Pepenii, un deliciu de vara
Soare puternic, caldura sufocanta… vrei sa mananci ceva care sa te hidrateze, sa te racoreasca, sa fie si sanatos si dietetic in acelasi timp. Solutia este simpla: treci prin piata, gramezile de pepeni te asteapta in fiecare vara. Pepenii sunt fructele ideale in anotimpul calduros, fie ei rosii sau galbeni, consumati simpli sau alaturi de alte fructe de sezon.
08.08.2013
Timp estimat de citire:
2 minute, 35 secundePepenele rosu, sanatos si racoritor
Continutul sau mare de apa (aproximativ 95%), zaharuri, enzime, acizi organici si licopina face ca pepenele rosu sa fie recunoscut drept unul dintre fructele cu cel mai mare efect purificator pentru organism. Astfel, este recomandat persoanelor cu o alimentatie neadecvata, dar si batranilor si celor cu diverse afectiuni ale organelor interne. Pentru ca efectul sa fie cel asteptat este nevoie de o cura de minimum zece zile lunar, timp in care au loc atat dezintoxicarea organismului, cat si reglarea imunitara a acestuia.
Datorita continutului ridicat de apa, pepenele rosu poate fi utilizat in primul rand in ameliorarea problemelor renale si a intregului aparat urinar, incepand cu nefritele, cistitele si ajungand pana la litiaza renala.
Dieta cu pepene rosu este un bun diuretic, astfel incat consumarea sa in mod regulat ajuta la scaderea in greutate si la revigorarea organismului. Nivelul scazut al sodiului din pepenele rosu conditioneaza scaderea cantitatii acestui element din organism, astfel incat se pot observa anumite imbunatatiri in functionarea sistemului vascular si nervos.
In cazul hepatitei sau al intoxicatiilor alimentare, o cura cu pepene rosu ajuta la eliminarea toxinelor din ficat. Deoarece pepenele nu contine colesterol si dispune de o cantitate mica de grasimi, poate fi folosit cu usurinta in cadrul unei cure de slabire. Avand la baza si un continut ridicat de fibre solubile in apa, pepenele rosu reduce nivelul colesterolului.
Pepenele galben, un remediu dulce pe timp de vara
Unul dintre cele mai parfumate si aromate fructe existente, pepenele galben este considerat un adevarat remediu natural ce are efect terapeutic superior pepenelui rosu. Spre deosebire de alte fructe, acesta prezinta o actiune ce regleaza apetitul si ofera vitalitate organismului.
Originar din Asia tropicala, pepenele galben are printre componentele principale apa, vitaminele si oligoelementele. Continutul sau bogat in beta-caroten ii ofera capacitati antioxidante puternice. Cercetatorii au descoperit in componenta pepenelui galben si numeroase elemente ce pot modifica pozitiv secretia glandei tiroide.
Avand un nivel caloric scazut si dispunand de un continut ridicat de fibre, acest fruct tropical combate excesul de sodiu din organism. In cazul anemiei este indicat sa fie consumat sub forma de nectar, in fiecare zi, inainte de mese. Elemenetele componenete ale acestui fruct servesc la reglarea apetitului, reusind prin consumul inainte de masa sa diminueze senzatiile de foame pe tot parcursul zilei. Fructul, pentru ca este bogat in fibre reuseste sa inlature simptomele neplacute ale constipatiei.
Cunoscut si pentru efectul sau antiinflamator, pepenele galben este recomandat in tratarea bolilor de piele manifestate prin mancarime sau usturime. Beneficiile acestui fruct tropical pot fi remarcate si in cazul tenului cu probleme ce poate fi tratat prin masare cu suc de pepene galben. Fiind un fruct bogat in calorii nu este recomandat persoanelor care tin cura de slabire.
Despre ginseng, un superaliment cu multiple beneficii pentru sănătate și longevitate
12.11.2024