Nutritia, un factor-cheie in sanatatea cardiovasculara
Bolile cardiovasculare, marii „ucigasi” ai omului modern, constituie, de fapt, o grupare de diferite afectiuni care intereseaza vasele si inima si care sunt provocate de o multitudine de factori. Cei mai multi sunt la ora actuala cunoscuti, insa pe unii nu avem cum sa ii modificam (factorul genetic, varsta, sexul). Exista insa si elemente asupra carora putem actiona, si inca relativ simplu, in aceasta categorie intrand si factorii nutritionali.
30.04.2012
Timp estimat de citire:
3 minute, 1 secundaIntr-adevar, nutrientii pot proteja sau, din contra, pot determina sau agrava boli precum cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, vasculopatiile periferice, hipertensiunea arteriala.
Intr-o epoca in care oamenii traiesc din ce in ce mai mult, este imperios necesar sa fie cunoscuti acei nutrienti vasculo- si cardio-protectori, in asa fel incat sa putem apela la ei pentru profilaxia primara (inainte ca boala sa apara) sau secundara (dupa ce boala a aparut, pentru evitarea agravarii sau complicatiilor) a imbolnavirilor cardiovasculare.
Inainte de a va prezenta cativa nutrienti utili, trebuie subliniat ca o dieta echilibrata, formata dintr-o diversitate de alimente de origine animala si, mai ales, vegetala, combinata cu o viata activa, din care efortul fizic nu lipseste si cu renuntarea la fumat reprezinta ceea ce astazi numim „stil de viata sanatos” si caruia lumea medicala ii pune in seama profilaxia eficienta a unui mare numar de imbolnaviri. Dar sa revenim la bolile inimii si vaselor:
- O serie de vitamine, aduse in cantitati corespunzatoare, ne pot proteja de bolile de inima. As aminti aici actiunea asupra homocisteinei a unor vitamine din complexul B. Homocisteina este un compus chimic aflat in sangele nostru, al carui nivel ridicat a fost asociat in multe studii cu riscul crescut de boli cardiovasculare. Metabolizarea sa si scaderea nivelului circulator este reglata de vitaminele B6, B12 si de acidul folic.
- Niacina sau vitamina PP reduce nivelul lipdelor circulante si, in consecinta, reduce incidenta accidentelor vasculare cerebrale sau cardiace.
- Vitaminele C si E sunt substante care lupta eficient cu stresul oxidativ. Aduse intr-o cantitate suficienta de alimente sau suplimente, ele scad progresia aterosclerozei coronariene si reduc probabilitatea aparitiei unui infarct de miocard. Oxidarea lipidelor sangvine si aparitia colesterolulu „rau” sunt fenomene de care suntem protejati, daca organismul dispune de suficiente resurse antioxidante.
- Studii recente arata ca si o vitamina asociata mai ales cu procesele de coagulare, vitamina K, are actiuni antiaterosclerotice.
- Si elementele minerale ne pot proteja de bolile de inima. Asigurarea unor niveluri suficiente de magneziu, cupru, calciu, potasiu mentine tensiunea arteriala in limite normale si apara cordul si vasele. Seleniul, un element cu actiune antioxidanta, pare sa scada riscul de boli cardiovasculare prin diminuarea peroxidarii lipidelor.
- Utilitatea acizilor grasi Omega-3 in bolile cardiovasculare este de mult timp recunoscuta ca pozitiva, ei avand un important efect de scadere a trigliceridelor circulante si fiind prescrisi frecvent la persoanele cu probleme cardiace.
- Fitonutrientii sunt substante cu efecte pozitive asupra sanatatii si care sunt regasiti in alimente de origine vegetala. Astfel, polifenolii din ceai ne apara de hipertensiune sau de infarctul miocardic. Fitosterolii, „rudele” vegetale ale colesterolului, au efecte consistente de diminuare a lipidelor aterogene din sange si scad riscul de boala coronariana. Actiuni similare au fibrele alimentare, lignanii si izoflavonele din soia, care, in plus, nu lasa tensiunea arteriala sa creasca. Resveratrolul, substanta miraculoasa din struguri si vin, are multiple actiuni pozitive asupra consumatorilor, inclusiv acela de a indeparta riscul de ateroscleroza.
In concluzie, ne putem baza pe numeroase substante din alimente pentru a pastra sanatatea inimii. Iar atunci cand consideram ca alimentele nu sunt suficiente, e indicat sa cerem sfatul medicului curant, care ne poate indica cele mai potrivite suplimente alimentare.
Dr. Corina Zugravu
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024