Obiceiuri nocive de gatit la care sa renunti chiar azi
Viata pe repede-nainte are cu siguranta avantajele ei. In acelasi timp insa, nu degeaba se spune ca graba strica treaba – cand ai atat de multe lucruri de facut, inevitabil calitatea unora dintre ele ajunge sa aiba de suferit. Daca pregatirea mesei pentru tine si cei dragi e unul dintre ele, afla ca situatia nu are de ce sa stea astfel – iata cateva obiceiuri nocive de gatit la care nu-i deloc greu sa renunti, dar e important sa o faci!
29.11.2016
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundeObisnuinta este a doua noastra natura – odata ce apucam sa ne insusim anumite deprinderi, bune sau rele, ne vine greu sa mai renuntam la ele, chiar si atunci cand stim rational ca eliminarea lor ne va aduce beneficii pe termen lung. Cand vine vorba insa despre obiceiurile din bucatarie, situatia nu este chiar atat de neagra; de fapt, pentru a te asigura ca pregatesti bucate delicioase, in conditii de deplina siguranta pentru sanatatea ta si a celor dragi, nu ai nevoie decat de cateva mici schimbari… cu efecte mari insa!
Incingi uleiul pana cand fumega
Cand vrei sa pregatesti ceva rapid in tigaie, adesea incepi prin a incinge fie si doar cativa stropi de ulei. Ei bine, toate bune si frumoase, insa ai grija sa nu uiti tigaia pe foc! Nu de alta, dar daca uleiul apuca sa se incinga atat de tare incat sa fumege, poti sa ai certitudinea ca preparatul care va rezulta va fi orice, mai putin sanatos. Explicatia? Dupa acest prag, uleiul se descompune, isi pierde proprietatile nutritive si incepe sa degaje, printre altele, acroleina, un compus toxic.
Ce-i de facut – Nu lasa niciodata uleiul sa se incinga foarte tare! Ca sa eviti problemele cu mai multa usurinta, alege sa folosesti uleiuri cu punct de ardere ridicat, precum uleiul de masline extravirgin (216 ˚C), uleiul semirafinat de arahide (232 ˚C) si uleiul de avocado (271 ˚C).
Daca gatesti in vase de teflon, ai grija sa nu le incingi prea tare, fiindca temperaturile foarte inalte duc la eliberarea de PFC (perfluorocarbon), substanta cu potential cancerigen. Din aceleasi considerente, evita si folosirea ustensilelor din metal!
Gatesti sau depozitezi mancarea in vase periculoase
Vasele pentru gatit sunt adesea confectionate din aluminiu, intrucat este un bun conductor de caldura. Alarmant este faptul ca, atunci cand gatesti sau depozitezi mancaruri in astfel de vase, aluminiul ajunge inevitabil si in preparatele tale si nu doar ca le altereaza gustul, dar pune si in pericol sanatatea (acumularea sa in organism fiind asociata cu un risc marit de osteoporoza, cancer, Alzheimer s.a.).
Ce-i de facut – Inlocuieste vasele de gatit din aluminiu (sau din fonta!) cu cele din inox, smaltuite sau din sticla, in special atunci cand gatesti mancaruri acide (cu lamaie, rosii, bulion s.a.). Si uita si de folia de aluminiu!
Speli carnea inainte sa o gatesti
Este un subiect controversat, insa ar trebui sa stii ca, desi, prin spalare sub jet de apa, inlaturi intr-adevar o parte din bacteriile de pe suprafata carnii, e imposibil sa le inlaturi pe toate. In schimb, iti contaminezi chiuveta cu agenti potential patogeni.
Ce-i de facut – Ce conteaza, de fapt, este temperatura la care gatesti carnea. Spre exemplu, bacteriile de pe carnea de pui mor (fie ca ai spalat-o in prealabil, fie ca nu) daca o pregatesti la o temperatura de cca. 74 ˚C (temperatura din interiorul carnii).
Vrei sa te bucuri de friptura perfecta? Nu te grabi sa o savurezi imediat ce ai scos-o din cuptor, ci asteapta, oricat de greu ti-ar fi, macar 10-15 minute pentru ca sucurile care o fac atat de gustoasa sa se imprastie in toata carnea.
Dana Saporan
Erorile din alimentație
07.01.2024