Obezitatea in secolul XXI, probleme si perspective
Obezitatea nu mai reprezinta de mult doar o problema estetica. Ea este considerata o boala si una din cele mai mari amenintari ale umanitatii in secolul XXI prin consecintele grave asupra sanatatii si reducerea sperantei de viata, precum si a calitatii vietii.
30.08.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 3 secundeAfla mai multe despre obezitate, adevarata epidemie care afecteaza din ce in ce mai multi oameni la nivel mondial!
Se estimeaza ca la nivel mondial, in anul 2010, erau peste un miliard de adulti supraponderali, dintre care aproximativ 475 de milioane erau obezi. Ingrijorator, in acelasi an peste 200 de milioane de copii si adolescenti aveau un grad de suprapondere. Pentru Romania, datele preliminare ale studiului PREDATORR arata ca, in anul 2012, apriximativ 41% din populatie era afectata de supraponderalitate, cu 32.5% obezi.
Indicatorii obezitatii
Obezitatea poate fi definita cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC) care poate fi obtinut impartind greutatea (kg) la patratul inaltimii (m2). Valoarea normala a IMC este sub 25 kg/m2. IMC intre 25 si 29.9 defineste excesul ponderal iar o valoare IMC peste 30 defineste obezitatea. O alternativa este reprezetata de masurarea circumferintei abdominale, folosita pentru aprecierea obezitatii de tip abdominal (cunoscuta ca obezitate viscerala), cea mai nociva pentru sanatate. Masurarea se face la jumatatea distantei intre ombilic si marginea superioara a oaselor bazinului si se exprima in cm. Valorile normale la populatia europeana (deci si in Romania) sunt de sub 80 cm la femei si 94 cm la barbati.
De ce apare obezitatea?
Obezitatea apare in momentul in care aportul de alimente (calorii) depaseste constant consumul de energie al organimsului. Stilul modern de viata ofera conditiile „ideale” pentru ca acest lucru sa se intample. In primul rand, obiceiurile alimentare s-au modificat, fiind bazata pe alimente procesate, foarte bogate in calorii, dar sarace in vitamine si nutrienti valorosi, semipreparate, dulciuri si bauturi indulcite care reprezinta adevarate „bombe” calorice. Factorii sociali (presiunea exercitata de reclamele TV si mass media), emotionali (stresul vietii moderne este compensat de multi prin supra-alimentare) si familiali (familii de obezi) contribuie la cresterea consumului. Pe de alta parte, in ultima suta de ani a scazut dramatic activitatea fizica a omului mdoern (folosim zilnic masina, telecomanda, scara rulanta etc. dar rareori mai mergem pe jos).
Consecintele obezitatii pot fi din cele mai grave
Obezitatea reprezinta principala cauza care duce la aparitia diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare, principalele cauze de mortalitate in prezent. In plus, obezitatea duce la probleme articulare, probleme respiratorii, digestive si creste riscul de aparitie a unor forme de cancer. Nu in ultimul rand, obezitatea are consecinte psiho-emotionale negative, inca din copilarie copiii obezi fiind deseori marginalizati si chiar ridiculizati, ducand la izolare sociala si probleme de integrare profesionala.
Cum tratam obezitatea
Tratamentul obezitatii (si mai ales a consecintelor sale) poate fi foarte complicat si costisitor. Exista mai multe preparate medicamentoase a caror eficacitate este limitata si care au frecvent efecte secundare nedorite care pot duce la intreruperea tratamentului. O solutie moderna, destinata in special obezitatilor extreme (morbide) este reprezentata de asa-numita „chirugie a obezitatii” (chirurgie bariatrica), bazata pe extirparea anumitor portinui ale tubului digestiv (parti din stomac si intestin).
Solutia corecta pentru a scapa de obezitate (din pacate si cel mai greu de pus in practica) este insa reprezentata de modificarea stilului de viata, cu promovarea activitatii fizice (cel putin 30 de minute de efort fizic moderat cel putin 5 zile pe saptamana) si reducerea aportului alimentar, prin limitarea alimentelor bogate in calorii (grasimi, dulciuri, fainoase) si cresterea aportului de legume, zarzavaturi colorate (rosii sau verzi) si fructe.
Prof. Dr. Constantin Ionescu-Tirgoviste
Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Prof. N. C. Paulescu
Membru corespondent al Academiei Romane
Inflamații și dureri articulare în sezonul rece – cum ne poate ajuta osteopatia
21.11.2024