Oamenii de știință au descoperit de ce este irezistibilă ciocolata
Oamenii de știință cred că au descoperit puterea secretă a ciocolatei – acea caracteristică care o face atât de bună încât pare a da dependență. Nu e vorba de gustul delicios sau de mirosul divin – textura este cea care ne face s-o iubim atât de mult, potrivit unei echipe de experți de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie.
10.04.2023
Timp estimat de citire:
2 minute, 11 secundeCiocolata are un fel de a se topi atunci când este mâncată pe care alte dulciuri și mâncăruri nu îl au. Secretul, spun cercetătorii, este pelicula de grăsime care acoperă centrul mai dur din ciocolată. În studiul desfășurat, cercetătorii au analizat procesul care are loc atunci când mâncăm ciocolată, concentrându-se pe textură, și nu pe gust.
Aceștia au demonstrat că grăsimea conținută în ciocolată joacă un rol-cheie imediat ce intră în contact cu limba – ceva ce experții numesc “The Chocolate Sensation” (rom. Senzația de ciocolată).
După aceea, particulele solide de cacao sunt eliberate și sunt, de asemenea, importante pentru senzația tactilă, astfel încât grăsimea mai adâncă din ciocolată joacă un rol mai limitat – iar cercetătorii cred că ar putea fi redusă fără a afecta negativ experiența generală.
„Indiferent că o ciocolată are 5% grăsime sau 50% grăsime, va forma totuși picături în gură și asta îți dă senzația de ciocolată”, a declarat Anwesha Sarkar, profesor la Școala de Științe Alimentare și Nutriție a universității, într-un comunicat.
Ciocolată mai sănătoasă
Și totuși, acea senzație de topire în gură a ciocolatei nu ne ajută deloc să avem un stil de viață mai sănătos. De fapt, face exact opusul, forțându-ne să căutăm cu disperare acel moment de plăcere pură, mâncând uneori fără a ne putea opri.
Ciocolata neagră, care are mai puține grăsimi decât ciocolata cu lapte și, prin urmare, este mai sănătoasă, nu este la fel de populară pentru că nu ne oferă aceeași senzație: în studiu este descrisă ca având o textură de pastă, care acoperă gura, care nu este la fel de atrăgătoare pentru majoritatea dintre noi.
Oamenii de știință de la School of Food Science and Nutrition din Leeds nu sugerează să renunți la ciocolată. În schimb, speră că descoperirea lor poate fi folosită de producători pentru a face ciocolata mai sănătoasă, păstrând în același timp acea textură pe care o iubim atât de mult.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024