Obezitatea la copiii din Romania, date ingrijoratoare
Pastrarea unei siluete frumoase este deja ceva obligatoriu. Evitarea sporului ponderal este, evident, si o chestiune care tine de sanatate, nu numai de estetica. Stim ca adultii supraponderali si obezi au un risc mai mare pentru majoritatea bolilor contemporane si o speranta de viata cu mult mai redusa. Ce ne facem insa cu copiii?!
29.05.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 39 secundeSituatia in domeniul obezitatii infantile este ingrijoratoare. In Europa lucrurile par a fi scapate de sub control, chiar daca cifrele variaza de la o tara la alta. S-a dat alarma de ceva vreme, astfel incat, din 2014, a fost elaborat “EU Action Plan on Childhood Obesity 2014-2020”, care vine sa stabileasca o tinta prioritara: stoparea cresterii numarului de copii supraponderali si obezi in Europa, pana in anul 2020. Pentru tara noastra avem cifre clare din studiul COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. S-au urmarit copii scolari mici (6-9 ani) si s-a calculat ca aproximativ 21% dintre ei sunt supraponderali si obezi, ceea ce reprezinta o cifra mare, fata de ce eram obisnuiti sa vedem in Romania. Baietii din mediul urban sunt cel mai des afectati de tulburari de greutate.
Dificil de diagnosticat
Copiii supraponderali sunt greu de diagnosticat in afara unui cabinet medical, pentru ca si daca au o greutate putin mai mare, aceasta e mai putin sesizabila decat la un adult. Un adult supraponderal poate fi observat rapid, pe cand un copil cu ceva mai mult tesut adipos pare, conform traditiei, mai sanatos. Copiii ajung sa fie deja obezi atunci cand medicul indeamna parintii sa ia masuri. Am intalnit si parinti care s-au suparat atunci cand medicul de familie le-a atras atentia asupra greutatii copilului. Si nu au luat nicio masura…
Ca si adultii, copiii obezi au adesea probleme psihologice, care se vor ameliora mult pe masura ce increderea de sine va fi sporita datorita pierderii in greutate.
De ce sunt copiii de astazi mai grasi?!
De ce au un spor mai mare de greutate, e clar: se misca mult mai putin decat ar trebui, majoritatea timpului fiind ocupata cu activitati sedentare si mananca alimente foarte dense caloric. Nu tot atat de usor este sa iei masuri de corectare. As vrea sa spun ca un copil obez este un copil care are mari sanse sa se lupte cu greutatea excesiva si mai tarziu. De asemenea, este un copil care poate avea colesterolul marit, tensiunea arteriala ridicata si o toleranta redusa la glucoza, ceea ce reprezinta un risc marit pentru dezvoltarea ulterioara a bolilor cardiovasculare si a diabetului de tip II. Deci trebuie actionat.
Dieta pentru copii
Parintii trebuie sa ia in considerare faptul ca restrictia calorica trebuie sa tina seama de ceva in plus: copilul creste. Deci nu poti restrange, ca la adult, aportul caloric prea tare. Totusi, prezenta in dieta zilnica a legumelor si fructelor, inlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale, oferirea, ca gustare, a unor alternative mai sanatoase (fructe, chiar uscate, nuci, alune), excluderea bauturilor racoritoare, evitarea “rezervelor” de dulciuri la domiciliu, inlocuirea lactatelor integrale cu variante degresate pot fi de mare ajutor. Se poate lucra si la portii, care trebuie micsorate. Folosirea de farfurii mici poate fi si ea o solutie. Copilul o sa sesizeze mai putin micsorarea portiei. In acest timp, medicul trebuie sa urmareasca dinamica dezvoltarii copilului, care nu trebuie sa fie redusa de dieta.
Chiar daca nu ai un copil obez, un aliment nu trebuie sa devina niciodata o recompensa, pentru ca o astfel de atitudine va modela si comportamentul adultului.
Incurajati-i sa faca miscare
Cealalta latura a managementului greutatii la copil este miscarea. Este cunoscut faptul ca in orasele mari e mai greu sa lasi copilul sa faca miscare afara. Dar acest lucru poate fi inlocuit cu inscrierea la diferite cursuri sportive. Cateva ore de sport ii pot fi cu mult mai utile decat orele suplimentare de matematica sau de limbi straine. In plus, ori de cate ori parintii sunt disponibili, e bine sa antreneze copiii in activitati fizice diverse, la care sa participe si ei.
La final, as vrea sa mentionez ce altceva decat orele petrecute in fata unui ecran. Uneori chiar temele scolare il fac pe copil sa stea in fata unui calculator. Studiile au aratat insa ca trebuie sa il oprim dupa 2 ore. Cam asta ar fi durata maxima de stat la joc sau lucru, pentru un scolar mic. Cat despre televizor, si el este un ecran, desigur…
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024