(P) Varicele: cauze, simptome, prevenţie şi tratament
În fază incipientă sunt aproape întotdeauna inofensive, doar senzație de glezne ușor umflate, picioare grele și obosite. Este o stare normală? În nici un caz! Acestea sunt semnale care prezic apariția problemelor legate de circulația venoasă a sângelui.
25.06.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 29 secunde90% dintre persoanele afectate nu se tratează
Conform studiilor de specialitate, aproximativ 30% din populație și 60% dintre femeile din România prezintă simptome ale acestei afecțiuni. Îngrijorător este faptul că 90% dintre pacienții cu vene varicoase nu se tratează. Multe persoane se expun astfel riscului ca circulația venoasă să fie grav afectată de ulcerații deschise ale picioarelor, greu de vindecat. Persoanele predispuse manifestă încă din adolescență vene sparte numite popular vene păianjen. Odată cu maturitatea sexuală, probabil din cauza dezvoltării rapide, simptomele se pot înrăutăți.
Care sunt celelalte cauze?
Cauzele apariției acestei boli foarte răspândite sunt, în mare parte, de natură ereditară, cauzate de lipsa activității fizice, supraponderabilitate, alimentație incorectă, leziuni vasculare datorate stresului, fumat și consum de alcool. Statul în picioare și pe scaun mult timp favorizează varicele, la fel și sarcina.
În perioada sarcinii, femeile trec prin schimbări hormonale majore şi astfel presiunea de la nivelul venelor poate creşte, ceea ce poate declanşa dezvoltarea varicelor. Se pare că femeile sunt mult mai predispuse față de bărbați în a dezvolta boala varicoasă.
Când apar probleme, duceți-vă imediat la medic!
Când încep să apară primele firicele roșii și albastre pe coapse și pe pulpe, s-a trecut deja la a doua fază: venele și-au pierdut din elasticitate, încep să se dilate. Într-un stadiu ulterior, slăbirea țesutului conjunctiv este însoțită deseori de inflamarea pereților și a valvelor venoase și se formează cheaguri de sânge (tromboze). La apariţia simptomelor specifice bolii venoase, cel mai indicat lucru este consultarea medicului pentru a diagnostica existenţa bolii şi a încerca stoparea la timp a evoluţiei acesteia.
Acționează responsabil!
Ameliorarea și îmbunătățirea stării de sănătate presupune schimbarea obiceiurilor de viață și utilizarea preparatelor eficiente. Prevenirea apariţiei varicelor se poate face prin stimularea circulaţiei venoase cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate şi sănătoase, bazată pe cantităţi mari de fibre şi antioxidanţi naturali, care împreună cu exerciţiile fizice practicate în mod regulat ajută la protejarea şi menţinerea elasticităţii venelor.
În prezent, în farmacii, sunt disponibile diverse preparate care ajută la restabilirea și menținerea tonusului pereților vasculari, redau funcționalitatea și elasticitatea venelor și readuc la valori normale rezistența și permeabilitatea capilarelor.
DIVENOXIN 30 comprimate filmate conține un complex de ingrediente – diosmină, hesperidină, ghimpe pădureț – ce acționează benefic în tratamentul simptomelor asociate cu insuficiența circulației venoase la nivelul picioarelor. Diosmina și hesperidina sunt supuse procesului de micronizare, prin care particulele sunt reduse la dimensiuni microscopice, fiind mai ușor și mai bine absorbite în organism.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024