Nutriția copiilor și a adolescenților
Din păcate, din cauza situației actuale, numărul copiilor obezi a crescut considerabil. Pandemia, școala online și lipsa exercițiului fizic și-au spus cuvântul. Astfel s-a ajuns la o cifră îngrijorătoare: 1 din 4 copii sunt obezi sau au probleme cu greutatea.
02.11.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 53 secundeCa părinte, îți dorești ce este mai bun pentru copilul tău! Ei bine, alimentația este un aspect esențial, de care să ții cont. O alimentație necorespunzătoare poate să aibă urmări severe asupra bunei dezvoltări a copilului.
Șim cât este de complicat pentru părinții din ziua de azi să se adapteze la noile trenduri în materie de alimentație. Acesta este motivul pentru care, în conținutul acestui articol, vom enumera câteva trucuri prin care un părinte poate să aibă grijă de alimentația copilului, pornind de la o vârstă fragedă și până la momentul în care poate să ia proprile decizii referitoare la nutriția lui.
Cu atât de multe informații la îndemână, este totuși dificil să distingem care sunt acele informațiile pe care are trebuie să le luăm în considerare, mai ales legat de un subiect atât de controversat cum este alimentația copilului. Este adevărat, fiind în perioada de formare, copiii au un necesar mai mare de alimente nutritive care să îi ajute la o dezvoltare armonioasă. Aceste sfaturi o să vă ușureze luarea decizilor zilnice cu privire la modul de gestionare a alimentației copilului.
Nutriția copiilor
- Nutriția în familie este esențială. Un prim sfat pentru o nutriție adecvată este practicarea obiceiurilor sănătoase în cadrul familiei. Este bine cunoscut faptul că un copil va imita în primii ani stilul de viață și comportamentul persoanelor care-l înconjoară. Astfel, asigură-te că există un stil alimentar sănătos în familie și că micuțul poate să moștenească obiceiuri sănătoase în ceea ce privește alimentația;
- Nu folosi mâncarea ca răsplată. Mulți părinți condiționează copilul să aibă un anumit comportament pentru a obține un anumit tip de aliment. Acest tip de comportament este dăunător și poate să ducă la dezvoltarea unei relații deficitare pe care copilul să o aibă cu alimentele. Astfel, copilul poate să perceapă că anumite alimente sunt mai valoroase decât altele și poate avea tendința de a face exces de alimente cu conținut nutritiv scăzut.
- Nu elimina alimente din dieta copilului, doar pentru că tu ai decis să nu consumi acele produse. Acest aspect este esențial, întrucât copilul trebuie să ia propriile decizii referitoare la ce anume este potrivit pentru el, sub îndrumarea ta.
- Nu insista să mănânce tot din farfurie. Cel mic nu trebuie să fie forțat să mănânce “tot din farfurie”, dacă el consideră că nu mai dorește. Desigur, părintele trebuie să fie atent la alimentația copilului pentru a i se întruni necesarul caloric și macronutritiv de care are nevoie, dar trebuie să țină cont și de semnalele de sațietate pe care copilul le simte și le transmite.
- Asigură-te că necesarul caloric zilnic este acoperit. Schimbările fizice bruște pot cauza apariția tulburărilor de percepție a propriului corp, aspecte ce pot duce la anorexie sau bulimie.
Dr. Oana Ciuhureanu
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024