Operație micșorare stomac – ce presupune și care sunt riscurile
Înainte de a fi o problemă estetică, așa cum pare la prima vedere, obezitatea reprezintă un serios factor de risc pentru sănătate. Aceasta stă la baza unor afecțiuni cronice precum diabetul sau bolile cardiovasculare, iar cauzele sale țin în principal de alimentație și de stilul de viață, dar și de factori genetici.
19.04.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 24 secundeOricine a ținut vreodată o cură de slăbire poate confirma că este mult mai ușor să acumulezi kilograme în plus decât să scapi de ele, așa că foarte puține persoane obeze reușesc să revină la un indice de masă corporală normal.
În cazul lor, operația de micșorare a stomacului poate fi o intervenție salutară, care să le ajute să scape treptat de excesul ponderal și să evite sau măcar să diminueze riscurile reprezentate de afecțiunile asociate cu obezitatea.
Informații generale despre Gastric Sleeve (operație micșorare stomac)
Denumirea în limba engleză a operației de micșorare a stomacului – Gastric Sleeve – s-ar traduce prin mânecă gastrică, făcând referire la forma pe care o capătă stomacul după intervenție. În termeni medicali, procedura este denumită gastrectomie longitudinală, iar pentru ca termenul să fie pe înțelesul tuturor, în limbajul comun i se spune operație de micșorare a stomacului.
Este vorba de o intervenție care ține de chirurgia bariatrică (chirurgia obezității) ce constă în eliminarea a circa 80% din stomac și remodelarea acestuia sub formă tubulară. Operația se realizează laparoscopic, sub anestezie generală, iar scopul său este reducerea considerabilă a dimensiunii stomacului, astfel încât pacientul să simtă mult mai ușor senzația de sațietate și astfel să mănânce mai puțin.
Operația de micșorare a stomacului nu este urmată brusc de o scădere în greutate, aceasta producându-se treptat, în măsura în care pacienții adopta o dietă adecvată și un stil de viață mai activ. Aceștia pot pierde mai mult de jumătate din kilogramele în exces, ceea ce va duce la o îmbunătățire considerabilă a stării de sănătate și a vieții de zi cu zi.
Gastric Sleeve – întrebări și răspunsuri
Pentru că în ultima vreme am primit foarte multe întrebări pe marginea acestui subiect, am făcut o sinteză a acestora, iar în cele ce urmează vom oferi toate răspunsurile ce i-ar putea interesa pe cititorii noștri.
Câte kilograme slăbești după operația de micșorare a stomacului?
Nu se poate spune cu exactitate, pentru că numărul kilogramelor pierdute depinde de greutatea pe care o ai și de stilul de viață pe care îl vei adopta după operație. Dacă îți vei păstra obiceiurile nesănătoase care te-au adus în situația de a avea nevoie de o astfel de intervenție, nu trebuie să te aștepți ca rezultatele să se vadă într-un timp scurt.
Pe parcursul primului an după operația de micșorare a stomacului se poate pierde între 50% și 100% din greutatea în exces, însă trebuie să ții cont că poți pune la loc câteva kilograme dacă nu vei avea o dietă sănătoasă și nu vei face mai multă mișcare. Majoritatea pacienților pierd între 65% și 80% din kilogramele in exces
Cum se desfășoară o operație de micșorare a stomacului?
Operația de micșorare a stomacului este o intervenție minim invazivă, realizată laparoscopic. Aceasta este precedată de un consult medical și de un set de analize, în urma cărora se va stabili dacă pacientul poate fi operat fără riscuri majore.
În sala de operație, acestuia i se face anestezie generală, după care medicul chirurg va efectua câteva mici incizii la nivelul abdomenului, prin care vor fi introduse instrumentele cu care va opera. În primul rând va avea nevoie de un tub cu o cameră și o lampă în capăt, numit laparoscop. Cu ajutorul acestuia va putea vedea pe un monitor imagini din interiorul cavități abdominale, aceasta după ce va fi pompat in interior dioxid de cabon pentru a se crea mai mult spațiu și a se evita lezarea altor organe.
În abdomen se vor introduce apoi alte instrumente lungi și înguste, cu ajutorul cărora stomacul pacientului va fi mai întâi măsurat, după care se va tăia partea care trebuie îndepărtată și se va remodela tubul gastric rămas.
Operația de micșorare a stomacului se încheie cu extragerea țesutului îndepărtat și suturarea inciziilor care nu sunt mai mari de 2 centimetri, după care pacientul mai rămâne internat 2-3 zile pentru a fi ținut sub observație.
Ce riscuri presupune operația de micșorare a stomacului?
Deși procedura pare destul de traumatizantă, operația de micșorare a stomacului nu prezintă riscuri majore, însă nu se poate spune că este total lipsită de riscuri – ca orice intervenție chirurgicală, de altfel.
Fiind vorba de o operație minim invazivă, care nu presupune deschiderea cavității abdominale, cel mai mare risc constă în apariția unor sângerări în timpul intervenției, care sunt însă ușor de controlat. Mai pot surveni ulterior unele complicații precum tromboza venoasă, fistula gastrică, stenoza gastrică sau refluxul gastroesofagian, însă astfel de cazuri sunt rare.
Sunt normale senzațiile de greață și vomă după operația de micșorare a stomacului?
Da, sunt normale, însă nu apar de fiecare dată. Senzația de greață urmată sau nu de vărsături poate fi un efect secundar al anesteziei și trece de la sine în câteva ore după operația de micșorare a stomacului.
De asemenea, aceste simptome pot apărea ca urmare a faptului că pacientul este tentat să mănânce mult, așa cu făcea înainte de operație, însă de această dată stomacul are o capacitate redusă. Prin urmare, o cantitate prea mare de hrană poate duce la apariția grețurilor, urmate și de vărsături. Pentru a evita aceste simptome, trebuie să te înveți să te oprești din mâncat atunci când apare senzația de sațietate, chiar dacă nu ai golit farfuria decât pe jumătate.
Ce dietă se impune după operația de micșorare a stomacului?
În primele două săptămâni după operație de micșorare a stomacului, pacienții trebuie să urmeze cu strictețe un anumit regim alimentar, conform indicațiilor medicilor. Scopul este acela de a permite stomacului să se refacă după operație și să își reia treptat funcțiile normale.
Astfel, în prima săptămână după operație se consumă preponderent alimente lichide precum supele, ceaiurile și băuturile vitaminizate care nu conțin zahăr.
Din a doua săptămână se introduc în dietă alimente moi, fără grăsimi și zaharuri. Patenții pot consuma piureuri, brânză de vaci, cereale înmuiate în lapte, fructe și legume fierte, care trebuie să fie mestecate foarte bine înainte de a le înghiți.
Din a treia săptămână pot fi consumate alimente bine gătite cu o textură mai moale, urmând ca după a șasea săptămână să se revină la o alimentație normală.
Cât de mult pot mânca după operația de micșorare a stomacului?
În mod sigur, nu vei mai putea mânca la fel de mult ca înainte de operație, pentru că stomacul va avea o capacitate cuprinsă între 60 și 120 de mililitri, fiind micșorat cu aproximativ 80%.
În prima săptămână după operație se recomandă să bei câte 30 de mililitri de lichid la fiecare 20 de minute, iar din săptămâna a doua poți mânca puțin și des, aceasta însemnând 4-6 linguri la fiecare masă.
Din a treia săptămână după operația de micșorare a stomacului se recomandă 5-6 mese pe zi, însă consumând alimentele în cantități mici.
După 6 săptămâni poți reveni la 3 mese pe zi, însă având grijă și de această dată la cantitatea de alimente. Cu timpul, trebuie să te obișnuiești să mănânci doar cât să te saturi, cu toate că porțiile îți vor părea mult mai mici decât înainte.
Poți să revin la greutatea dinaintea operației de micșorare a stomacului?
În niciun caz nu vei mai ajunge să cântărești vreodată atât cât cântăreai înainte de operația de micșorare a stomacului, din simplul motiv că nu vei mai putea să mănânci la fel de mult ca atunci.
Scăderea în greutate va fi mai accelerată în primul an, iar la un moment dat va stagna. Aceasta nu înseamnă că nu te poți îngrășa la loc, însă riscurile de a redeveni o persoană obeză sunt nule.
Operația de micșorare a stomacului influențează o sarcină ulterioară?
Până acum nu au fost consemnate cazuri de femei care nu au mai putut să aibă copii după o operație de micșorare a stomacului sau au avut o sarcină cu probleme din această cauză.
Singura recomandare este legată de perioada de timp optimă dintre efectuarea operației pentru micșorarea stomacului și apariția sarcinii, astfel încât să fie eliminat orice risc. Mai precis, este de preferat ca pacientele care au suferit o astfel de intervenție să rămână însărcinate la 1-2 ani după operație, atunci când curba ponderală se stabilizează.
Sperăm că acest material ți-a oferit toate detaliile pe care voiai să le știi despre operația de micșorare a stomacului și că te va ajuta să iei o decizie înțeleaptă pentru sănătatea ta.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024