O jumătate de cană de afine pe zi poate ține demența departe
Un măr pe zi ține doctorul departe, spune un vechi proverb englezesc. Dar un nou studiu arată că afinele ar putea fi mai bune pentru sănătate, mai exact pentru creier. Cercetătorii americani de la Universitatea din Cincinnati, Ohio, au descoperit că o jumătate de cană de afine poate împiedica adulții de vârstă mijlocie să dezvolte demență pe măsură ce îmbătrânesc.
18.05.2022
Timp estimat de citire:
3 minute, 50 secundeMai mult, studiul mai arată că adăugarea fructelor în dietă scade nivelul de insulină din organism și îmbunătățește funcția metabolică. Astfel se facilitează arderea grăsimilor pentru energie.
Ce face afinele atât de speciale?
Deși afinele sunt destul de asemănătoare cu alte fructe de pădure, autorul studiului, Robert Krikorian, remarcă faptul că acest “superaliment” conține niveluri ridicate de micronutrienți și antioxidanți numiți antociani.
Acești compuși conferă afinelor culoarea lor specifică și, în același timp, protejează fructele împotriva expunerii excesive la radiații solare, dar și în fața dăunătorilor care atacă planta și altor potențiale amenințări.
Însă antocianii oferă și mai multe beneficii atunci când oamenii îi consumă. Au rol important în reducerea inflamației, îmbunătățirea funcției metabolice și creșterea producției de energie în interiorul celulelor.
Studii anterioare pe afine s-au focusat asupra modului în care afinele îmbunătățesc sănătatea adulților în vârstă.
Însă cel mai recent studiu privind aceste fructe a analizat consumul afinelor ca măsură preventivă împotriva declinului cognitiv care ar putea apărea odată cu înaintarea în vârstă. În plus, există cercetări care indică faptul că 50% din populația SUA continuă să dezvolte rezistență la insulină – sau prediabet – în timpul vârstei mijlocii. Iar prediabetul poate crește riscul de a dezvolta alte boli cronice în timpul bătrâneții.
„Am observat beneficiile cognitive ale afinelor în studii anterioare pentru adulți în vârstă și am crezut că ar putea fi eficiente și în cazul persoanelor mai tinere cu rezistență la insulină”, spune cercetătorul Robert Krikorian, profesor emerit și director al diviziei de psihologie din cadrul Departamentului de Psihiatrie al Colegiului de Medicină din cadrul Universității Cincinnati, potrivit Eurekalert.org.
„Boala Alzheimer, la fel ca toate bolile cronice ale îmbătrânirii, se dezvoltă pe o perioadă de mulți ani. începând cu vârsta mijlocie”, a mai subliniat dr. Krikorian.
Afinele par să ascută mintea!
Cercetătorii au cooptat 33 de pacienți, cu vârste între 50 și 65 de ani, pentru studiu. Fiecare persoană era supraponderală, prediabetică și a început să experimenteze o scădere ușoară a memoriei. Studiile arată că aceste afecțiuni preexistente expun în general oamenii la un risc mai mare de demență.
În timpul analizei ce s-a desfășurat pe timpul a 12 săptămâni, participanții s-au abținut de la a mânca toate celelalte tipuri de fructe de pădure, cu excepția unui supliment tip pulbere pe care l-au consumat zilnic, amestecat cu apă. Pachetul conținea fie echivalentul a unei jumătăți de cană de afine întregi, fie un placebo.
Grupul de pacienți a avut de susținut și examene prin care le-au fost măsurate abilitățile cognitive. Mai exact, testele s-au concentrat pe abilitățile care scad odată cu vârsta – memoria de lucru, flexibilitatea mentală și autocontrolul.
Iar rezultatele au scos la iveală că grupul care a consumat afine a afișat performanțe cognitive îmbunătățite în comparație cu grupul placebo.
„Acest lucru a evidențiat că reduce interferența de informații străine în timpul învățării și memorării”, explică Krikorian.
Participanții la studiu din grupul celor ce au consumat afine au realizat, de asemenea, și o îmbunătățire la nivelul funcțiilor metabolice și au reușit să ardă mai ușor grăsimile. Tot aceștia au prezentat, de asemenea, niveluri mai ridicate de decuplare mitocondrială. Acesta este un proces celular important pe care studiile l-au asociat cu o durată de viață mai lungă, deoarece reduce stresul oxidativ.
„Mărimea eșantionului este o limitare evidentă a studiului, așa că va fi important să se reproducă aceste constatări, în special de către alte cercetări (…). Între timp, ar putea fi o idee bună să consumi afine în mod regulat”, conchide dr. Krikorian.
Studiul privind aceste noi beneficii pe care le-ar putea avea afinele asupra sănătății a fost publicat în revista Nutrients.
Beneficiile consumului de miez de nucă
21.10.2024