O regulă dietetică japoneză te poate ajuta să te menții suplu și să trăiești 100 de ani
Dacă vrei să trăiești și să fii sănătos până la 100 de ani ar trebui să mănânci ca oamenii sănătoși care au ajuns la 100 de ani. Insula japoneză Okinawa este un loc cu adevărat special, una dintre “zonele albastre” ale globului. Aici oamenii trăiesc foarte mult, sunt sănătoși până la bătrânețe și sunt fericiți. Care să fie secretul?
11.11.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 25 secundePentru fiecare 100.000 de oameni, în Okinawa există 68 de centenari, de trei ori mai mult decât sunt în Statele Unite și cam de 10 ori față de România. Felul special de a se hrăni, cu moderație și în mod conștient, pare să fie una dintre explicațiile pentru longevitatea oamenilor din Okinawa.
“Hara Hachi Bu”, totul cu moderație
Dacă vei lua masa cu un japonez în vârstă din Okinawa, sigur îl vei auzi rostind o frază inspirată din învățăturile lui Confucius la începutul mesei: “Hara hachi bu” – cu scopul de a-și aminti să se oprească din mâncat când încă nu simte că s-a săturat.
Cercetările validează această atitudine a japonezilor. Ele arată că creierul uman are nevoie de 15-20 de minute pentru a recepționa semnalul care îi spune că stomacul este plin. Punând în aplicare conceptul respectiv, dacă te oprești din mâncat când consideri că ești 80% plin, este o decizie bună pentru că înseamnă că ești deja plin.
Cum poți beneficia de această regulă
Numeroase cercetări arată că omul modern consumă mai multă mâncare decât are nevoie. În țara noastră încă ne luptăm cu idei precum: “nu te ridici de la masă până nu termini tot din farfurie” sau obligativitatea celor trei feluri de mâncare. În același timp, suntem asaltați de oferte de la restaurantele fast-food care ne îmbie cu porții de mâncare cât mai mari și mai apetisante. A mânca bine pentru un român înseamnă a mânca mult și a se simți… plin. Câștigăm în greutate insidios, fie din cauza momentelor în care consumăm exagerat de multă mâncare, fie din cauza alimentației de zi cu zi a cărei valoare calorică depășește nevoile noastre.
Așadar, a mânca încet și a conștientiza care e nivelul tău de sațietate, poate fi un avantaj grozav pentru menținerea unei greutăți sănătoase.
Și ce mănânci contează
Vârstnicii din Okinawa au în principal diete bazate pe alimente vegetale. Mesele lor constau mai ales din leguminoase, verdețuri, diverse tipuri de alge, cartofi dulci și tofu. Deși se consumă și carne de porc, pește și alte cărnuri, acesta reprezintă doar o mică componentă din alimentația lor.
“Hara hachi bu” în practică
Cine spune că dacă locuiești în România nu poți împrumuta din obiceiurile japonezilor? Schimbările mici în atitudinea față de mâncare te pot ajuta substanțial în a-ți îmbunătăți sănătatea. Iată câțiva pași simpli:
- Nu te mai gândi obsesiv la calorii și la scăderea în greutate. Ia exemplul japonezilor din Okinawa și fă totul cu moderație. Când mănânci, fa-o conștient și oprește-te înainte de a mânca prea mult. În timp, vei vedea că nu e greu deloc.
- Mănâncă încet! Atunci când mănânci repede, mănânci și mult. Încetinește pentru a fi atent la indiciile pe care ți le oferă corpul cu privire la nivelul de sațietate.
- Concentrează-te asupra mâncării. Închide televizorul și ține departe toate device-urile electronice de locul unde iei masa. În felul acesta nu te va mai distrage nimic, vei savura mâncarea mai mult și poți mânca mai puțină.
- Folosește vase mici. E posibil să mănânci semnificativ mai puțin dacă utilizezi veselă de dimensiuni mai mici.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024