Nuca de cocos – ce beneficii extraordinare are pentru sanatate
Nuca de cocos a fost multa vreme pusa la index de catre specialistii in nutritie din cauza continutului bogat de grasimi saturate, dar acum este in plin proces de reabilitare. Si asta pentru ca in ultimii ani au fost derulate numeroase studii stiintifice care au infirmat temerile legate de consumului sau si i-au pus in evidenta un sir lung de beneficii.
08.09.2016
Timp estimat de citire:
3 minute, 59 secundeVictima colaterala a campaniei de condamnare a grasimilor saturate pentru aparitia diverselor afectiuni care au legatura cu nivelul de trigliceride si colesterol, nuca de cocos s-a ales, in mod eronat si regretabil, cu o reputatie proasta. In fapt, grasimile din compozitia miezului sau nu numai ca nu sunt periculoase, ci au calitati unice, fiind reprezentate de o combinatie de acizi grasi cu catena medie (MCFA). Acest tip de lipide sunt metabolizate mult mai usor, fara a supralicita bila si pancreasul. Si acesta nu este singurul punct forte al nucii de cocos. Sunt multe alte motive pentru care n-ar trebui s-o ocolesti. Ti le prezentam pe cel mai imporante dintre ele.
Nuca de cocos nu creste glicemia
Nuca de cocos este un fruct exotic atipic, al carui consum nu „salta” nivelul glicemiei. Si asta pentru ca miezul sau nu contine decat 5,9 g de glucide la 100 g, adica mai putin decat capsunele (7 g / 100 g), caisele (8 g / 100 g) sau grepfrutul ( 9 – 10 g / 100 g). Sa nu crezi insa ca nuca de cocos este saraca in calorii. Dimpotriva, aceasta are un aport de 354 Kcal / 100g, mai mult decat curmalele (282 kcal) si bananele (89 kcal)! Acest record reflecta continutul considerabil de grasime: peste 35% in miezul proaspat si 60% in cel uscat. Acest lucru n-ar trebui sa ne suprinda, intrucat din punct de vedere botanic, nuca de cocos nu este un fruct, ci o samanta uriasa.
Nuca de cocos este ingredient-vedeta in multe retete din bucatariile tropicale – de la cea asiatica si cea indiana pana la cea jamaicana – asa ca daca nu stii cum sa-l incluzi in dieta, te poti inspira din acestea.
Sustine sanatatea inimii cu ajutorul grasimilor din nuca de cocos
Desi e doldora de grasimi, nuca de cocos nu contine colesterol. Si, contrar a ceea ce se credea, grasimile sale nu dauneaza sistemului circulator. Asa cum am mentionat deja acizii grasi saturati din compozitia miezului nucii de cocos sunt cu catena medie, ceea ce-i face inofensivi pentru aparatul cardiovascular. Mai mult, potrivit unor cercetari de inalta tinuta, acestea nu doar ca nu cresc riscul de boli cardiace coronariene, ci contribuie la prevenirea lor, prin reducerea tensiunii arteriale.
Ajuta la mentinerea siluetei
Uleiul extras din nuca de cocos s-a dovedit a fi un bun aliat impotriva kilogramelor in plus. Spre deosebire de grasimile saturate prezente in alte alimente, care, de regula, constau in acizi grasi cu catena lunga, uleiul din nuca de cocos este convertit imediat in energie si nu stocat sub forma de tesut adipos in diferite parti ale corpului. De asemenea, studiile clinice au relevat ca prezenta sa in dieta poate creste rata metabolica de repaus. Concret, s-a stabilit ca o cantitate de 15-30 g de ulei de cocos pe zi poate impulsiona arderea calorica cu 5% (circa 120 calorii/zi), ceea ce conduce la o pierdere in greutate sanatoasa si pe termen lung.
Datorita monolaurinului si monocaprinului, doua monogliceride derivate din acizii lauric si capric din compozitie, nuca de cocos are proprietati antivirale, antibacteriene, antifungice si antiparazitare.
Tine la distanta maladia Alzheimer
Acizii grasi cu catena medie din nuca de cocos, pe care ii gasim, de asemenea, in laptele matern sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a imbunatati activitatea cerebrala. Din acest punct de vedere, includerea nucii de cocos in alimentatie poate fi o modalitate viabila de a contracara deteriorarea cognitiva. Dr. Mary Newport, reputat neurolog american si autor al cartii „Si daca exista un tratament pentru maladia Alzheimer?”, precizeaza ca acizii grasi cu catena medie incurajeaza ficatul sa produca mai multe cetone, compusi care protejeaza neuronii. Bineinteles, daca aceasta boala necrutatoare a debutat, uleiul din nuca de cocos nu va inversa cursul ei. Cu siguranta insa ii va incetini progresia.
Laptele de cocos, alternativa excelenta pentru laptele animal
Pentru vegani, vegetarieni, dar mai ales persoanele care sufera de intoleranta la lactoza, nuca de cocos este adevarata mana cereasca. Din miezul sau proaspat poate fi extras un lichid delicios, usor dulceag si catifelat, de culoare alba, care poate inlocui cu succes laptele obisnuit, de origine animala. Exista doua feluri de lapte de cocos: gros si subtire. Primul se obtine direct prin presarea miezului de nuca matura. Cel de-al doilea rezulta dupa ce miezul stors este inmuiat in apa calda si stors a doua oara sau chiar a treia oara. Laptele gros este ideal pentru prepararea deserturilor si sosurilor onctuoase, in timp ce varianta subtire e mai potrivit pentru a fi baut ca atare sau pentru a insoti cerealele la micul dejun.
Natalia Talmacec
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024