Pericolele ascunse din iaurtul cu fructe
Iaurtul este o sursa excelenta de micronutrienti usor asimilabili, poate ajuta la cresterea calitatii dietei si la buna functionare a metabolismului. Multe persoane aleg sa consume in loc de iaurt simplu, traditional, un iaurt cu fructe pentru savoarea acestuia, culoare si prospetime. Din pacate, iaurtul cu fructe nu este o alegere atat de sanatoasa pe cat crezi.
01.04.2013
Timp estimat de citire:
3 minute, 32 secundeIaurtul simplu este un aliment derivat din lapte, care pastreaza majoritatea proprietatilor acestuia, si anume: este bogat in probiotice (bacterii benefice organismului care actioneaza asupra tractului digestiv si cresc imunitatea), proteine de origine animala (cazeina, lactoalbumina, lactoglobulina), calciu, vitamina D, vitamina B2, vitamina B12, potasiu, magneziu.
Un studiu facut in randul americanilor (Framingham Heart Study) a examinat daca consumul de iaurt a fost asociat cu o dieta mai buna din punct de vedere calitativ si un profil metabolic adecvat. Consumatorii de iaurt au avut un scor DGAI (Dietary Guidelines for Americans Index) mai mare decat neconsumatorii, adica o dieta mai sanatoasa. Acestia au avut un nivel mai ridicat de potasiu ingerat si au fost mai putin susceptibili de a avea un aport neadecvat de vitamina B2, vitamina B12, calciu, magneziu si zinc. In plus, consumul de iaurt a fost asociat cu niveluri mai scazute ale trigliceridelor din sange, ale glucozei, ale tensiunii arteriale si rezistentei la insulina.
Iaurturi cu fructe vs. iaurturi simple
Multe calorii
– Iaurturile cu fructe sunt mai bogate din punct de vedere caloric si ajung sa aiba de la 60 calorii/100 grame pana la 140 calorii/100 grame, pe cand un iaurt dietetic 0,1% grasime are doar 32 calorii/100 grame.
Zahar din belsug
– Bogatia calorica este data de continutul in zahar al acestuia. Zaharul este folosit pentru a indulci si a da un gust bun, precum si pentru a conserva continutul de fructe (care variaza intre 1-33%). Astfel, daca ne uitam pe ambalajul unui iaurt cu fructe aflam ca are 14,2 grame de zahar la 100 de grame. In cazul in care iaurtul nostru are 400 de grame si il consumam tot, asta inseamna ca am consumat aproximativ 56 grame de zahar, echivalentul a 10 lingurite de bucatarie. Un continut atat de ridicat in zahar impiedica persoanele supraponderale sa slabeasca.
Nelipsitii aditivi alimentari
Iaurturile cu fructe sunt imbogatite cu numerosi aditivi alimentari, cunoscuti sub numele de E-uri. Asadar, daca suntem consumatori putem ingera urmatorii aditivi:
– diferite tipuri de amidon modificat: E1404 (amidon oxidat), E1410 (fosfat de amidon), E1414 (fosfat de diamidon acetilat), E1420 (amidon acetilat), toti acestia fiind incadrati in categoria „E-urilor suspecte”. Nu este recomandat consumul frecvent deoarece nu sunt destule studii facute care sa arate efectele nocive asupra organismului.
– alte E-uri folosite sunt E331 (citratul de sodiu), E412 (guma de guar, care recent s-a aflat ca poate fi contaminata cu dioxina, o substanta cancerigena), E407 (caragenanul, care, ironic, impiedica fixarea calciului in oase).
– o alta capcana sunt iaurturile cu fructe dietetice, din care a fost eliminat zaharul. Pentru a-i pastra gustul dulce producatorii adauga indulcitori artificiali ca acesulfam K(E950), aspartam (E951), ciclamat (E952) sau zaharina (E554), acestea fiind substante chimice adaugate pentru puterea lor de indulcire. Acesti indulcitori artificiali pot avea efecte negative asupra organismului, deoarece acesta nu le recunoaste ca fiind substante naturale si pot provoca reactii alergice, probleme de vedere, pierderi de memorie, dureri de cap, accentueaza crizele de epilepsie, diaree.
Intr-un studiu facut de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania s-au analizat 62 de iaurturi cu fructe si s-a constatat ca doar 9 dintre acestea nu contineau niciun E. Peste 75% din ele contin pana la 5 aditivi.
Prepara-ti iaurtul cu fructe acasa!
In conditiile in care in iaurturile din comert nu se folosesc capsuni sau alte fructe proaspete, desi se pretind a fi naturale, se folosesc produse de sinteza, arome similare celor naturale, cel mai bine este sa iti prepari iaurtul cu fructe acasa. Poti adauga intr-un iaurt simplu o lingurita de miere, dulceata sau bucati de fructe proaspete, obtinand astfel o alternativa sanatoasa, bogata in nutrienti, fara continut crescut de zahar si E-uri.
Daca vrei sa faci o alegere sanatoasa, inlocuieste iaurtul cu fructe cu un iaurt simplu, degresat, sau cel mai bine poti sa il prepari acasa, obtinand astfel o varianta mai bogata din punct de vedere nutritiv si mai scazuta caloric.
Iulia Hadarean,
Studenta anul III, specializarea Nutritie si Dietetica
UMF Cluj Napoca
Beneficiile și riscurile consumului de murături
28.11.2024