Nucile si semintele, alternativele uleiului de masline pentru o silueta armonioasa
Uleiul de masline extravirgin se bucura de o reputatie excelenta: este ticsit cu grasimi mononesaturate, la care se adauga antioxidanti, cu beneficii asupra sanatatii intregului organism. Cu toate acestea, adesea uitam ca uleiul de masline nu este un panaceu de care ne putem permite sa abuzam fara consecinte. De fapt, il putem alterna cu alte bunatati prietenoase cu sanatatea si in special cu silueta noastra.
20.05.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 48 secundeParte integranta a celebrei diete mediteraneene, uleiul de masline vine totusi cu cel putin un dezavantaj: ca toate grasimile, este extrem de caloric, o singura lingura furnizând 120 de calorii! Cu alte cuvinte, o veste proasta pentru cei care vor sa slabeasca si nu sunt atenti cât ulei de masline folosesc la gatit. In plus, multi dintre noi uitam ca, pentru a fi intr-adevar benefic, uleiul de masline trebuie asociat unei alimentatii sanatoase, bogate in fructe, legume, seminte, nuci si peste (elementele componente ale dietei mediteraneene).
Nucile, aliatele longevitatii
Atunci când completeaza o dieta echilibrata, consumul de fructe oleaginoase este preferabil celui de ulei de masline extravirgin. O demonstreaza studiul PREDIMED care a aratat ca adeptii dietei mediteraneene, care consuma mai multe nuci si mai putin ulei de masline, au o speranta de viata mai mare decât aceia care prefera uleiul de masline in defavoarea nucilor. Explicatia? Uleiul de masline, lichid fiind, este absorbit mult mai usor, comparativ cu fructele oleaginoase, mai satioase si, in plus, mai putin calorice per portie (40-50 calorii vs 120 de calorii).
„Dieta mediteraneana este benefica datorita alimentelor bogate in antioxidanti, precum legumele, fructele si pestele, care protejeaza impotriva disfunctiei endoteliale generate de grasimi, inclusiv uleiul de masline”, sustine dr. Robert Vogel de la Scoala de Medicina a Universitatii Maryland.
Seminte si nuci pentru o greutate sanatoasa
Tot fiindca este lichid, uleiul de masline devine problematic si pentru silueta atunci când este preferat altor alimente sanatoase. Intrucât este absorbit imediat, la fel de repede risti sa te trezesti cu depozite noi de tesut adipos. Nu acelasi lucru se intâmpla când iti iei portia de grasimi mono- si polinesaturate din seminte si fructe cu coaja lemnoasa, procesate mult mai lent (de-a lungul mai multor ore) si convertite apoi in energia necesara functionarii organismului, nu in tesut adipos.
In plus, fibrele, sterolii si stanolii din seminte si nuci se leaga de o parte din grasimile din tractul digestiv si limiteaza si mai mult cantitatea de grasime pe care organismul o absoarbe. Cu alte cuvinte, desi sunt dense caloric, semintele si nucile, in contextul unei alimentatii sanatoase, te ajuta sa slabesti sau sa iti mentii greutatea mai eficient decât uleiul de masline.
Seminte si nuci in salata, nu ulei de masline
Asadar, daca vrei sa ajuti acul cântarului sa arate, in sfârsit, greutatea pe care ti-o doresti, inlocuieste uleiul de masline, adaugat generos in salate, cu seminte, nuci, migdale, alune de padure, fistic s.a. Salatele vor ramâne la fel de gustoase si sanatoase (grasimile favorizeaza absorbtia carotenoizilor din legume), dar aportul lor caloric va fi diminuat. In plus, salatele vor deveni si mai satioase, multumita continutului mare de fibre al semintelor si oleaginoaselor.
Nu renunta la uleiul de masline, dar consuma-l cu prudenta. O sticluta cu pulverizator te poate ajuta sa controlezi mai bine cantitatea de ulei de masline pe care o adaugi in mâncarurile tale preferate, limitând astfel aportul caloric.
Dana Saporan
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024