O boală digestivă comună dublează riscul de disfuncție erectilă
În cazul bărbaților, boala colonului iritabil, o tulburare digestivă comună, vine cu un dezavantaj suplimentar major. Un studiu recent sugerează că afecțiunea le poate dubla riscul de disfuncție erectilă.
10.01.2025
Timp estimat de citire:
3 minute, 8 secundeBărbații diagnosticați cu sindromul de colon iritabil (SCI) se confruntă cu încă o neplăcere, care le afectează calitatea vieții. Aceștia prezintă o prevalență mai mare a disfuncției erectile, comparativ cu cei fără această afecțiune. Concluzia se desprinde dintr-o cercetare, recent realizată de medicul Mario Valladares-Garrido de la Universitatea César Vallejo, din Peru, care a implicat 133 de studenți cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani.
Două probleme frecvent întâlnite
SCI este considerată a fi cel mai des întâlnită tulburare digestivă în rândul persoanelor aflate în câmpul muncii. Majoritatea celor afectați prezintă primele semne de boală înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani. Afecțiunea e caracterizată prin disconfort abdominal, crampe, balonare, constipație și diaree. Mai trebuie precizat că boala apare la 51% din persoanele cu sindrom de oboseală cronică și la 49% din persoanele cu fibromialgie (dureri musculo-scheletice răspândite în tot corpul).
Disfuncția erectilă pe de altă parte e mai întâlnită după vârsta de 40 de ani. Zisă și impotență, aceasta este definită drept incapacitatea persistentă de a obține sau menține o erecție suficientă pentru un act sexual satisfăcător. Se estimează că ar afecta aproximativ 30 de milioane de bărbați numai în SUA, prevalența ei nefiind foarte diferită în alte state occidentale.
Inflamația, o posibilă cauză
Legătura dintre sindromul de colon iritabil și disfuncția erectilă ar putea fi explicată prin inflamația cronică asociată cu SCI. Aceasta poate provoca probleme vasculare, interferând cu fluxul sangvin necesar pentru erecție. De asemenea, impactul SCI asupra calității vieții poate duce la stres. Or, se știe că stresul și anxietatea au un rol fundamental în apariția și agravarea disfuncției erectile.
Este important de menționat că studiul s-a concentrat pe un eșantion limitat de studenți. Drept urmare, rezultatele ar putea să nu fie valabile pentru întreaga populație. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma această asociere și pentru a înțelege mecanismele subiacente. Dacă legătura va fi confirmată, ar putea influența abordările terapeutice pentru ambele afecțiuni, subliniind importanța unei abordări holistice, care să ia în considerare atât factorii fizici, cât și pe cei psihologici.
Stilul de viață poate fi hotărâtor
Între timp, bărbații care întâmpină probleme în dormitor pot apela la strategiile care au dovedit că funcționează. Unele studii au evidențiat că exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți funcția erectilă. De exemplu, o cercetare publicată în „The Journal of Sexual Medicine” a arătat că exercițiile aerobice practicate timp de 30-60 de minute, de trei până la cinci ori pe săptămână, au avut efecte comparabile cu medicamentele folosite în tratarea disfuncției erectile.
De asemenea, adoptarea unei diete mediteraneene, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, a fost asociată cu ameliorarea disfuncțiilor erectile, în special la bărbații cu hipertensiune arterială. Această dietă contribuie la sănătatea cardiovasculară, reducând inflamația și îmbunătățind fluxul sangvin.
Deși menținerea unei diete echilibrate, practicarea regulată a exercițiilor fizice și controlul stresului pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății sexuale, este esențial ca bărbații care se confruntă cu astfel de probleme să consulte un specialist pentru a identifica cauzele specifice și a primi un tratament adecvat.
Sursa foto: Shutterstock
Proteinele „singurătății” ar putea pune sănătatea în pericol
08.01.2025