Nu te feri de usturoi! Aduce organismului o mulțime de beneficii
Puțin probabil să existe peroane care nu știu ce e acela usturoi, fiind vorba de unul din cel mai des folosite condimente în bucătăria tradițională românească și nu numai. În același timp, usturoiul este ușor de recunoscut datorită mirosului specific și aromei pe care o conferă preparatelor în care este adăugat. Deși plăcut pentru mulți atunci când este simțit în mâncare, mirosul de usturoi se transmite și respiratei celor care îl consumă, devenind astfel deranjant mai ales pentru interlocutori, dar și pentru persoanele în cauză, care pot fi puse astfel în situații jenante.
17.01.2024
Timp estimat de citire:
8 minute, 47 secundeDe aceea nu poți consuma usturoi oricând, însă în conjuncturi favorabile te încurajăm să o faci atât pentru savoare, cât și pentru numeroasele beneficii pentru sănătate. Dacă nu știi care sunt aceste beneficii asociate cu consumul de usturoi, le poți afla în cele ce urmează, alături de alte informații care să te ajute să înțelegi mai bine importanța includerii acestui ingredient în alimentație.
Usturoi – prezentare generală
Usturoiul este o plantă perenă originară din Asia Centrală, dar care în prezent se cultivă în întreaga lume, fiind folosit atât ca aliment cât și ca remediu naturist. A devenit cunoscut încă din antichitate, existând numeroase dovezi că grecii, romanii și egiptenii foloseau usturoi pentru a trata diferite probleme de sănătate. Așadar, primele sale beneficii au fost descoperite cu mii de ani în urmă, usturoiul continuând să fie folosit ca remediu și de-a lungul timpului, până în zilele noastre. Spre exemplu, în Evul Mediu se consuma mult usturoi ca măsură de protecție împotriva ciumei, iar mai târziu, în cele două războaie mondiale, soldații primeau usturoi pe care erau instruiți să îl aplice pe răni pentru a evita suprainfectarea acestora.
Ulterior, usturoiul a devenit cunoscut ca un veritabil antibiotic natural datorită proprietăților sale antiseptice, iar pe măsură ce a fost studiat mai amănunțit au fost descoperite și alte beneficii mai puțin cunoscute în trecut.
Usturoi – elemente nutritive și proprietăți terapeutice
Mirosul și gustul specific se datorează alicinei, care este un compus organic sulfurat prezent din abundență în cățeii de usturoi, dar în anumite condiții despre care vom vorbi mai târziu. Acestei substanțe i se datorează în mare parte și cele mai multe beneficii ale consumului de usturoi, întrucât are un puternic efect antimicrobian și antioxidant, contribuind totodată la întărirea imunității, reglarea tensiunii arteriale și reducerea inflamației. Tot datorită alicinei, se consideră că usturoiul are și un efect anticancerigen întrucât s-a descoperit mai recent că această substanță inhibă dezvoltarea unor anumite tipuri de celule canceroase. Alți compuși bioactivi conținuți de usturoi sunt polifenolii, flavonoidele, saponinele și tainurile, care atrag beneficii similare însă efectul lor nu se ridică la nivelul alicinei.
În același timp, usturoiul este și o sursă de nutrienți esențiali dintre care amintim vitaminele A, B1, B3, B6, C, E și K, alături de minerale precum mangan, seleniu, sulf, fosfor, calciu, iod, potasiu și zinc. Toate acestea sunt elemente nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal, dar pe care nu și le poate produce singur, având nevoie să îi fie asigurate prin alimentație. Așadar, usturoiul este unul din alimentele care poate oferi o parte din doza zilnică recomandată de astfel de nutrienți, susținând în acest mod funcțiile organismului.
Usturoi – beneficii asociate
Dacă îți place să mănânci usturoi datorită savorii specifice îți oferim alte câteva motive să continui să îl consumi cu încredere, iar dacă de numeri printre cei pe care mirosul specific îi deranjează, vom încerca să te convingem că în spatele acestui inconvenient se ascund multe beneficii pentru sănătate.
Protecție împotriva infecțiilor
Despre usturoi se spune că este un antibiotic natural, însă aceasta nu înseamnă că este eficient doar împotriva bacteriilor. Denumirea este una generică și face referire la efectul antimicrobian, usturoiul acționând și împotriva virusurilor, fungilor dar și a paraziților intestinali. Acesta ajută la vindecarea infecților prin efectul pe care îl are asupra agenților patogeni datorat în special alicinei. Din acest motiv usturoiul este și un bun remediu împotriva răcelii și gripei, care sunt infecții respiratorii cauzate de virusuri.
În același timp, se poate consuma usturoi și în scop preventiv, acțiunea sa împiedicând agenții patogeni să se dezvolte și să se înmulțească după ce pătrund în organism.
Reducerea nivelului de colesterol rău
Usturoiul atrage beneficii și în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, în principal prin faptul că favorizează scăderea nivelului de colesterol LDL. Acesta este supranumit „colesterol rău” pentru că se depune în vasele sanguine și determină astfel apariția hipertensiunii arteriale, care la rândul său stă la baza majorității bolilor cardiovasculare.
Compușii naturali din usturoi inhibă într-o anumită măsură producția de colesterol din ficat, interferând cu acțiunea anumitor enzime implicate în acest proces. În acleași timp, stimulează eliminarea colesterolului rău în exces prin intermediul bilei, care se formează în ficat, de unde ajunge in vezica biliară și apoi în intestinul subțire. Colesterolul rău din bilă este apoi eliminat prin intermediul materiilor fecale.
Un nivel mai scăzut de colesterol LDL înseamnă un risc mai redus de hipertensiune arterială, infarct miocardic, accident vascular cerebral, ateroscleroză și alte afecțiuni cardiovasculare.
Beneficiile consumului de usturoi
Prevenirea stresului oxidativ
Alicina, flavonoidele, vitaminele C și E din usturoi sunt substanțe cu un puternic efect antioxidant, care aduc la rândul lor o serie de beneficii organismului. Acestea asigură protecție împotriva radicalilor liberi, mai precis a stresului oxidativ pe care aceștia îl exercită asupra celulelor. Radicalii liberi sunt compuși chimici instabili care se formează în organism în urma proceselor metabolice dar pot pătrunde și din exterior. Aceștia reacționează ușor cu celulele și alte molecule din corp pentru a se stabiliza din punct de vedere electric, iar în acest cop cedează sau preiau un electron.
Evident că în urma unei astfel de reacții structura celulelor se modifică, ceea ce le afectează și funcționalitatea și creează premisele apariției unor boli cronice. Acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra celulelor se numește stres oxidativ, iar substanțele antioxidante din usturoi previn acest proces, reacționând cu radicalii liberi și stabilizându-i.
Potențialul anticancerigen
Departe de a putea fi considerat un remediu cu efecte garantate împotriva cancerului, consumul de usturoi contribuie într-o oarecare măsură la prevenirea acestei boli și totodată poate fi folosit ca adjuvant în cazul pacienților cu un astfel de diagnostic. Unul din efectele nedorite ale stresului oxidativ de care vorbeam mai devreme este și apariția unor forme de cancer, iar prin neutralizarea radicalilor liberi de către substanțele antioxidante din usturoi, evident că se reduce și riscul de cancer.
De asemenea, s-a constatat că alicina inhibă creșterea și proliferarea unor anumite tipuri de celule canceroase, reducând astfel progresia bolii și îmbunătățind răspunsul la tratament.
Întărirea imunității
Prin efectul antimicrobian și acțiunea antioxidantă, usturoiul atrage o serie de beneficii și în privința imunității, substanțele pe care le conține preluând o parte din sarcinile sistemului imunitar. Mai precis, acestea anihilează agenții patogeni și radicalii liberi, aducând astfel un sprijin important sistemului imunitar, evitând suprasolicitarea acestuia și lăsându-i timp să se refacă.
Totodată, datorită conținutului de vitamina C, usturoiul oferă organismului un nutrient important pentru sistemul imunitar, necesar în formarea leucocitelor și reglarea funcțiilor acestora.
Usturoi – recomandări de consum
Alicina despre ale cărei beneficii am tot amintit nu există în formă pură în cățeii de usturoi, ci se formează doar atunci când aceștia sunt tăiați sau zdrobiți. Aceasta face parte din mecanismul de apărare al pantei și de aceea se formează doar atunci când părțile vegetale sunt lezate, prin acțiunea unei enzime numite alinază, asupra aliinei – o substanță din compoziția plantei. Astfel se explică și puternicul efect antimicrobian al alicinei, care are rolul de a apăra planta de bacterii, fungi și insecte.
Din acest motiv, usturoiul se consumă întotdeauna tăiat rondele sau zdrobit, nu doar pentru a-și elibera aroma, dar și pentru a profita de beneficiile sale. De preferat este ca usturoiul să fie consumat crud sau cât mai puțin preparat termic pentru că temperaturile ridicate distrug alicina și o serie de alte substanțe cu efecte benefice. De asemenea, se recomandă consumul la scurt timp după ce usturoiul a fost tăiat sau zdrobit, pentru că aicina este o substanță volatilă și destul de instabilă, care se descompune ușor.
Cantitatea ideală pentru consum este de 1-2 căței de usturoi pe zi, pentru a e vita unele probleme pe care le expunem în capitolul următor.
Usturoi – contraindicații
Un consum exagerat de usturoi la o masă generează în primul rând o respirație cu miros neplăcut, iar când consumul în exces devine un obicei, o parte din alicina ajunsă în organism se va elimina prin transpirație, iar atunci pielea și hainele vor mirosi a usturoi.
Problemele generate de consumul în exces nu sunt doar de natură olfactivă, prea mult usturoi putând cauza și probleme digestive. Mai exact, acesta irită mucoasa gastrică provocând arsuri la stomac, putând cauza și balonare, flatulență excesivă, diaree sau vărsături. În cazuri mai rare, sulful din usturoiul consumat în exces poate cauza și botulism.
Usturoiul afectează într-o mică măsură și procesul de coagulare a sângelui și de aceea nu ar trebui consumat de persoanele care urmează un tratament cu anticoagulante sau de cei care urmează să fie supuși în termen de 10-14 zile la o intervenție chirurgicală.
În cazul persoanelor care suferă de gastrită, ulcer sau alte afecțiuni digestive usturoiul trebuie să fie consumat în cantități mici sau evitat, pentru că poate amplifica sau favoriza simptomele neplăcute ale bolii.
Consumat în cantități normale, usturoiul nu prezintă niciun risc în perioada sarcinii și în perioada de alăptare.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024