Orarul ideal pentru sport
Dimineata, la pranz sau seara? Cand si cum este cel mai bine sa te antrenezi pentru a obtine cele mai bune rezultate? Cronobiologia detine toate raspunsurile, iar noi iti propunem sa le aflam impreuna.
02.02.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 21 secundeDin ce in ce mai des aplicata in nutritie, dar si in diverse domenii de cercetare medicala, cronobiologia ne poate ajuta sa ne imbunatatim performantele fizice fara a ne forta corpul. Studiile realizate in ultima vreme ofera argumente clare si incontestabile in favoarea stabilirii programului de antrenament in functie de ceasul intern al organismului. Acest lucru creste substantial sansele de a atinge obiectivele vizate.
Prinde bioritmul
Pe parcursul celor 24 de ore ale zilei, toate functiile corpului nostru trec prin mai multe schimbari, temperatura, secretia de hormoni, tensiunea arteriala si alti parametri fiziologici inregistrand variatii semnificative. Drept urmare, puterea musculara, reactivitatea si rezistenta difera de la o ora la alta, ceea ce influenteaza in mod notabil impactul antrenamentului. Tocmai de aceea, daca vrei sa obtii rezultate optime, tine cont de modificarile subtile care se produc in interiorul tau.
Intre orele 7 si 8: gimnastica blanda
Dimineata, imediat dupa trezire, cortizolul, hormonul care stimuleaza activitatea, avand si functie de „ceas de alarma”, adrenalina si noradrenalina, hormonii actiunii si stresului, sunt la cote maxime. Aceste resurse pot fi folosite pentru a extrage energia direct din depozitele de grasime, si asta chiar din primele zece minute de efort. Cu alte cuvinte, poti topi colaceii mai eficient. De mentionat este ca in aceasta perioada a zilei corpul functioneaza fara niciun aport de carbohidrati, asa ca nu te apuca sa tragi tare si sa faci exercitii de anduranta. Nu numai ca risti sa te alegi cu ameteli si un disconfort general, dar iti poti suprasolicita si inima. Dimineata devreme, valorile tensiunii arteriale sunt si asa mai mari, pentru a stimula in mod natural muschiul cardiac. Nu e cazul sa fortezi nota!
Sporturi potrivite: Yoga, Tai Chi, Qi Gong, inot, exercitii de stretching, jogging sau mers pe jos in pas alert timp de 20-40 de minute.
Daca vrei sa accelerezi procesul de slabire, fa exercitii dimineata, pe stomacul gol. Oamenii de stiinta de la Universitatea Northumbria din Marea Britanie au stabilit ca in felul acesta poti arde cu 20% mai multa grasime decat daca ai muta antrenamentul dupa micul dejun.
Intre orele 12 si 13: exercitii mai intense
In acest interval orar, de dinaintea mesei de pranz, hormonii care promoveaza golirea depozitelor adipoase functioneaza la capacitate maxima. Este un moment in care insulina inregistreaza un nivel minim, iar capacitatile motrice si de coordonare sunt optime. Micul dejun a fost luat cu cel putin trei ore inainte, astfel ca nu va exista niciun fel de inferferenta intre efortul fizic si digestie. In cazul in care micul dejun n-a fost suficient de consistent si ti se face foame, poti rontai, cu aproximativ o ora inainte de antrenament, un baton proteic sau cateva fructe uscate. Acest lucru te va ajuta, ca dupa sesiunea de sport, sa nu te napustesti asupra mancarii, ci sa ai un pranz lejer si echilibrat.
Sporturi potrivite: alergat pe banda, pedalat la bicicleta de fitness sau la eliptica, aquabiking, Pilates sau Barre Concept, o discipilina care pune accent pe exercitiile desfasurate la bara de balet.
Bonus: timp de treizeci de minute dupa ora de antrenament, organismul va continua sa aiba un metabolism dinamic si, datorita muschilor „infierbantati”, caloriile continute de masa de pranz vor fi arse mult mai usor.
Intre orele 18 si 19: exercitii intense
Odata cu cresterea temperaturii si a glicemiei, organismul este la intregul sau potential, puterea musculara si nivelul de oxigenare fiind la cote maxime. Nu este o coincidenta faptul ca in aceasta perioada a zilei au fost doborate cele mai multe recorduri sportive.
Sporturi potrivite: ridicare de greutati, step aerobic, zumba, box, CrossFit, antrenamente cu TRX etc.
Dupa ora 19, corpul incepe sa oboseasca, motiv pentru care e indicat sa optezi pentru exercitii mai usoare si sa nu uiti de stretching. Dupa ora 20, e bine sa eviti sa mai faci sport, intrucat excitarea indusa de activitatea fizica poate altera calitatea si durata somnului.
Natalia Talmacec
Ora cea mai potrivită pentru a face mișcare
18.09.2023