Pestele salbatic de Alaska – 6 beneficii pentru sanatate, mai putin cunoscute
Beneficiile pestelui si fructelor de mare, datorate continutului bogat de Omega-3 si a altor substante nutritive, se afla in lumina reflectoarelor de foarte mult timp, insa informatiile se innoiesc cu fiecare studiu nou desfasurat.
22.06.2018
Timp estimat de citire:
4 minute, 2 secundeS-a scris cu precadere despre efectul pozitiv al consumului de peste in functionarea sistemului cardiovascular, despre scaderea cu 50% a riscului repetarii unui atac de cord sau incetinirea dezvoltarii aterosclerozei, despre imbunatatirea circulatiei si a activitatii inimii, insa s-a pus mai putin accentul pe efectele semnificative in bolile autoimune, in dezvoltarea cognitiva si comportamentala a copiilor sau despre rolul in protejarea vederii. Va invitam sa cititi, in cele ce urmeaza, despre beneficiile mai putin cunoscute ale acestor produse, pentru toate vârstele.
Pestele salbatic de Alaska este alternativa inca si mai sanatoasa, la pestele de crescatorie. Expresia ”Suntem ceea ce mâncam” face, sau ar trebui sa faca trimitere si la stilul de viata si de dezvoltare al alimentelor pe care le consumam. Pestele de Alaska câstiga atât la nivel de gust cât si la nivelul beneficiilor nutritive, pentru ca se hraneste la rândul lui din apele salbatice si pure ale marilor si oceanelor. Informatii detaliate despre continutul somonului si codului de Alaska puteti vedea in tabelul de mai jos.
Previne bolile neurodegenerative, inclusiv Alzheimer
Acizii Omega-3 continuti in cantitati impresionante in somonul de Alaska de tip King de exemplu – 1476mg/85g -au un rol semnificativ in procesele de vindecare din intregul organism. Unul dintre cei doi acizi principali cu lant lung Omega-3 – acidul docosahexaenoic (DHA) – se concentreaza in membranele celulelor creierului, intarind structura acestora si imbunatatind functiile neuronilor. Acest acid participa la transferurile dintre celulele creierului, actioneaza la nivelul hormonilor si substantelor reglatoare si contribuie la dezvoltarea si regenerarea neuronilor. Studiile realizate pe grupuri de persoane in vârsta, au aratat ca cei care aveau in organism un continut crescut de acizi cu lant lung Omega-3 si care consumau peste, se imbolnaveau mai rar de Alzheimer, iar functiile cognitive ale acestora se pastrau intacte pentru mai mult timp.
Rol important in dezvoltarea creierului copilului in perioada intrauterina
Studii extinse au aratat ca atentia pentru sanatatea copiilor incepe inca din perioada intrauterina. Acizii cu lant lung Omega-3, continuti in procente semnificative in pestele salbatic, sunt elemente nutritive esentiale pentru femei in perioada sarcinii si lactatiei, precum si pentru fat in perioada dezvoltarii intrauterine si in primii ani de viata. Acidul docosahexaenoic (DHA) se transmite de la mama la fat in ultimul trimestru al sarcinii. Acest acid contribuie la dezvoltarea rapida a creierului si la dezvoltarea fatului in general. Rezultatele multor studii recente demonstreaza o dezvoltare cognitiva si comportamentala extraordinara la copiii ai caror mame au consumat peste in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii.
Influenteaza reducerea simptomele anumitor afectiuni psihice
Acizii cu lant lung Omega-3, continuti in cantitati semnificative in pestele de Alaska, au un rol important de sustinere in tratarea anumitor afectini si tulburari psihice, datorita capacitatii acestora de a neutraliza procesele inflamatorii cauzate de acizii grasi polinesaturati Omega-6, care ajung in organism odata cu alimentele. Studiile au aratat ca nivelul acizilor grasi Omega-3 este mai scazut in cazul pacientilor care sufera de depresie sau tulburare bipolara decât in cazul celorlalti.
Diminueaza simptomele bolilor autoimune si inflamatorii
Consumul regulat de peste bogat in acizi Omega-3 diminueaza simptomele clinice si reduce necesitatea administrarii unor preparate medicamentoase in cazul unor boli autoimune si inflamatorii precum artrita reumatoida, astmul si colita ulceroasa nespecifica. Rezultatele concrete pot varia in functie de doza, starea pacientului si medicamentele administrate. Desi exista multe informatii care sustin faptul ca un consum constant de peste diminueaza manifestarea simptomelor, nu exista in prezent studii care sa arate rolul unei astfel de diete in prevenirea aparitiei acestor boli.
Importanta in protejarea vederii
Acidul docosahexaenoic(DHA), prezent din belsug in peste si fructe de mare, are o importanta semnificativa pentru retina, având rol in transformarea energiei luminoase in semnale vizuale si in asigurarea integritatii pigmentului retinian al celulelor epiteliale. In plus, devine evident faptul ca un continut suficient al acestui acid la nivelul retinei, scade considerabil probabilitatea degenerescentei maculare, problema care apare in procesul natural de imbatrânire. Cele mai recente studii au demonstrat ca acidul docosahexaenoic poate incetini dezvoltarea acestei boli catre stadiile agravate ce duc la pierderea definitiva a vederii.
Ajutor in controlul diabetului de tip II si in diete
Consumul crescut de acizi cu lant lung Omega-3, continuti in cantitati semnificative in pestele salbatic, cu precadere in somonul salbatic, contribuie la imbunatatirea starii in cazul unor boli precum diabetul de tip II si ajuta in controlul poftei de mâncare in procesul de slabire. Intr-un studiu recent, realizat pe un grup de femei care sufereau de diabet si care au consumat peste in cantitati moderate, s-a constatat o scadere a numarului si a dimensiunii celulelor adipoase chiar daca nu s-a inregistrat o pierdere in greutate.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024