Paradoxul obezitatii sau cand kilogramele in plus sunt de bun augur
Suntem obisnuiti sa credem ca a fi slab reprezinta un ideal atat din punct de vedere estetic, cat si in ceea ce priveste sanatatea. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai asa. Desi pare contraintuiv, uneori execesul ponderal ofera un avantaj pretios, sinonim cu un prognostic mai bun si o viata mai lunga.
15.03.2017
Timp estimat de citire:
3 minute, 27 secundeImagineaza-ti trei persoane diferite. Prima este, fara indoiala, obeza si nu se poate deplasa pe o distanta mai lunga si rapid fara a se simti rau fizic. A doua are o silueta subtire, cu masa musculara redusa, iar a treia este evident supraponderala, dar in forma: poate efectua o ora de exercitii aerobice si mentine pozitia „scandura” pentru cateva minute. Care crezi ca este „mai sanatoasa”? Care va trai probabil mai mult? Nu-i asa ca tinzi sa pariezi pe cea slaba?
Localizarea grasimii este esentiala. Cercetatorii de la Universitatea Oxford au stabilit ca adultii care au depozite de grasime pe fese si coapse ar putea prezenta un risc mai mic de diabet si boli de inima, deoarece grasimea respectiva retine acizii grasi cu potential vatamator.
Schimbare de pespective
Alegerea facuta este una predictibila. Ilustreaza perfect modul in care am ajuns sa percepem kilogramele in plus, asociindu-le fara urma de tagada cu o sanatate precara, ba chiar cu speranta de viata redusa. De fapt, indicele de masa corporala poate fi foarte inselator in aceasta privinta. Sunt o multime de oameni slabi care prezinta tulburari comparabile cu cele pe care le-ar suferi daca ar avea obezitate morbida, la fel cum sunt destule persoane cu forme generoase care sunt intr-o stare excelenta de sanatate. Despre aceste situatii neasteptate, aparent de neinteles, vorbeste reputatul cardiolog american Carl J. Lavie in cartea sa „Paradoxul obezitatii”, aparuta la editura All.
Abordare surprinzatoare
Din postura de medic, dar si de alergator entuziast, interesat profund de relatiile dintre domeniile care se ocupa de inima, grasime, obezitate, miscare, boala si longevitate, dr. Lavie ne invita sa tratam cu mai multa relaxare problemele de greutate si sa ne axam atentia pe alte aspecte. El sustine ca mai importante sunt daunele metabolice pe care, in general, le cauzam corpului cu mult inainte de aparitia greutatii excedentare. Medicul se refera aici la efectele biologice produse de sedentarism, exprimate printr-o influenta negativa asupra trigliceridelor, colesterolului „bun“, glicemiei, tensiunii arteriale, dar si asupra leptinei, hormonul care controleaza pofta de mancare si care ii spune organismului cand sa se opreasca din mancat.
In cartea sa, cardiologul Carl Lavie ne explica de ce avem nevoie de grasime si de ce unele persoane care par slabe si cu un fizic de invidiat se confrunta, totusi, de afectiuni metabolice, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 – asa-numitul „paradox al supletei”.
Grasimea, factor protector
In ultimii 10 ani, mai multe cercetari efectuate de institute de prestigiu au demonstrat ca grasimea corporala ne poate proteja in moduri uimitoare. A fost descoperit inclusiv faptul ca persoanele supraponderale si chiar moderat obeze cu anumite boli cronice – boli de inima sau cancer – traiesc adeseori mai mult si au o viata mai buna decat persoanele cu greutate normala care se confrunta cu aceleasi afectiuni. O posibila explicatie ar fi aceea ca grasimea din corp ofera „munitie” pentru a combate maladia si pentru a pastra apararea bine „hranita“. „Tesutul gras si moleculele de acest tip care circula in sange joaca un rol in reducerea – nu in accentuarea – inflamatiei sistemice si a efectelor sale negative”, precizeaza medicul.
In loc de concluzii
Informatiile inovatoare prezentate de dr. Lavie in „Paradoxul obezitatii” te pot ajuta sa te eliberezi de povara unor mituri si sa te privesti in oglinda cu mai multa indulgenta. „Toti aceia dintre dumneavoastra care aveti intre cinci si 20 de kilograme in plus, dar care rezistati in cazul unui exercitiu de fitness sau in sportul preferat, ascultati ce urmeaza! A avea ceva mai multa greutate si a fi in forma reprezinta o combinatie puternica, un tip de corp care avantajeaza daca incercati sa reduceti riscurile de a fi diagnosticat cu o boala care v-ar scurta viata”, conchide autorul cartii citate.
Cartea care te invita sa descoperi stiinta din spatele paradoxului obezitatii si modul in care poti obtine sanatate maxima, mai degraba decat greutatea minima!
Natalia Talmacec
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024