Peștele, obligație nutrițională
Când plecam în vacanțe, în copilărie, treceam cu trenul de fiecare dată pe lângă o reclamă mare, așezată la ieșirea din Gara de Nord, pe care scria: „Nicio masă fără pește congelat”. Desigur, pe atunci reclama mă amuza teribil, însă astăzi a mânca pește a devenit o adevărată „obligație” nutrițională.
26.04.2021
Timp estimat de citire:
4 minute, 22 secundeTotul a început din încercarea de a se valorifica avantajele dietelor tradiționale din anumite zone ale globului. S-a observat că japonezii, inuiții și eschimoșii nu au probleme importante cu inima, fac rar infarct, diabet sau accident vascular cerebral, și asta datorită faptului că mănâncă frecvent pește. Pe măsură ce și aceste popoare au renunțat la alimentele obișnuite și au trecut la o alimentație modernă, cu multe produse de tip fast-food, pline de aditivi și sărăcite în nutrienți esențiali, bolile „civilizației” au început să facă victime și în rândul lor.
Omega-3, miracolul din carnea de peste
De ce sunt peștii atât de „la modă”?! După cum mulți dintre cititorii noștri știu, peștii au un fel particular de acizi grași, acizii grași Omega-3. Oamenii de știință i-au cercetat în detaliu și au arătat că unul dintre ei, acidul alfa-linolenic, este esențial organismului uman, care nu poate funcționa normal fără el. Dar dacă acest acid se găsește și în uleiuri vegetale, alți acizi grași Omega-3 din pește, acizii EPA și DHA, se găsesc numai aici. Adevărat, organismul îi poate sintetiza din acid alfa-linolenic, dar acest proces este complet insuficient, mai ales dacă vorbim de copii și tineri. Acizii grași Omega-3 au roluri numeroase și importante. Copilul beneficiază de efectele lor încă înainte de a se naște, ei asigurându-i dezvoltarea creierului și a retinei. Ulterior, aceiași acizi sunt la baza menținerii unei bune fluidități a sângelui, unei tensiuni normale, unui nivel adecvat al lipidelor sangvine și… aceste acțiuni ar putea fi continuate pe mai multe pagini.
Peștii sunt diferiți, deci…
Evident, cantitatea de acizi Omega-3 nu este aceeași, indiferent de tipul de pește. Peștii oceanici sau din mările reci sunt deținătorii acestei „comori”, și cu cât avem de-a face cu un pește mai gras, cu atât cantitatea de Omega-3 este mai mare. Codul, de exemplu, este un pește destul de slab, deci nu are cantități mari de acizi, dar macroul, în schimb, este un pește cu carne grasă și are o cantitate sporită din râvniții acizi Omega-3.
Acizii grași nu se distrug prin tratarea termică obișnuită, dar trebuie să avem grijă ca aceasta să nu fie exagerată (prăjire îndelungată, coacere la temperaturi foarte mari), deoarece, în caz contrar, aceștia s-ar putea denatura parțial. Frecvența cu care trebuie consumată carnea de pește depinde, evident, și de preferințele fiecărui individ, dar măcar de trei ori pe săptămână ar fi bine să înlocuim carnea de pui, porc sau vită cu carne de pește.
Mercurul din apele oceanelor, otravă pentru pești
O controversă recentă este cea legată de poluarea peștelui oceanic cu mercur. Se știe că apele oceanelor au servit mult timp drept „ladă de gunoi” pentru deșeurile civilizației. Astfel a ajuns aici și mercurul, care se activează și concentrează, putând ajunge în cantități mari în organismul peștilor. Mercurul și derivații săi sunt extrem de toxici pentru om și îndeosebi pentru femeile gravide, de aceea, în ciuda beneficiilor enorme ale cărnii de pește, se recomandă ca o femeie însărcinată să nu mănânce mai des de două-trei ori pe săptămână pește oceanic și să evite peștii care în mod natural concentrează mai mult mercur (de exemplu, macroul).
Fiecare peștișor e de aur
Avantajele consumului de carne de pește nu se limitează doar la acești acizi grași. Carnea de pește este un produs hiperproteic, ușor digerabil (din cauza țesutului conjunctiv puțin și fin și a grăsimilor nesaturate), deține cantități importante de vitamine A și D și de vitamine din grupul B, de minerale (fosfor, potasiu, magneziu etc.), iar dacă discutăm despre unele tipuri de pește (somon), carnea roz a acestora este dată de antioxidanți utili organismului (astaxantină) preluați de pești din krill-ul oceanelor.
În concluzie, să încercăm să ne educăm gusturile și să mâncam peste, chiar dacă românii par să manifeste rezerve față de acest aliment. Pregătit cu condimente variate și garnituri de legume, peștele este un aliment delicios și, de multe ori, chiar hipocaloric, putând fi inclus fără probleme într-o cură de slăbire.
Valori nutritive ale cărnii de pește
Pește |
Calorii |
Proteine (g) |
Grăsimi totale (g) |
Fosfor (mg) |
Acizi grași polinesaturați (g) |
EPA (g) |
DHA (g) |
Ton |
185 |
30 |
6,28 |
326 |
1,84 |
0,36 |
0 |
Somon |
206 |
22,1 |
13,25 |
252 |
4,4 |
0,69 |
1,45 |
Macrou |
262 |
23,85 |
17,81 |
278 |
4,3 |
0,5 |
0,7 |
Sardele |
208 |
24,62 |
11,45 |
490 |
5,1 |
0,4 |
0,5 |
Crap |
163 |
22,8 |
7,17 |
531 |
1,8 |
0,3 |
0,14 |
Păstrăv |
190 |
26,6 |
8,4 |
314 |
1,9 |
0,25 |
0,6 |
Șalău |
113 |
25 |
0,9 |
282 |
0,2 |
0,04 |
0,09 |
Probiotice naturale - care sunt alimentele care conțin probiotice?
25.07.2024