O masă gătită este mai sănătoasă
Ne grăbim. Mâncăm pe fugă între două sarcini pe care trebuie să le ducem la îndeplinire. Trăiască semipreparatele, căci ne ajută să economisim timpul, chiar dacă facem totul în detrimentul sănătății proprii. Masa ne devine birou sau suport de cărți, bucătăria se rezumă la frigider și cuptor cu microunde, iar fotoliul din fața televizorului, loc de luat masa, formată din tot felul de alimente frumos împachetate. Este acest lucru o greșeală?
Alimentația fast food înseamnă consum mare de mâncare în timp scurt, alimente congelate preparate rapid prin prajire, principii nutritive de calitate slabă, conținut caloric crescut, toate acestea ducând inevitabil la o creștere a greutății.
13.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 2 secundeBeneficiile meselor gătite
Există niște criterii pe care, teoretic, le cunoaștem cu toții și pe care este bine să le respecte toate cele trei mese principale din cursul unei zile: lipsa zgomotelor de fond, așezarea la masă, acordarea unui timp suficient care să nu grăbească întregul proces, mestecatul cu grijă, o respirație controlată etc. Acestea nu sunt doar o modalitate de a ne etala buna creștere, ci au o importanță majoră în digestie și, implicit, în sănătatea nostra.
Mesele calde, gătite în casă, dacă respectă regulile de sănătate, satisfac nevoile organismului într-un mod mult mai complet decât diversele „răcituri”.
La o masă normla putem acorda timpul optim pentru secreția sucurilor gastrice necesare formării bolului alimentar. Astfel sunt respectate toate etapele digestive: bucale, gastrice și intestinale, alimentele ajung în intestin în forma în care pot fi absorbite sanguin și asimilate corespunzător.
Ține cont de…
Nu este însă suficient să consumăm alimente gătite. Există și o serie de reguli de care trebuie să ținem cont în prepararea lor.
- Nu găti pentru mai multe mese. Mâncarea poate fi păstrată și pe perioada unei zile, însă după încălziri repetate ea își pierde calitățile nutritive, apar compuși noi care pot fi nocivi și crește riscul alterării.
- Alimentele este bine să fie fierte sau înăbușite (la foc mic și pentru scurt timp) pentru căatât prin prajire, cât și prin utilizarea grătarului, se formează o serie de substanțe oxidante numite acrilamide, ce cresc riscul apariției cancerului.
- Uleiurile vegetale nehidrogenate, cum ar fi cele de floarea-soarelui, de măsline, de porumb sau de soia, sunt ideale pentru pregătirea salatelor sau macarurilor înăbușite. În schimb, dacă ele sunt folosite la prăjit acționează în detrimentul sănătății..
Mâncarea gătită la microunde nu este o soluție sănătoasă
- Preparată la microunde, mâncarea își pierde între 60% și 90% din energia ei vitală și în același timp i se accelerează procesele de dezintegrare structurală.
- Substanțele nutritive elementare sunt alterate, ceea ce duce la boli digestive și excretorii. Apar în același timp radicalii liberi, compuși toxici care accelerează procesul de îmbătrânire.
- Structura chimică a alimentelor este deteriorată, ducând la o scădere a capacității de împotrivire a organismului în fața proceselor canceroase, determinând o creștere a numărului de cancere stomacale și intestinale
- Mâncarea preparată la microunde duce la o scădere a capacității organismului de a metaboliza și folosi vitaminele din complexul B, C, E precum și anumite microelemente și hormoni.
- De asemenea, chiar simpla poziție a corpului lângă un cuptor cu microunde, poate genera o serie de probleme de sănătate.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024