Organizeaza-te ca sa slabesti!
Iata ca primavara bate la usa si nu iti vei mai putea ascunde kilogramele in plus sub straturile de haine groase tipice lunilor de iarna. Si atunci vei intreba, pe buna dreptate, care este „solutia minune” pentru a pierde kilogramele in plus acumulate pe durata anotimpului rece fara a recurge la eforturi si privatiuni? Foarte multe persoane se hotarasc sa inceapa un regim de slabire la finele iernii, dar esueaza dupa primele tentative.
28.03.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 9 secundeAceasta deoarece motivatia intrinseca constituie de fapt impulsul de care ai nevoie in orice actiune pe care o intreprinzi in viata de zi cu zi, inclusiv atunci cand iti propui sa scapi de kilogramele in plus. Vointa insa se poate mobiliza de obicei pe perioade scurte si medii de timp, la fel si motivatia, actioneaza intr-o perioada strict delimitata, nu se poate prelungi la infnit.
Cand motivatia se pierde…
Este fireasca aparitia unei demobilizari masive si o scadere concomitenta a efortului voluntar, in contextul unui asemenea demers care poate dura destul de mult. Una dintre solutiile posibile este sa te organizezi mai bine in incercarea de a pierde kilogramele in plus. Urmeaza un program alcatuit de tine, pe care sa stii ca il poti respecta strict.
Iata cativa pasi simpli prin care iti poti alcatui un program destinat pierderii kilogramelor acumulate pe durata anotimpului rece:
Pasul 1 – Obiectivele principale
Obiectivele unui regim alimentar trebuie sa fie alese in concordanta cu scopul general al unui astfel de demers, sa fie concrete si realiste. Adica, atunci cand fixezi obiectivele este necesar sa tii cont de propria personaliate, de stilul de viata pe care il ai, dar si de ceea ce ai nevoie, in stricta concordanta cu motivul pentru care te-ai hotarat sa slabesti. De asemenea, este indicat ca obiectivele propuse sa fie realiste, realizabile, pentru a preintampina esecurile aparute pe parcurs.
Pasul 2 – Obiectivele pe termen scurt
Este important ca, pe langa obiectivele majore ale regimului de slabit, sa stabilesti si obiective pe termen scurt. Vor fi mai usor de atins, contribuind la imbunatatirea imaginii de sine si la accentuarea perceptiei ca faci progrese.
Pasul 3 – Jurnalul
Jurnalul va putea include, atat o listare a ceea ce mananci intr-o zi de regim (inclusiv eventualele abateri), numarul de kilograme pierdute pe o anumita perioada de timp, cat si impresiile legate de urmarea dietei.
Pasul 4 – Gratificatiile
Odata ce ai facut progrese pe calea pierderii kilogramelor in plus, iti poti oferi mici recompense pentru a te automotiva, fie ca este de vorba de achizitionarea de haine noi, fie chiar de mici abateri de la strictetea dietei (fara a exagera).
Strategii inteligente pentru slabit
In continuare programul tau va trebui sa foloseasca si unele strategii care iti vor usura eforturile.
Mananca incet: s-a descoperit faptul ca atunci cand vine vorba de combaterea decalajului dintre reactiile psihice de satietate si reactia fiziologica, o buna strategie o constituie sa mananci incet.
Mananca mai des: mananca de mai multe ori pe zi cantitati mai mici de mancare pentru a-i da corpului numai acea cantitate de energie de care are nevoie la un moment dat. Mancand des, vei avea tot tipul senzatia de satietate si iti va fi mai usor sa faci fata tentatiilor.
Nu sari peste mese: cu cat va trece un timp mai mare fara sa mananci, cu atat ti se va exacerba pofta de mancare, iar la urmatoarea masa vei manca invariabil mai mult.
Atentie la culori: culorile au influente puternice asupra ta. Cercetarile arata ca anumite culori au efecte deosebite asupra apetitului. De aceea, companiile care produc alimente aleg anumite culori pentru ambalaje si tot de aceea ti se pare ca unele alimente sau mancaruri arata mai bine decat altele. Cea mai apetisanta culoare este rosul. Mancarea rosie (precum si culoarea rosie) stimuleaza apetitul si creeaza un sentiment care confera corpului energie. Asadar, evita rosul!
Psiholog Carmen Maria Finat
Expert: Oamenii sănătoși și creativi au în comun aceste 6 lucruri
07.10.2024