Persoanele care n-au avut COVID-19 dezvoltă post-rapel mai puțini anticorpi decât cele care au trecut prin infecție și au făcut doar prima doză de vaccin
Răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19 este mult mai bun la persoanele care au trecut anterior prin infecție. Acestea au dezvoltat, încă de la prima doză de vaccin administrată, un titru de anticorpi neutralizanți anti-Spike semnificativ mai mare, comparativ cu persoanele care n-au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, chiar și după rapel. Concluzia se desprinde din primul studiu privind imunizarea post-vaccin realizat în România.
24.02.2021
Timp estimat de citire:
3 minute, 28 secundeStudiul derulat de specialiștii diviziei de cercetare a Grupului MedLife a cuprins în total 741 de persoane. Probele analizate provin în proporție de 82% de la femei cu vârste cuprinse între 21 și 82 de ani și de 18% de la bărbați cu vârste între 20 și 79 de ani. Pentru a observa în dinamică evoluția titrului de anticorpi, probele au fost analizate în intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin și respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.
În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate teste COVID serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ) și IgG anti-Spike (test cantitativ), probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât și după administrarea rapelului.
Dintre persoanele inclus în studiu, 85% au fost fără istoric de infecție COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecției prin test RT-PCR. Specialiștii anunță că doar 2 persoane din eșantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării. În ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 subiecți dintre cei care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului.
Răspunsul imun după prima doză de vaccin, scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală
Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului. Concret, 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. Totodată, specialiștii au identificat și o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval.
În schimb, procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi neutralizanți anti-Spike IgG într-o concentrație >=80AU/ml, deși nu au trecut anterior prin boală, crește considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Totuși, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.
„Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să «întărească» memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.
Persoanele infectate anterior dezvoltă titre de anticorpi mult mai mari după prima doză de vaccinare
Pe de altă parte, persoanele confirmate anterior cu infecție COVID-19 prezintă un titru ridicat de anticorpi neutralizanți încă din primele zile după administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru întărește ipoteza lansată de alte grupuri de cercetători din Europa și SUA, conform căreia o singură doză de vaccin ar putea fi eficientă pentru persoanele care au trecut prin boală.
Reprezentanții MedLife anunță că demersul de cercetare continuă, obiectivul fiind acela de a monitoriza pe termen mediu și lung (3, 6 luni) evoluția în dinamică a titrului de anticorpi dobândiți post-vaccinare. În felul acesta ei spera să identifice precoce momentul în care titrul de anticorpi neutralizanți începe să scadă.
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024