O atitudine optimista este cheia pentru un stil de viata sanatos
Daca ai respect de sine, o atitudine optimista si crezi ca stilul tau de viata depinde in mare masura de propriile tale actiuni si decizii, atunci ai foarte mari sanse sa alegi o alimentatie echilibrata, sa faci mai multa miscare, sa eviti fumatul si consumul in exces de bauturi alcoolice. Cel putin asa reiese din recentul studiu realizat de cercetatorii de la Institutul de Cercetari Economice si Sociale Aplicate din Melbourne, care au analizat tipul de dieta, activitate fizica si personalitate a unui grup tinta de peste 7.000 de persoane.
02.11.2012
Timp estimat de citire:
2 minute, 30 secundeProfesorul Deborah Cobb-Clark, director al Institutului de Cercetari Aplicate din Melbourne, a aratat in cadrul studiului ca persoanele care au o credinta mai mare in “noroc” sau in “soarta” sunt mult mai susceptibile de a trai o viata nesanatoasa si dezechilibrata.
“Cercetarile noastre arata o legatura directa intre tipul de personalitate pe care il are o persoana si stilul sau de viata. Intelegerea fundamentelor psihologice ale obiceiurilor de alimentatie si efort fizic ale unei persoane este esentiala pentru a intelege fenomenul obezitatii”, a declarat Deborah Cobb-Clark. Profesorul spera ca studiul va ajuta la repozitionarea politicilor publice de sanatate privind conditiile de preventie si combatere a unor afectiuni, precum obezitatea.
„In cadrul dezbaterilor din cadrul Epode International Network – EIN, al carui membru este miscarea nationala “Si eu traiesc sanatos! – SETS” alaturi de alte 24 de programe cu metodologii similare din 15 tari, ce reunesc peste 150 milioane de oameni, s-a recomandat ca grupul de interventie pentru prevenirea obezitatii infantile sa fie reprezentat de copii cu varsta pana la 12 ani si familiile acestora, deoarece obiceiurile de stil de viata se formeaza din copilarie. Studiul realizat de institutul din Melbourne, reconfirma directia si viabilitatea metodologiei integrate de educare si informare pe care o implementam anual pentru 45 000 de elevi din ciclul primar, familiile acestora si pentru publicul larg – prin portalul www.sets.ro”, a declarat Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.
Contextul general al vietii acestui inceput de secol, asociat conform acestui nou studiu, cu propria noastra personalitate, influenteaza direct obiceiurile de stil de viata. Suntem la inceputul erei digitale care ne ofera telefoane mobile performante, calculatoare interactive, traim tot mai mult “in retea”, conectati pe strada, la birou si acasa – cutiuta de la bloc. Utilizam zilnic transportul cu masina sau cu metroul.
Stresul are impact asupra starii de sanatate generala fiind asociat cu timpul tot mai indelungat petrecut sedentar la scoala sau la birou, la telefon, in fata televizorului sau a computerului. Pe de alta parte, a exclude impactul nivelului de trai al individului asupra stilului sau de viata ar fi o eroare, cu atat mai mult cu cat acesta influenteaza direct accesul la o alimentatie de calitate, echilibrata si la conditii decente de viata. Adaugand lipsa timpului de calitate alocat vietii personale, a meselor pregatite in familie sau cu prietenii, a activitatilor culturale sau de relaxare in aer liber, ajungem la un mod de viata, care poate conduce la un exces de greutate sau chiar la obezitate.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024