Pachetelul sanatos pentru scolarul voios
Scoala a inceput, si multe mamici isi fac probleme cu privire la nutritia sanatoasa a copilului lor. Un scolar corect hranit va da randament maxim la invatatura, va creste armonios si va evita imbolnavirile.
04.11.2010
Timp estimat de citire:
3 minute, 4 secundeProgramul scolarilor din ziua de astazi este insa cu mult diferit decat al scolarilor de ieri. Cele cateva ore de scoala, dupa care copilul sosea acasa si avea posibilitatea sa manance o masa de pranz consistenta, cu trei feluri gatite s-au transformat de mult. Acele cateva ore s-au metamorfozat in… mult mai multe ore, urmate frecvent de un „after-school”(un real ajutor pentru parintii care au un orar de munca prelungit) sau de ore de meditatii, ore de dans, limbi straine, sport etc.
Fast-food din clasele mici?!
Numerosi parinti apeleaza in aceste conditii la bani de buzunar dati copiilor care sunt nevoiti sa cumpere ceva pe drum, in alergarea zilnica de la o ora de pregatire, la alta. Nu cred ca este nevoie sa explic care sunt alegerile alimentare ale copiilor in aceste conditii. Mai grav este ca am vazut numerosi copii acompaniati de bunici sau bone in astfel de peripluri, adultii respectivi achizitionand pentru copii exact acele alimente care ar trebui cel mai drastic evitate (dulciuri concentrate, produse de fast-food, snacksuri, bauturi acidulate, etc). Cum putem solutiona aceasta problema? Nu exista decat un singur raspuns: sa pregatim acasa mancarea copilului si sa i-o oferim in forme, recipiente si ambalaje care sa i-o faca accesibila si in drumurile pe care le efectueaza in timpul zilei. Atentie si la siguranta alimentara: un aliment care se va altera va face mai mult rau decat bine si toate eforturile noastre vor fi inutile.
Iata cateva „secrete” si solutii:
- folositi ambalaje diverse, dar numai pentru uz alimentar. Pentru alimentele uscate, pungile de hartie sunt potrivite. Cutiile metalice sau de plastic sunt de asemenea bune, dar exista astazi pe piata si genti special concepute pentru pranzul la scoala. Acestea au si sisteme de pastrare constanta a temperaturii, ceea ce evita alterarea alimentelor.
- cele mai populare alimente pentru scolari sunt reprezentate de sandvisuri. Sa nu uitam ca produsele din carne, branza si ouale sunt perisabile, deci atentie la temperatura! E de dorit sa folosim la sandvisuri paine integrala sau lipie. Un continut sanatos si hranitor poate fi pasta de peste, salata de oua, feliile de carne slaba, pasta de branza, eventual cu marar, asezonate corespunzator si insotite de frunze de salata sau felii de rosii, castraveti, ardei grasi.
- alaturi de sandvis, o gustare atragatoare poate consta in bucatele de cascaval, cativa biscuiti integrali, o mica salata de fructe introdusa intr-un container de plastic, fructe uscate, cateva nuci, alune, boabe de fistic, un borcanel de iaurt (simplu sau cu fructe sau cacao) sau un fruct intreg.
- evitati chipsurile, biscuitii foarte dulci, snacksurile pline de grasime, prajiturile consistente si lipicioase, gogosile etc.
- daca micutul sau micuta este nevoit/ă să rămâna la after-school, înlocuiți sandvișul cu un fel de mâncare ambalat într-o cutie etanșă de plastic. Copiii vor aprecia cu siguranta o portie de tocana, de paste cu carne, o felie de carne slaba cu sote de legume sau o portie de pilaf cu carne.
- pentru hidratare, alegeti o sticla mica de suc natural de fructe, de lapte simplu sau cu aroma de fructe sau cacao, o sticla de apa minerala.
- si cum copiii nu ar fi copii daca nu ar fi amatori de dulciuri, cateva fursecuri sau o negresa de casa sunt „permise” pentru ingeras!
Meniul de campion: ce punem în farfuriile celor mici
29.09.2023