Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi protectori
Trecerea prin infecția cu SARS-CoV-2 nu asigură dobândirea imunității în fața virusului în cazul tuturor pacienților. Aceasta este una dintre concluziile preliminare ale studiului desfășurat de MedLife în parteneriat cu Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina.
08.10.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 32 secundeLansat la începutul lunii mai, studiul investighează apariția anticorpilor protectori de tip IgG pe o perioadă de 7 luni la pacienții confirmați pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus.
Până în prezent, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Probele pentru determinarea nivelului de anticorpi au fost colectate la 21-28 de zile de la debutul simptomelor și au fost supuse testării serologice calitative pe bază de chemiluminiscență.
Anticorpii IgG se regăsesc în proporție mai mare la cei cu forme moderate și severe
Dintre pacienții simptomatici înrolați în studiu, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42% din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de pacienții cu forme severe (36%) și pacienții cu forme moderate (22%). Prezența anticorpilor IgG a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94% și respectiv 95% la pacienții cu forme moderate și severe, în timp ce pacienții cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74%.
Totodată, procentul pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mic decât în cazul pacienților care prezintă simptome compatibile cu COVID-19.
„În urma analizelor datelor colectate până acum, am constatat că proporția pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mică, de 65%, comparativ cu pacienții simptomatici, care au prezentat anticorpi specifici COVID-19 în proporție de 86%. De asemenea, în timp ce majoritatea pacienților infectați dezvoltă anticorpi într-un interval de maximum 3 săptămâni de la momentul infectării, am observat că, în cazurile ușoare, apariția anticorpilor poate dura mai mult, iar uneori, anticorpii nu sunt detectați”, a explicat conf. dr. Adriana Hristea, autorul principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, medic primar boli infecțioase, șef secție Adulți 4.
Vârsta nu influențează producția de anticorpi
Studiul a arătat că anticorpii IgG s-au regăsit într-un procent asemănător atât la pacienții simptomatici cu vârsta sub 65 de ani, cât și la cei cu vârsta egală sau peste 65.
În ceea ce privește pacienții asimptomatici, mai mult de jumătate dintre aceștia cu vârste sub 65 de ani au dezvoltat anticorpi IgG SARS-CoV-2, iar singurul pacient asimptomatic din categoria de vârstă 65+ a dezvoltat, de asemenea, anticorpi.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024