O nouă minune alimentară: Canihua
Anii din urmă au fost caracterizați prin redescoperirea de produse locale, consumate limitat în anumite zone ale globului, caracterizate prin calități nutriționale deosebite. În domeniul cerealelor, noi “boabe” au fost “dezgropate” din cele mai îndepărtate cotloane ale Pământului și consumul lor s-a extins nu numai pentru ca sunt sănătoase, dar și pentru că au o calitate mult apreciată de consumatorul contemporan: sunt lipsite de gluten.
09.02.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 56 secundeSigur ai mâncat quinoa și amaranth. Din păcate, din ele nu se pot face aluaturi, dar sunt destul de versatile și au un gust aparte, apreciat de mulți. De curând a devenit la modă și o altă pseudocereală (pentru că din punct de vedere botanic nu este o cereală adevărată). Numele ei este canihua sau baby quinoa, pentru ca seamănă foarte bine cu quinoa, doar că are boabele mai mici.
Consumată de incași
Canihua sau Chenopodium pallidicaule Allenvine vine tot din Anzi și a fost folosită și de incași, și de civilizațiile anterioare acestora. Localnicii o măcinau și făceau un tip de făină care era prăjită și consumată ulterior sub numele de cañihuaco. Aroma de nucă făcea ca asocierea cu lapte sau apă pentru micul dejun să fie perfectă. Incașii o luau în călătoriile lungi, pentru că este bogată în proteine și alți nutrienți. Făina de canihua se poate folosi și la fabricarea de pâine, paste sau tăiței. Mai mult, unele varietăți erau folosite în terciuri dulci pentru înțărcarea copiilor sau pentru gătirea unor gustări sau deserturi.
Foarte bogată nutritiv
Analiza biochimică a plantei canihua (pe care o mai poți găsi și sub denumirea de kaniwa) arată că are un nivel mare de proteine (de până la 18%) dar, mai mult decât atât, are și un nivel echilibrat de aminoacizi, inclusiv de lizină care este deficitară în cerealele cu care suntem obișnuiți. În afară de asta, este bogată în fibre, minerale și vitamine, ca și în diferite fracții flavonolice și terpenice cu acțiune antioxidantă. Oamenii de știință arată ca este bogată în fibre, lipisită complet de colesterol și cu un nivel minim de grăsimi per total. Totuși are un nivel redus de grăsimi saturate. Se remarcă prin nivelul mare de fier, dar și de zinc și calciu. Numărul de calorii este mic. Per total, o putem considera un aliment sanogenetic, funcțional.
Cum se consumă
Este foarte simplu de pregătit, nemaitrebuind înmuiata și clătită în mai multe ape pentru îndepărtarea notelor amare. La o doză de canihua se adaugă două doze de apă și se lasă la fiert timp de aproximativ 20 de minute. Poate fi pregătită și în “mașina” de fiert orez. Unii recomandă tostarea boabelor câteva minute într-o tigaie încinsă. Gândește-te la canihua ca la o sursă bună, integrală de proteine pe care o poți adăuga în absolut orice, de la supă, la curry. Sau poate fi o garnitură minunată, mai ales dacă ești vegetarian și ții cont de ceea ce mănânci. Fierbe câteva porții și ține-le la îndemână la frigider. Ai putea să le asociezi cu o salată sau chiar cu un lapte vegetal, pentru masa de dimineață.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024