(P) Nu ignora incontinența urinară
Incontinența este o problemă cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume. Este dificil de estimat numărul exact de persoane care se confruntă cu acest disconfort, deoarece incontinența urinară este privită de multe ori ca „cel mai mare tabu medical” și este ținută în secret față de prieteni și familie.
26.08.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 8 secundeIncontinența afectează viața de zi cu zi, inclusiv calitatea vieții sociale (familia, prietenii și relațiile), psihologice, fizice, educaționale, profesionale, sexuale și financiare. Pentru a stabili cauza, trebuie consultat medicul.
Incontineța urinară se împarte în trei tipuri generale. Sunt persoane care se confruntă cu mai multe tipuri în același timp.
- Incontinența urinară de efort – se poate pierde controlul vezicii în timpul exercițiilor fizice, când tușim, strănutăm sau chiar în timp ce râdem. Aceste activități afectează mușchiul sfincterului care ține urina în vezică. De asemenea, stresul poate produce eliberarea urinei.
- Incontinența urinară imperioasă – apare atunci când se pierde controlul vezicii după ce a apărut un impuls brusc și puternic de a urina. Când apare o astfel de nevoie, trebuie să faceți tot posibilul să ajungeți la toaletă.
- Incontinența urinară de preaplin – poate să apară atunci când vezica nu se eliberează complet de urină. Ulterior, o parte din urina rămasă se poate scurge din vezică.
Cauzele incontinenței urinare
Există numeroase cauze ale incontinenței urinare. Unele dintre acestea sunt ușor de tratat și produc doar probleme urinare temporare. Altele sunt mai severe și mai de durată:
- Mușchii slăbiți ai vezicii din cauza îmbătrânirii – pentru a menține mușchii puternici și vezica sănătoasă este important să aveți un stil de viață sănătos. Cu cât suntem mai sănătoși, cu atât mai mari sunt șansele de a evita incontinența cauzată de înaintarea în vârstă. Se pot face și exerciții pentru întărirea musculaturii pelviene (Kegel), acestea fiind cele mai recomandate.
- Afectarea fizică a mușchilor pelvisului – poate fi provocată de unele tipuri de intervenții chirurgicale, precum extirparea uterului. Este, de asemenea, o consecință frecventă a sarcinii și nașterii
- Prostata mărită – gâtul vezicii urinare este înconjurat de glanda prostatică. Ea eliberează un fluid care protejează și hrănește spermatozoizii. Cu vârsta, acest organ are tendința de a se mări. Drept urmare, bărbații pot suferi și ei de incontinență urinară.
- Cancerul de prostată sau de vezică urinară poate produce incontinență urinară. În unele cazuri, tratamentul cancerului poate îngreuna controlul vezicii. Inclusiv tumorile benigne pot duce la incontinență urinară, prin blocarea fluxului de urină.
Când trebuie mers la doctor?
Fiecare caz de incontinență urinară este un motiv de a consulta medicul. Aceasta ar putea fi un simptom al unei afecțiuni mai grave care necesită tratament. Chiar dacă motivul nu este grav, incontinența urinară poate fi o tulburare importantă în viața dvs. Este esențial să se obțină un diagnostic exact și să se discute cu medicul despre opțiunile de tratament.
Incontinența nu este consecința naturală a procesului de îmbătrânire. Deși riscul de apariție crește odată cu vârsta, nu înseamnă că trebuie acceptată ca ceva inevitabil. Indiferent de vârsta pacientului, sunt disponibile numeroase metode de tratament. Incontinența nu este o boală. Este doar consecința diferitelor modificări care au loc în corpul uman. Vestea bună este că, indiferent de factorul cauzator, există numeroase metode de tratament, care pot ajuta la îmbunătățirea situației și chiar la eliminarea completă a acestei probleme. |
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024