(P) Remedii naturale din apele sălbatice, în lupta cu gripa și răceala
Sezonul rece s-a făcut deja extrem de confortabil și la fel și gripele și răcelile. Cei care lucrează în birouri numeroase, cei care interacționează constant cu publicul, folosesc mijloacele de transport în comun sau au copii care se duc la școală sau la grădiniță sunt deja familiarizați cu acele gripe și răceli extrem de insistente ce par să își dorească doar relații de lungă durată... deloc de bună voie și nesilite de nimeni. Cum putem combate simptomele gripelor și răcelilor în mod natural cu o simplă rețetă de supă de somon sălbatic de Alaska?
14.01.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 12 secundeVă invităm să aflăm împreună cum ne ajută supa de somon sălbatic, ghimbir și ardei iute – rețeta semnată Ovidiu Tărbuc, câștigătorul concursului #AlaskaGăteșteRomânește 2019 – în întărirea sistemului imunitar, creșterea puterii de a lupta cu gripele și răcelile, scăderea inflamației, refacerea florei intestinale și diminuarea intensității simptomelor.
Vitamina D – excelentă susținere pentru imunitate
Peștele și fructele de mare sălbatice sunt o excelentă sursă naturală de Vitamina D, vitamină hormon pe care foarte rar o putem asimila din alimente. Datorită ciclului de viață natural, în apele pure și sălbatice, multe dintre speciile de fructe de mare de Alaska, dar și somonul de Alaska, oferă chiar necesarul zilnic de vitamina D, într-o singură porție.
Astfel, 85 g de somon Sockeye conțin 14,2 mcg de vitamina D, în timp ce somonul roz are 11 mcg pe aceeași cantitate, în contextul în care doza zilnică recomandată de vitamina D, pentru o persoană între 19 și 70 de ani, este de 15 mcg (chiar și pentru persoanele însărcinate sau care alăptează). Consumul acestui tip de carne devine cu atât mai important pe timp de iarnă când imunitatea scade iar secreția de vitamina D cu ajutorul soarelui este practic imposibilă.
Omega 3 – Reglează flora intestinală și sprijină imunitatea
Din ce în ce mai multe studii ne arată că imunitatea începe în intestin, aflându-se în strânsă legătură cu echilibrul florei intestinale. Datorită conținutului mare de Omega 3, consumul regulat de somon sălbatic de Alaska ajută la creșterea diversității și abundenței bacteriilor bune de la nivelul florei intestinale. De asemenea, participă la diminuarea gradului de inflamație, mai ales în cazul persoanelor care suferă de Sindrumul intestinului permeabil și Sindromul intestinului iritabil.
Un astfel de remediu natural vine și ca un ușor pansament gastric, mai ales că remediile clasice folosite în gripe și răceli – de la antiinflamatoare, la antiseptice și chiar antiobiotice (în caz de complicații) – pot provoca dezechilibre destul de neplăcute la nivelul mucoasei gastrice, mergând până la disbioză. Nu mai este o surpriză că procentele în ceea ce privește doza zilnică recomandată de Omega 3 avantajează extrem de mult consumul de somon sălbatic de Alaska. De exemplu, o porție de 200g de somon Sockeye oferă lejer necesarul zilnic de Omega 3 pentru un adult de peste 18 ani, femeie sau bărbat.
Seleniul – doza zilnică recomandată într-o masă gustoasă
Seleniul are rol atât în prevenția, cât și în grăbirea vindecării în gripă și răceală. Deși este mai cunoscut publicului larg pentru păstrarea funcționării normale a glandei tiroide, seleniul are puternice recomandări în susținerea sistemului imunitar. Doza zilnică recomandată de seleniu este 55 mcg pentru adolescenţi şi adulţi, 60 mcg pentru femeile însărcinate şi 70 mcg în perioada de alăptare. Acestea fiind spuse, este bine de știut că somonul de tip Keta conține 40mcg pe 85g, iar somonul Sockeye și cel roz au 30 mcg, pe aceeași cantitate. Acest lucru ar însemna că o porție de mâncare pe bază de pește de Alaska acoperă cu ușurință acest necesar zilnic.
Ghimbir, usturoi și ardei iute – simptome ameliorate cât ai zice… pește
În mod natural, ghimbirul ajută la reducerea inflamaţiei căilor respiratorii, deschiderea sinusurilor și eliminarea mai ușoară a mucusului în exces din timpul gripelor și răcelilor. Tot ghimbirul, dar și ardeiul iute, au rol în diminuarea durerilor de gât ce însoțesc de multe ori gripele și răcelile. Usturoiul este un bun antibiotic natural, ajută la eliminarea mucozităților în exces și la diminuarea durerilor de gât.
Principalele tipuri de somon sălbatic de Alaska disponibile pe piața din România sunt Keta, Sockeye și somonul roz. Pentru a fi siguri că mergeți pe alegerea pură și sănătoasă, tot ce trebuie să faceți este ca, independent de producător, să căutați pe eticheta produsului specificația FAO 67, sau formularea somon de Alaska.
Supa de somon sălbatic de Alaska, pentru imunitate de fier, by Ovidiu Tărbuc
- Ghimbir 150 g
- Somon sălbatic de Alaska 320 g
- Lapte de cocos 150 g
- Nori 40 g
- Usturoi 40 g
- Ciuperci 150 g
- Ceapă verde, 1 legătură
- Susan negru 50 g
- Morcov 100 g
- Sare 10 g
- Ardei iute roșu 30 g
- Baza de peste (opțional) 40 g
- Ulei măsline 50 ml
- Vin alb sec 50 ml
Mod de preparare:
Ghimbirul și usturoiul se rad, se pun la călit într-o cratiță de supă, în puțin ulei de măsline. Se adaugă morcovul și se pune puțină apă pentru a ajuta la fierberea acestuia. Peste această compoziție se adaugă laptele de cocos și sarea, se blendează adăugându-se apă, după caz, pentru a obține consistența dorită. Putem adăuga baza de pește, opțional.
Într-o tigaie, punem bucățile de somon de Alaska, condimentate cu sare și piper, în puțin ulei de măsline. După ce acestea ce s-au gătit și carnea a devenit opacă, stingem cu vinul sec și adăugăm compoziția la supa blendată. Menținând la foc mic, adăugăm ciupercile tăiate felii, ceapa verde, ardeiul iute și algele nori tăiate fâșii cu un foarfece. Se adaugă sare, după gust.
Poftă bună!
Surse:
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024