22.07.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 52 secundeEști în acea perioadă a vieții în care ești cu ochii pe cântar și încerci să-ți monitorizezi cu mai multă atenție consumul de zi cu zi. În acest context aflat sub semnul restricțiilor, nu-i de mirare că te vezi adesea ezitând între diverse alimente. Bunăoară, între paste și orez, două importante surse de carbohidrați, pe care le preferi în egală măsură…
Atunci când nu mai știi ce să gătești și mai cu seamă în situațiile în care nu ai timp sau, pur și simplu, chef să petreci prea mult timp în bucătărie, opțiunile se îndreaptă aproape de fiecare dată fie către paste, fie către orez. Și asta dintr-un motiv întemeiat: acestea se prepară rapid și într-o mulțime de forme – unele mai tentante decât altele. Cu sos Bolongnese, carbonara sau pesto în cazul pastelor, cu sos curry și tot felul de amestecuri de legume în cazul orezului…
Valori nutriționale
Din punct de vedere nutrițional, orezul și pastele au valori oarecum echivalente. Conțin cam același număr de calorii, în jur de 350 kcal la 100 g. Prin urmare, dacă sunt consumate ca atare, fără alte ingrediente adăugate, acestea furnizează la fel de multă energie. Valoarea calorică nu este însă singurul criteriu de luat în calcul atunci când se evaluează impactul asupra siluetei. Contează și de la ce provin respectivele calorii. Orezul, de exemplu, are în compoziție mai multe grăsimi decât pastele, 1,5% față de 0,5%, dar și mai mulți carbohidrați, 78% față de 71%. Diferențele sunt, totuși, mult prea mici, ca să putem vorbi de o contribuție reală la creșterea în greutate.
Pe scurt, pastele și orezul sunt relativ asemănătoare din punct de vedere caloric și nutrițional. Nu e cazul să favorizezi unul dintre aceste alimente în detrimentul altuia, mai ales dacă îți plac la fel mult amândouă.
Cum se consumă pentru a limita creșterea în greutate
În privința riscului de îngrășare, mai important decât tipul alimentului ales este cantitatea, dar mai ales modul de preparare. Cum e puțin probabil să mănânci orezul și pastele simple, deși, comparativ cu pastele, orezul poate fi consumat și așa, ai întotdeauna mare grijă la celelalte ingrediente pe care le adaugi la rețetă. Folosește mai degrabă produse de origine vegetală decât animală, adică uleiuri (de măsline, de nuci, din semințe de struguri, de canola etc.), sosuri pesto sau de roșii, care sunt surse de acizi grași nesaturați, în loc de unt și smântână, care sunt surse de acizi grași saturați și colesterol.
Un alt mod prin care poți ține la distanță kilogramle în plus este să încerci să gătești atât pastele, cât și orezul al dente. În felul acesta se reduce indicele glicemic și, prin urmare, este încetinit ritmul de absorbție al zahărului în sânge, ceea ce promovează menținerea senzației de sațietate.
Nu în ultimul rând, din aceleași considerente, alege cât mai des versiunea integrală. Pastele din făină integrală și orezul brun cresc în mod semnificativ aportul de vitamine, minerale, dar și fibre, ceea ce contribuie la limitarea indicelului glicemic, precum și îmbunătățirea tranzitului intestinal.
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024