21.09.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 28 secundeDacă ți-ai dorit mereu să ai picioare suple, află că pe lângă atuurile lor incontestabile, acestea pot fi un dezavantaj. Oamenii de știință au descoperit că adulții cu mai mult țesut adipos în partea inferioară a copului au o probabilitate mai mică de a avea tensiune arterială crescută decât cei cu picioarele mai subțiri, cu procente mai mici de grăsime.
Raportul dintre cantitatea de grăsime corporală totală și cea a țesutului adipos stocat la nivelul picioarelor se dovedește a fi extrem de importantă în ceea ce privește aprecierea riscului de a dezvolta hipertensiune arterială. Un grup de cercetători americani a ajuns la această concluzie după ce a analizat dosarele medicale a aproximativ 6000 de adulți, femei și bărbați deopotrivă, cu vârsta medie de 37 de ani, care au efectuat scanări speciale cu raze X pentru măsurarea procentelor de grăsime din corp. Dintre aceștia, aproximativ 24% prezentau tensiune arterială crescută, adică peste 130/80 mm Hg.
Observații neașteptate
Autorii studiului au împărțit participanții în mai multe grupe în funcție de procentul de grăsime de la nivelul picioarelor. Ulterior, au corelat aceste date cu valorile tensiunii arteriale. Astfel, s-a observat că participanții cu cele mai mari procente de grăsime la nivelul picioarelor (39% sau mai mult în cazul femeilor și 34% sau mai mult în cazul bărbaților) prezentau o probabilitate mult mai mică de a avea hipertensiune decât cei cu picioarele mai slabe. Mai exact, în comparație cu persoanele cu mai puțină grăsime în zona picioarelor, cele cu procente mai mari de grăsime aveau cu 61% mai puține riscuri de a avea cel mai periculos tip de hipertensiune arterială, în care ambele valori sunt crescute.
De asemenea, în cazul lor s-au înregistrat riscuri mai mici cu 53% pentru tensiunea arterială diastolică crescută (al doilea număr la citirea tensiunii arteriale, care indică presiunea exercitată asupra pereților arteriali între bătăile inimii) și cu 39% pentru tensiune arterială sistolică ridicată (primul număr la citirea tensiunii arteriale, care indică presiunea exercitată asupra pereților arteriali atunci când inima se contractă).
„Știm deja că grăsimea din jurul taliei este dăunătoare pentru sănătate. Nu putem spune însă același lucru și despre grăsimea stocată la nivelul membrelor inferioare. Dacă aveți grăsime în zona picioarelor, mai mult ca sigur nu este un aspect negativ, ba chiar poate să vă protejează de hipertensiune, conform descoperirilor noastre”, a declarat Aayush Visaria, autorul principal al studiului derulat în cadrul Universității Rutgers din New Jersey, SUA.
Este foarte important de menționat că rezultatele au rămas valabile chiar și după ce au fost luați în calculi factori precum vârsta, sexul, rasa și etnia, educația, fumatul, consumul de alcool, nivelurile de colesterol și grosimea taliei, însă într-un grad ceva mai mic.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024