Patiseria: inamic sau prieten?!
În ultimii ani, au apărut multe tipuri de produse alimentare, care au devenit preferatele românilor. Dar este o categorie care a fost iubită dintotdeauna și care continuă să fie pe primele locuri în ceea ce privește gustul și accesibilitatea: produsele de patiserie. Pe vremea regimurilor fanariote se mânca așa ceva în țara noastră, deci nu există motive să nu iubești merdenelele, gogoșile și toate celelalte surori delicioase ale acestora. Sau există?!
13.12.2023
Timp estimat de citire:
4 minute, 0 secundeNu, nu arunca croissantul cald cu cremă de vanilie… mâncate rar, produsele de patiserie sunt în regulă. Dar consumul zilnic sau în cantități exagerate poate contribui la 1001 de probleme de sănătate, la care de multe ori nici nu ai vreme să te gândești.
Pline de calorii
Sigur, pe primul loc sunt supraponderea și obezitatea. Acesta nu este un lucru pe care să nu-l fi realizat, nu-i așa?! Produsele de patiserie conțin cantități foarte mari de zahăr și grăsimi, asociere hipercalorică, numai bună pentru acumularea dizgrațioasă de grăsime și… cam atât. Nu sunt fibre, nu sunt vitamine, proteinele sunt foarte puține, de antioxidanți sau alți fitonutrienți să nu mai vorbim. Și cum sunt foarte gustoase, e probabil că vei mânca în exces. Ca să știi, mai ales când avem foietaj, care e făcut, de fapt, din foi subțiri de făină prăjite în straturi intermediare de grăsime, numărul de calorii al produsului este extrem de mare: undeva între 300 și chiar 550 pentru 100 g de produs.
Risc de diabet…
Un alt lucru la care pun umărul produsele de patiserie este creșterea riscului de diabet de tip 2. Doar contribuie la creșterea în greutate, care, la rândul ei, e însoțită de rezistență la insulină, ce precede instalarea diabetului. Corpul nostru nu mai poate folosi eficient insulină, ceea ce duce la creșterea glicemiei și la problemele care decurg de aici.
… dar și de boli cardiovasculare
Din tot ce am discutat până acum, cred că ai ghicit că patiseria nu face bine la inimă. Poate doar privitor la plăcerea pe care ți-o produce consumul plăcintelor. Altfel, grăsimile saturate din produsele de patiserie sunt de multe ori saturate, ducând la creșterea colesterolului rău și la scăderea celui bun. În timp, se constituie plăci de aterom care îngreunează funcționarea inimii și care pot sta la originea unei multitudini de probleme foarte serioase, de la cardiopatia ischemică, la accidentele vasculare cerebrale.
Până de curând, în grăsimile folosite în patiseria industrială erau și cantități mari de grăsimi trans, extrem de nocive pentru aparatul cardiovascular. De 2 ani însă, ele au fost interzise, nemaiputându-se regăsi decât în cantități infime. Chiar și așa, patiseria rămâne un loc unde totul are multă grăsime nesănătoasă.
Digestia, pusă la încercare
Desigur, produsele de patiserie nu au cum să fie ușor digerabile. Dacă ai probleme cu colecistul sau cu pancreasul, o merdenea din care se scurge ulei sau o gogoașă prăjită în grăsime încinsă sunt… ”doctorie” curată. În plus, produsele acestea sunt făcute cu făină rafinată, fără fibre, deci tranzitul intestinal normal și microbiota prietenoasă sunt inhibate. Și, desigur, au gluten, așadar atenție în caz de intoleranță sau sensibilitate la gluten.
Dantura nu e scutită de probleme
De remarcat și faptul că produsele de patiserie dulci au o influență nefastă pe dantură, mai ales ca ele sunt adesea consumate pe drum, în fugă, atunci când nu ai posibilitatea să îți periez atent dinții după consum. Știu, față de o boală de inimă, cariile dentare par nesemnificative. Dar crede-mă, contează, iar tratamentul stomatologic nu e deloc ieftin.
Modifică starea de spirit
În fine, studiile arată că astfel de alimente bogate în calorii “goale” îți scad nivelul perceput de energie și îți modifică starea de spirit, stimulând apariția depresiei și a anxietății. În contextul în care sunt și sărace în vitamine și minerale, e simplu de dedus că efectul este important și adesea scăpat din vedere.
Ce-ar fi de spus la final?! Nu considera patiseria că pe un loc pe care trebuie să îl vizitezi zilnic sau de unde să te aprovizionezi. Sigur, câte o tratație ocazională e admisă. Dar ea nu trebuie să devină regulă cotidiană! Asigură-te că mănânci sănătos și nu vei regreta…
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024