Nutriție și… inflație – cum să mănânci sănătos și să plătești mai puțin
Să mănânci sănătos este de multe ori o încercare dificilă. Sfaturile nutriționiștilor se bat adesea cap în cap. Dacă se adaugă și prețul unor produse sănătoase, s-ar putea să renunți înainte să începi. Ce să te faci însă astăzi, când prețurile chiar că au luat-o razna?! Produsele alimentare, indiferent de calitate, par să fie din ce în ce mai scumpe, în așa fel încât simplul act de a mânca decent pare să devină un lux. De aceea mi-am propus să îți dau niște sfaturi care să te ajute în “jungla” prețurilor, în așa fel încât să nu faci rabat de la sănătate. Oricum îți reamintesc că banii cheltuiți astăzi pe mâncare sănătoasă sunt bani economisiți mâine de la tratamente medicale foarte costisitoare. Deci să începem:
31.10.2022
Timp estimat de citire:
5 minute, 41 secunde- Ori de câte ori pleci la cumpărături, ia lista de alimente necesare cu tine. Știu, e ușor de spus. Chiar și când faci lista, o uiți acasă, dar acum este chiar importantă pentru că te ține departe de cumpărături impulsive. Și nu e vorba numai de a cumpăra lucruri nesănătoase, dar și de a cumpăra alimente sănătoase dar în cantități excesive, din care ulterior să arunci. Știm cu toții cât de important e să evităm risipa alimentară. Și e cu atât mai important să o facem, cu cât este implicat propriul buget…
- Atenție la legume și la furcte! De multe ori sunt exagerat de scumpe, mai ales când nu sunt în sezon. Așa că mulți le taie de pe listă sau iau numai cartofi. Sunt însă soluții: produsele congelate sunt și ele extrem de bune. Poți lua și legume uscate industrial, păstrează fibre și minerale și sunt o adiție nutritiva la un fel de mâncare. Când ne referim la legume proaspete, te asigur că vor exista întotdeauna alternative sănătoase și rezonabile la preț. Iată, de exemplu: în loc de o pungă cu salată gata de consum, cumpără o varză, din care poți face salată de varză. Amestecată cu oțet, ulei și sare, ține mai multe zile chiar și în afara frigiderului. O altă soluție de eficientizare care merită aplicată este următoarea: dacă o legumă din frigider nu e tocmai apetisantă, s-a ofilit sau nu mai are mult până să se strice, bag-o în supă sau pune-o la omletă. Repet și un sfat pe care îl știi prea bine: cumpără mai ales produsele care sunt în sezon.
- Fii cu o chii pe oferte. Întotdeauna există și mereu au și câteva legume și fructe, leguminoase, produse din cereale integrale pe listă. Supermarketurile au acum aplicații cu liste de produse la ofertă, nu le ignora! Îți poți face un plan de feluri de mâncare bazat pe ce găsești in aplicații.
- Nu citi superficial eticheta cu prețuri. Cantitățile diferă și un pret mai bun poate ascunde de fapt o cantitate mai mică. Îți reamintesc că pe eticheta de la raft este scris și prețul per kilogram. Numai citindu-l pe acela vei putea face o comparație corectă între prețul produselor.
- Gândește-te atent la sursele de proteine. Dacă vrei să vină numai din mușchi de vită sau din prosciuto, nu numai că nu este mai sănătos (carnea roșie poate fi cancerigenă), dar este și teribil de scump. Încearcă măcar câteva zile pe săptămână surse non-animale de proteine de calitate, așa cum este tofu. Nu numai că este mai ieftin, dar este și cu mult mai sănătos. Dacă ții morțiș să ai zilnic o porție de carne pe masă, încearcă și produse mai ieftine, cum sunt copanele de pasăre. Iar dacă prinzi vreo oferta la acest capitol, umple congelatorul. Oricum, din puțină carne se pot face multe feluri de mâncare, dacă știi cum să procedezi.
- Știi cu adevărat când expira alimentele?! Am să îți explic în continuare cum stau lucrurile, mai ales că cei mai mulți cumpărători declară că primul lucru la care se uită pe etichete este exact termenul de valabilitate. Ca să fie clar: dacă mâncarea miroase urât, și-a modificat culoarea, are mucegai… trebuie aruncată. Dar dacă pe un ambalaj scrie: “a se consuma de preferință înainte” sau “până la” și dacă ai păstrat produsul în condiții optime, data respectivă poate fi depășită fără probleme. De exemplu, o conservă industrială de zacuscă va fi cu siguranță bună de consum și la 3 luni după termenul de pe etichetă. Ai grijă să faci o continua rotație a stocurilor în cămară și congelator, astfel încât cele mai vechi produse să fie în față și să le poți consuma primele.
- Uită cuvintele “nu avem nimic de mâncare în casa”. Pentru că cel mai des sunt inexacte și te fac să cheltuiești degeaba, cumpărând alimente noi și lăsând unele pe care le ai deja să se strice. Mai ai niște spaghete, nu-i așa?! Un borcan cu sos de roșii, ceva legume care stau să “decedeze” în frigider, un rest de brânză numai bună de ras. Deci iată, nu erai chiar într-un deșert nutrițional.
- Cumpără en-gros. Este indicat mai ales la familiile cu mai mulți membri. Mai ales când este vorba de conserve sau produse de băcănie, pot reveni cu mult mai ieftin dacă le iei în cantitate mai mare. Repet însă ce am spus și mai sus: nu cumpăra mult doar ca să… fie sau pentru ca este ofertă! Dacă sunteți o familie mică și e vorba de produse perisabile, cel mai des vor ajunge la gunoi și noi tocmai risipă vrem să o evităm.
- Atenție la magazine! Da, știu, e bine să cumperi local, de la mici producători. Tineri de astăzi preferă prăvăliile care sunt și… drăguțe, cu vânzători “cool”, simpatici, unde nu ai impresia că ești într-o uzină de mâncare. Și este bine că e așa, e perfect să îi încurajăm pe micii întreprinzători. Dar prețurile nu au cum să fie mici. Așa încât îți recomand să îți faci o socoteală și să vezi în ce măsura poți mereu să cumperi din astfel de locuri. Poate din când în când e o soluție și supermarketul…
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024