Obezitatea si riscul de aparitie a diabetului
Se considera ca actuala epidemie de obezitate reprezinta una din amenintarile globale. Avertizarea vine in contextul in care supraponderea/obezitatea afecteaza aproape 4 miliarde de persoane, iar diabetul zaharat, consecinta directa a obezitatii, se apropie rapid de jumatate de miliard.
02.10.2013
Timp estimat de citire:
4 minute, 26 secundeAfla care este legatura dintre diabet si obezitate si cum poti sa previi instalarea acestor boli grave.
Ce reprezinta obezitatea? Obezitatea poate fi definita cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC) care poate fi obtinut impartind greutatea (kg) la patratul inaltimii (m2). Valoarea normala a IMC este sub 25 kg/m2. IMC intre 25 si 29.9 defineste excesul ponderal, iar o valoare a IMC peste 30 defineste obezitatea.
Tesutul adipos normal (-15% la barbati si -20% la femei masa grasa la o persoana adulta) are o functie importanta, fiind distribuit in jurul vaselor, in jurul inimii, in jurul organelor intraabdominale, precum si sub piele (tesutul adipos subcutanat care reprezinta „depozitul” energetic al organismului). Mult mai des insa, depozitele adipoase sunt prezente in mod evident, fie in regiunea abdominala (asa-zisa obezitate „androida”), fie in regiunea feselor si soldurilor (asa-zisa obezitate „ginoida”).
Diabetul zaharat de tip 2, consecinta a obezitatii
Este evident astazi ca in spatele frecventei in crestere a diabetului zaharat de tip 2 se afla excesul ponderal/obezitatea.
Diabetul zaharat de tip 2 reprezinta cea mai frecventa forma de diabet (peste 80% din totalul cazurilor). Aproape toti acesti pacienti sunt supraponderali sau obezi iar diabetul apare la ei pe fondul unei predispozitii genetice mostenite la care se asocieaza in timp prezenta obezitatii. Tesutul adipos (gras) in exces produce multe substante „nocive” care in cele din urma contribuie la aparitia bolii. In schimb, diabetul de tip 1 se intalneste mai frecvent la copii si la tineri. El apare din cauza faptului ca sistemul imun al corpului (globulele albe) distruge celulele beta pancreatice secretoare de insulina, considerandu-le niste celule straine. Consecinta directa este faptul ca aceasta forma de diabet nu poate fi tratata decat cu insulina.
Ucigasul tacut…
In DZ tip 1, din cauza lipsei insulinei, debutul foarte zgomotos si nu poate fi trecut cu vederea. In schimb, in DZ tip 2 simptomele pot fi initial foarte blande si acesta poate evolua timp de ani de zile fara a fi depistat. In tot acest timp insa valorile crescute ale glicemiei duc la instalarea in corp a unor leziuni grave. De aceea, controalele anuale regulate la persoanele supraponderale si obeze (precum si la cele care au rude apropiate cu aceasta boala) sunt foarte importante pentru depistarea din timp a afectiunii si tatamentul ei corespunzator. Acest lucru este foarte important intruca in fazele initiale ale bolii (desi inca nu exista simptome), scaderea in greutate poate duce la normalizarea glicemiilor, determinand practic o remisie a bolii si controlul acesteia fara niciun tratament medicamentos.
Stilul de viata sanatos te poate salva
Din moment ce relatia dintre obezitate si riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 este foarte stransa, principala masura preventiva dovedita ca fiind eficienta este optimizarea stilului de viata prin cresterea activitatii fizice (in primul rand) si prin scaderea aportului de alimente (calorii) in al doilea rand. Promovarea activitatii fizice ar trebui sa includa cel putin 30 de minute de efort fizic moderat, cel putin 5 zile pe saptamana. In ceea ce priveste reducerea aportului alimentar, aceasta se face in principal prin limitarea alimentelor bogate in calorii (grasimi, dulciuri, fainoase) si cresterea aportului de legume, zarzavaturi colorate (rosii sau verzi) si fructe.
Scaderea in greutate indica eficienta procesului de optimizare a stilului de viata. Este singura etapa in istoria naturala a diabetului cand boala ar putea fi practic oprita sau suficient de mult intarziata, cu efect pozitiv predictibil asupra calitatii vietii si a duratei de supravietuire.
Diabetul este din ce in ce mai frecvent la copii
Partea dramatica a relatiei dintre diabet si obezitate este reprezentata de faptul ca diabetul „gras” era descris clasic ca fiind apanajul persoanelor adulte, de regula peste 40-50 de ani, supraponderale sau obeze. In ultimii 20 de ani insa, din pacate, acest tip de diabet apare din ce in ce mai frecvent la copiii si adolescentii supraponderali, al caror numar este din pacate din ce in ce mai mare. Tragem astfel un semnal de alarma parintilor petnru a fi extrem de atenti cu obiceiurile alimentare ale copiilor si promovarea activitatii fizice a acestora, singurele metode de prevenire a obezitatii la copil.
Atentie! Copiii plinuti pot deveni adulti obezi!
Trebuie amintit faptul ca numarul de celule grase din organism se formeaza din primii ani de viata si el nu mai paote fi scazut ulterior in niciun fel. De aceea, majoritatea copiilor plinuti devin adulti obezi care cu mare dificultate si doar rareori vor mai putea reveni la o greutate normala. Din pacate zicala populara „gras si frumos” este departe de adevar in mileniul al treilea. Cel mai eficient mod de a ne feri copiii de aceasta boala a secolului este sa incercam sa ii obisnuim de mici cu stilul de viata sanatos amintit mai sus, incercand cat mai mult sa rezistam tentatiei de a le oferi „recompense” dulci, frumos prezentate si ambalate. Desi acestea produc o bucurie pe moment, in timp vor avea efecte tragice asupra sanatatii si calitatii vietii lor.
Dr. Loreta Guja
Medic Specialist Endocrinolg
Lotus Medical Center, Bucuresti
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024