O viata intreaga la dieta
Am avut in familie tot felul de oameni: matusi dolofane, verisoare suple, bunici supraponderale, unchi slabi ca un tar. Un lucru insa l-am observat: cei slabi au trait mai mult si au fost mai sanatosi pana tarziu in cursul vietii. Observatia mea empirica nu este una orginala, medicii din toata lumea au observat acelasi lucru: speranta noastra de viata este legata de statusul ponderal.medicii din toata lumea au observat acelasi lucru: speranta noastra de viata este legata de statusul ponderal. Studii observationale mai vechi au aratat clar: mai putine calorii inseamna o viata mai lunga si mai sanatoasa. In India s-a putut urmari acest fenomen cel mai bine. Daca se mananca suficienti nutrienti esentiali, cum sunt proteinele, vitaminele, mineralele, daca grasimile si carbohidratii se regasesc si ei la un nivel acceptabil, nu este musai sa acoperim intreg necesarul caloric.
03.11.2010
Timp estimat de citire:
2 minute, 11 secundeRespecta principiile nutritive
Altfel spus, daca toate principiile nutritive sunt aduse in mod echilibrat si proportional, o restirctie calorica mica, de maximum 10-15%, poate avea efecte benefice. Acest lucru nu inseamna sa murim de foame, ci doar sa incercam sa “mancam” mai putin decat necesarul calculat. Persoanele care au suportat un astfel de regim au avut o imunitate mai buna, au avut o incidenta mai mica a cancerelor si si-au pastrat buna functionare a rinichilor o perioada mai lunga de timp fata de restul oamenilor. Per total, au trait o viata mai lunga decat semenii lor. Nu au facut malnutritie calorica deoarece organismul a „stiut” sa se adapteze aportului mic de calorii, mai ales ca a avut de metabolizat mai putine deseuri si a venit in contact cu mai putine substante xenobiotice (straine de organism) cu potential toxic si cancerigen. Mai mult, cei care au avut un aport caloric mai mic decat necesarul si in copilarie sau adolescenta, desi au avut parametri somatici mai mici decat semenii lor si pubertatea s-a instalat mai tarziu, s-au dezvoltat corect si au fost mai sanatosi.
Studiile confirma: Mananci mai putin, traiesti mai mult!
Studii recente facute pe animale de laborator confirma elementele prezentate in randurile de mai sus. O restrictie calorica de aproximativ 30% a scazut rata bolilor asociate cu inaintarea in varsta. La finalul studiului, numai 13% din animalele cu restrictie calorica murisera “de batranete”(fata de 37% din cele hranite la discretie). Si aceasta deoarece boli precum diabetul, cancerul, bolile de inima si atrofia cerebrala au fost mai rare.
Concluzia este simpla: intr-o lume a abundentei alimentare, cumpatarea la masa este doar aparent o constrangere, ea avand efecte pozitive asupra starii noastre de sanatate.
Specialist igiena alimentatiei si nutritie
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Dieta de 7 zile cu semințe de in - reguli, beneficii, contraindicații
23.02.2024