Picioare umflate? Când este un motiv de îngrijorare
Dacă ai zburat cândva cu avionul și te-ai descălțat pe parcursul zborului, e foarte posibil să fi observat că încălțările sunt mai greu de pus înapoi în picior decât în urmă cu câteva ore. Acest fenomen este foarte des întâlnit la persoanele ce stau timp de multe ore în picioare sau pe scaun, având astfel partea inferioară a picioarelor perpendiculară cu solul. Motivul este legat de forța gravitațională: sângele din corp, fiind atras în jos pe perioade lungi de timp, pune o presiune suplimentară pe vasele de sânge.
28.01.2020
Timp estimat de citire:
3 minute, 6 secundeÎn cele mai multe cazuri umflarea picioarelor nu este o problemă serioasă, disconfortul dispărând la scurt timp după ce sângele a fost repus în mișcare. Pe de altă parte, umflarea excesivă, ce persistă multe ore după reluarea activității fizice, poate fi un indicator al unei probleme mai serioase, așa cum este prezența unui cheag de sânge la nivelul piciorului.
Când ar trebui să ne îngrijoreze umflarea picioarelor?
Există mai multe semne care pot indica o problema mai serioasă ce se ascunde în spatele umflării picioarelor după un zbor. Acestea sunt:
- O durere intensă. Durerea provocată de picioarele umflate nu ar trebui să depășească nivelul unul disconfort minor. Dacă, însă, durerea este una puternică, acest fapt poate indica o problemă mai gravă.
- O durere ce nu trece la scurt timp după aterizare. În mod normal, disconfortul provocat de umflarea picioarelor dispare la scurt timp după aterizare, ca urmare a punerii în mișcare a sângelui odată cu părăsirea avionului. Dacă picioarele rămân umflate mai multe ore după aterizare, există riscuri considerabile ca motivul să fie o circulație defectuoasă a sângelui la nivelul picioarelor.
- Umflarea și durerea sunt mai intense la un picior decât la celălalt. Dacă un picior este în mod evident mai umflat decât celălalt și dacă durerea depășește pragul unui mic disconfort, este foarte probabil ca motivul să fie un cheag de sânge ce îngreunează circulația la acel picior.
În cazul observării unuia sau a mai multor semne mai sus menționate, este recomandată o vizită urgentă la medic.
Cum prevenim umflarea picioarelor?
În majoritatea cazurilor, umflarea picioarelor poate fi prevenită prin o serie de măsuri simple. În primul rând, este recomandată purtarea de haine largi, care să nu îngreuneze cu nimic circulația sângelui. Totodată, e bine să se consume cât mai multe lichide și să se facă plimbări regulate prin cabina avionului.
Dacă nu este posibilă părăsirea locului, încearcă să te miști cât mai mult, extinzându-ți mâinile și picioarele. Evită să stai cu picioarele încrucișate, dar să și consumi alcool pe durata zborului.
Persoanele active, care efectuează des exerciții fizice, sunt mai puțin predispuse umflării picioarelor după un zbor lung, datorită unei mai bune circulații a sângelui.
Cum alinăm umflarea picioarelor?
Pentru a scăpa cât mai repede de acest fenomen neplăcut, sunt recomandate următoarele:
- Găsește un loc unde poți sta cu picioarele în sus;
- După o scurtă perioadă de odihnă în care ți-ai desfăcut șireturile, efectuează exerciții ușoare, precum rotirea gleznelor și mișcarea în toate direcțiile a picioarelor. După câteva minute, poți relua traseul normal, umflarea scăzând apoi rapid.
- Odată ajuns la destinație, stai 15-20 de minute cu picioarele în apă, continuând să efectuezi mișcări ușoare.
Consultant: Dr. Andreea Stancu, medic specialist chirurgie vasculară/ Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica, din București.
Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre statine
19.12.2024