Operația de liposucție și riscurile pe care le implică
A deveni slab peste noapte este un gând ce le dă târcoale celor mai multe persoane care se luptă cu kilogramele în plus, iar o operație de liposucție pare, uneori, soluția ideală pentru a scapă de surplusul de grăsime depus pe coapse, genunchi sau abdomen. Dar care sunt riscurile asociate cu liposuctia și, mai ales, își poate permite oricine o astfel de intervenție?
21.09.2023
Timp estimat de citire:
3 minute, 16 secundeDacă ar există un remediu contra obezității general valabil, accesibil și fără efecte secundare nedorite, cu siguranță nimeni nu ar mai încerca să aibă un stil de viață sănătos și să facă sport în mod constant. Până acum, singura rețetă care funcționează în cele mai multe dintre situațiile în care se cere o remodelare corporală este compusă din sport și dietă. Pentru celalalte cazuri, există alte soluții de slăbire rapidă și localizată, printre care se numără și liposuctia.
“Liposucția nu este o cură de slăbire, nu facem lipoaspirație ca să pierdem kilograme, ci ca să îndepărtăm depozitele de grăsime rezistente la curele de slăbire și ca să modelăm conturul corporal. Liposucția nu are legătură cu operațiile pentru obezitate! Kilogramele de grăsime care se îndepărtează prin lipoaspirație nu se corelează cu scăderea în greutate corporală. În primele 2-3 luni postoperator este posibil ca greutatea corporală să rămână neschimbată, deoarece volumul de grăsime îndepărtată este înlocuit de lichid, ce dispare în perioada de recuperare.”, ne spune Dr. Rodica Crutescu, medic primar chirurgie plastică la Centrul Medical DeltaPro.
Riscurile liposucției
Înainte de intervenția de liposucție propriu-zisă, trebuie să ne asigurăm că îndeplinim o serie de cerințe, precum să nu fi făcut o operație recentă, să nu suferim de boli cardiovasculare, să slăbim măcar 5 kg, în cazul persoanelor supraponderale și, ca și condiție de bază, să nu ne imaginăm că liposuctia ne va transforma în persoane suple peste noapte sau ne va trata celulita. În plus,riscurile asociate operației de liposucție sunt aceleași ca și în cazul oricărei alte intervenții chirurgicale: sângerare, infecție sau acumularea de lichide în zona operată.
După operație, medicul chirurg îți va face o serie de recomandări pe care este bine să le urmezi, pentru a evita riscurile ca pielea să devină foarte flască sau de a te îngrășa.
“Te poți îngrășa după lipoaspirație și chiar să devii diform dacă continui să te îngrași, pentru că grăsimea se depune în alte locuri decât în zonele lipoaspirate. Regimul special postoperator nu se referă neapărat la dietă, cu toate că are și aceasta un rol foarte important. Pentru menținerea rezultatelor nu se recomandă îngrășarea peste 5 kg. După operația de liposucție, trebuie purtat un costum elastic timp de 5 săptămâni, nu este permis efortul fizic mare circa 3 săptămâni și poți călători cu avionul abia la o săptămână după operație.“, clarifică dr. Rodica Crutescu.
Cât costă o liposucție?
Operația de liposucție nu este chiar accesibilă oricui, însă în cazul în care îți doreșți foarte tare să-ți remodelezi silueta sau să scapi de un complex personal, află căo astfel de intervenție costă peste 2.000 de euro/zona operată. Astfel, se pot opera diferite zone pentru a se extrage depozitele de grăsime, iar cele mai populare în clinicile de chirurgie plastică sunt lipoaspiratiile pentru “aripioare” (zona superioară a coapselor), abdomen, șolduri și talie.
Înainte de a te decide asupra lipoaspiratiei, discută cu medicul tău toate riscurile existente, inclusiv pe cele prezentate în acest articol și asigură-te că îți iei toate măsurile de precauție.
Celulita? 3 exerciții cardio de ajutor în lupta cu celulita
24.04.2024