Pastilele de slabit: riscuri, avantaje, recomandari
Atunci cand o persoana isi doreste sa slabeasca, in mod normal prima etapa este modificarea stilului de viata cu o dieta moderat hipocalorica, cresterea activitatii fizice si terapie comportamentala. In cazuri selectionate sau cand aceasta etapa nu mai da rezultate se asociaza medicatie. Desi unele medicamente pentru slabit pot fi cumparate fara prescriptie medicala, recomandarea noastra este sa va adresati medicului inainte de a le folosi. Atunci cand o persoana isi doreste sa slabeasca, in mod normal prima etapa este modificarea stilului de viata cu o dieta moderat hipocalorica, cresterea activitatii fizice si terapie comportamentala. In cazuri selectionate sau cand aceasta etapa nu mai da rezultate se asociaza medicatie. Desi unele medicamente pentru slabit pot fi cumparate fara prescriptie medicala, recomandarea noastra este sa va adresati medicului inainte de a le folosi.
22.10.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 47 secunde
In general, existau doua mari clase de medicamente pentru slabit: orlistatul si sibutramina, la care s-a adaugat o perioada rimonabantul. Iata, pe scurt, ce sunt, cum functioneaza si care sunt efectele lor adverse.
Orlistatul, pentru eliminarea gasimilor
Substanta inhiba lipaza gastrointestinala, o enzima cheie in digestia grasimilor alimentare. Ele, in loc sa fie absorbite, vor fi eliminate (aproximativ 30%) sub forma nedigerata.
Este indicat in primul rand pacientilor care asociaza si valori crescute ale colesterolului. La diabetici poate contribui si la o usoara reducere a glicemiei. Se recomanda asociat unei diete hipocalorice cu un continut scazut de grasimi, altfel efectele adverse pot fi considerabile: de la flatulenta, steatoree, pana la un tranzit intestinal accelerat. Atentie, utilizat pe termen lung poate determina o deficienta a vitaminelor liposolubile.
Sibutramina, efecte adverse grave
Substanta atat de mediatizata recent actioneaza prin cresterea satietatii precoce (efect mediat de receptorii serotoninergici si de adrenoreceptori) si prin accelerarea metabolismului bazal (prin activarea sistemului nervos simpatic). A fost indicata in special in cazuri ce asociaza un metabolism bazal scazut. Initial s-a considerat ca reduce riscul cardiovascular, atat prin scaderea circumferintei abdominale si a indicelui de masa corporala, cat si prin ameliorarea lipidelor, acidului uric sau glicemiei la cei cu dislipidemii sau diabet zaharat.
Recent insa, Agentia Europeana a Medicamentului a retras sibutramina de pe piata europeana, in urma rezultatelor preliminarii ale studiului SCOUT care a demonstrat aparitia unor efecte adverse cardiovasculare, ca infarct de miocard, accidente vasculare cerebrale, accidente ischemice tranzitorii, aritmii, insuficienta cardiaca congestiva, boala arteriala periferica sau hipertensiune arteriala, la pacienti cu risc crescut cardiovascular. Acesta este si motivul pentru care, in Statele Unite, sibutramina este acum contraindicata la pacientii cu istoric de boala cardiovasculara.
Rimonabantul, suspendat de 1 an pe piata europeana
Au existat mari sperante privind aceasta noua clasa de medicamente, dar si semne de intrebare privind raportul riscuri/beneficii care a determinat ca in Statele Unite acesta sa nu fie aprobat, iar de aproximativ un an suspendat si pe piata europeana. Aceasta datorita faptului ca, in ciuda unei reduceri semnificative ponderale (10% dupa un an de tratament in Studiul RIO), au aparut un numar semnificativ de efecte adverse neurologice sau psihiatrice: depresie, insomnie, agresivitate, pana la ganduri legate de suicid.
In concluzie, pilula magica pentru eliminarea kilogramelor in plus nu s-a inventat inca. Medicamentele pentru slabit exista, dar, asa cum se poate observa, ele au efecte adverse, uneori grave, iar decizia administrarii lor este cel mai bine sa fie luata impreuna cu un medic.
Medic diabet, boli de nutritie, boli metabolice
Centrul Medical Unirea
Tel.: 021 92 68
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024