturi ale oaselor și handicap prelungit din cauza reducerii forței fizice și echilibrului slab.
Efectul protectiv al exercițiului fizic
Este bine cunoscut faptul că forța și rezistența scad odată cu vârsta. Acestea se reduc cu aproximativ 10% pe deceniu, astfel încât un adult de 70 de ani a pierdut aproximativ jumătate din capacitățile fizice pe care le avea la 20 de ani. Se pare însă că această scădere drastică a condiției fizice este cauzată mai mult de lipsa activității fizice, și nu de vârsta în sine. Exercițiul continuu poate menține condiția fizică. Antrenamentele de rezistență pot duce la îmbunătățirea forței la orice vârstă, dar pot avea un efect considerabil la vârstnici. Dincolo de impactul asupra activităților vieții de zi cu zi – de exemplu, transportul de sacoșe cu alimente – antrenamentul de forță poate îmbunătăți densitatea osoasă. Acest lucru este deosebit de important pentru femei.
Densitatea osoasă și exercițiile fizice
Densitatea osoasă atinge vârful la vârsta de aproximativ 25 de ani, astfel încât femeile care fac mișcare vor avea o densitate osoasă mai mare atunci când sunt tinere. Acest lucru înseamnă că pot pierde mai multă masă osoasă pe măsură ce îmbătrânesc înainte de a experimenta fracturi și alte probleme. Femeile de vârstă mijlocie și cele mai în vârstă pot reduce, de asemenea, pierderea osoasă practicând exerciții fizice regulate. De fapt, exercițiile fizice sunt esențiale pentru tratamentul eficient al osteoporozei.
Devino activ la orice vârstă!
Veștile sunt bune și pentru cei care nu au făcut exerciții fizice deloc. Probabil știi că persoanele care fac mișcare sunt mai puțin susceptibile de a avea o sănătate precară în viitor, cu condiția să rămână active. Dar cercetările arată, de asemenea, că persoanele care nu sunt în formă deloc, dar își îmbunătățesc condiția fizică prezintă un risc redus pentru multe afecțiuni comune de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Nu contează când cineva se hotărăște să devină activ – beneficii pot fi obținute la orice vârstă. De fapt, un studiu a arătat că bărbații mai în vârstă care încep un program de exerciții își pot îmbunătăți condiția fizică la nivelul la care era acum 30 de ani. Iar aceste modificări pot apărea în doar șase luni.
Sursa: www.postandcourier.com
De ce apare febra musculară și cum poate fi aceasta prevenită
08.07.2024