Pancreatita – cauze, simptome și tratament
Nu sunt necesare cunoștințe vaste în domeniul medical pentru a înțelege fără multe explicații că pancreatita este o afecțiune specifică pancreasului. Denumirea bolii lasă de înțeles, dar, dacă vrei să afli mai multe despre pancreatită, mai precis despre formele sale, cauzele generatoare, manifestările specifice și opțiunile de tratament, continuă lectura acestui material.
14.12.2023
Timp estimat de citire:
7 minute, 2 secundePancreatita face parte din categoria bolilor grave, care pot avea potențial letal dacă nu sunt luate în serios încă de la primele semne. Pancreatita înseamnă inflamarea pancreasului, care este o glandă a sistemului digestiv, aflată în contact cu duodenul.
Rolurile sale sunt acelea de a secreta enzime pancreatice, care ajung în duoden și sunt folosite în procesul de digestie și totodată de a secreta un hormon numit insulină, care facilitează absorbția glucozei din sânge în celule.
Pancreatita apare atunci când enzimele pancreatice destinate digestiei alimentelor din duoden încep să digere pancreasul. Evident că acest proces de autodigestie va provoca inflamarea pancreasului, care este principala caracteristică a pancreatitei.
Pancreatita poate fi de două tipuri: pancreatită acută și pancreatită cronică.
În forma acută, pancreatita debutează brusc dar se ameliorează în câteva zile, în timp ce pancreatita cronică are o evoluție lentă și produce daune iremediabile la nivelul pancreasului dar și al altor organe.
Pancreatita, cauze
Majoritatea cazurilor de pancreatită acută – aproximativ 80% dintre ele – au drept cauză o altă afecțiune numită litiază biliară sau „pietre la fiere”, pe înțelesul tuturor. Litiaza biliară constă în formare unor calculi (pietre) în vezica biliară, ca urmare a acumulării unor cantități prea mari de colesterol, săruri biliare sau bilirubină. Bila este o altă substanță folosită în procesul de digestie la nivelul duodenului, produsă de ficat și pompată de vezica biliară în duoden. Canalul biliar și cel pancreatic își evacuează conținutul în duoden printr-un orificiu comun. În cazul pacienților cu litiază biliară, acest orificiu poate fi înfundat cu calculi proveniți din vezică iar astfel enzimele pancreatice nu mai sunt evacuate și digeră organul care le-a produs, declanșând pancreatita.
Uneori, pancreatita acută poate apărea și ca o consecință a episoadelor de consum excesiv de alcool. Alte cauze mai puțin întâlnite pot fi infecțiile virale, traumatismele abdominale, un nivel crescut de calciu sau de trigliceride în sânge și reacțiile adverse la anumite medicamente.
De asemenea, exisă și o formă de pancreatită autoimună, cauzată de atacul propriilor celule imunitare asupra pancreasului.
Dacă ne referim la pancreatita cronică, principala cauză este consumul excesiv de alcool pe termen îndelungat. Această formă este specifică bărbaților cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani care au început să consume alcool în exces încă din perioada adolescenței sau tinereții. Alcoolismul cronic este cauza generatoare a pancreatitei cronice în aproximativ 70% din cazuri, în timp ce 10-20% din cazuri au cauze necunoscute. Într-un procent de aproximativ 10%, pancreatita cronică mai poate fi cauzată de anumite boli genetice, obstrucționarea canalului pancreatic de o tumoră sau o cicatrice, ori reacția anormală a sistemului imunitar, după cum am explicat mai devreme.
Pancreatita, simptome specifice
Pancreatita acută se manifestă în special prin durere abdominală, care apare brusc și poate fi mai ușoară sau mai severă. Durerea se simte în mijlocul abdomenului, iradiind de multe ori în părțile laterale sau spre spate. Intensitatea durerii abdominale poate crește după masă, determinând pacientul să se aplece în față sau să se întindă în poziție culcat pentru a o ameliora. Alte simptome specifice pancreatitei acute sunt grețurile însoțite de vărsături, sensibilitate crescută la nivelul abdomenului, lipsa apetitului și o stare generală alterată.
În cazul pancreatitei cronice, boala se manifestă tot prin durere abdominală, care de această dată este mai intensă și se manifestă de-a lungul unor perioade mai lungi, de ordinul orelor sau chiar zilelor. Pe parcurs, durerea devine constantă, favorizată în special de consumul de alcool. Cu toate că apetitul se menține, spre deosebire de pancreatita acută, pacienții pierd rapid din greutate și chiar devin malnutriți deoarece boala afectează procesul digestiv și absorbția nutrienților.
Un alt simptom specific pentru pancreatita cronică este steatoreea, manifestată prin prezența grăsimilor în scaun, care sunt eliminate întrucât pancreasul nu mai secretă enzimele specifice care ar trebui să le digere. De asemenea, dacă inflamația afectează și celulele beta din pancreas – cele care produc insulina – pancreatita cronică poate declanșa diabetul.
Pancreatita, tratament
Chiar dacă manifestările sunt ușoare, pancreatita acută constituie o urgență medicală, care necesită prezentarea la spital sau solicitarea de ajutor medical de la Ambulanță. În cele mai multe cazuri, pacienții ajunși la spital sunt internați pentru a primi tratament și a fi ținuți sub supraveghere. Tratamentul adecvat se stabilește de echipa medicală în funcție de severitatea fiecărui caz în parte. Cazurile grave ajung la Terapie Intensivă iar pacienții sunt perfuzați pentru o anumită perioadă, întrucât se impune întreruperea alimentației orale pentru a stopa secreția de enzime și a proteja astfel pancreasul.
Pentru ameliorarea durerii se administrează analgezice iar tratamentul poate fi completat cu antispastice și medicamente ce reduc secreția gastrică.
Pacientului i se fac analize periodice pentru monitorizarea evoluției iar în funcție de particularitățile fiecărui caz mai pot fi efectuate și alte investigații sau chiar intervenții chirurgicale.
În general, pacienții cu pancreatită acută se recuperează complet după aproximativ o săptămână, bineînțeles, dacă beneficiază de tratamentul adecvat. Ulterior, după dispariția simptomelor, se recomandă și rezolvarea litiazei biliare care a fost cauza generatoare și care poate face ca un astfel de episod să se repete. Tratamentul litiazei biliare presupune îndepărtarea vezicii biliare, printr-o intervenție chirurgicală numită colecistectomie.
În pancreatita cronică, pancreasul este afectat iremediabil, astfel că tratamentul este unul pe termen lung. În primul rând se urmărește ameliorarea durerilor prin administrarea de analgezice, după care se stabilesc soluții pentru suplinirea funcțiilor pancreasului, care au fost afectate de boală.
Pentru ca tratamentul să aibă șanse de succes, pacientul trebuie să renunțe neapărat la consumul de alcool, iar dacă este fumător i se recomandă să renunțe și la acest viciu, la fel de dăunător. În funcție de gravitatea bolii poate fi nevoie de una sau mai multe intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea părților pancreasului devenite nefuncționale, uneori organul fiind excizat în totalitate.
Pacientul va avea nevoie apoi de administrarea de insulină și suplimente cu enzime pancreatice – substanțe esențiale care nu mai pot fi furnizate de pancreas. De asemenea, se impune adaptarea dietei iar în multe cazuri tratarea dependenței de alcool sau a stărilor depresive asociate deseori unei astfel de boli.
Pacienții cu pancreatită cronică necesită monitorizare medicală pentru tot restul vieții, o atenție deosebită fiind acordată nivelului glicemiei.
Pancreatita, sfaturi pentru prevenție
Având în vedere că alcoolul este un important factor de risc în pancreatită, principalul sfat preventiv se referă la evitarea consumului excesiv. Chiar și pentru băutorii ocazionali, o singură depășire a limitei de pahare la o petrecere sau o ieșire cu prietenii poate declanșa un episod de pancreatită acută, iar dacă ai avut o astfel de experiență este recomandat să renunți definitiv la alcool.
Al doilea factor de risc important este litiaza biliară, care poate fi la rândul său prevenită prin menținerea unei greutăți optime, dar fără a pierde foarte rapid kilogramele în plus și fără a oscila în mod repetat între greutatea normală și supraponderabilitate. Evitarea alimentelor cu grăsimi de origine animală, care conțin colesterol, este un alt sfat util pentru prevenirea litiazei biliare.
Dacă totuși nu ai reușit și ai suferit un episod de pancreatită acută datorat litiazei biliare, este recomandat să îți iei inima în dinți și să faci o colecistectomie, care presupune îndepărtarea chirurgicală a vezicii biliare și odată cu ea, a riscului de litiază biliară și pancreatită.
Medic: „Aproape jumătate dintre cei cu prediabet vor avea diabet în 5 ani”
12.11.2024