24.06.2020
Timp estimat de citire:
5 minute, 9 secundeAlimentația noastră este bogată în grăsimi, fie ele grăsimi bune, fie grăsimi rele. Uleiul vegetal, untul, carnea grasă, margarina, nucile, peștele au un conținut crescut de grăsimi. Cu toate acestea, nu toate sunt bune pentru sănătate.
Organismul nostru are nevoie de grăsimi?
Orice mâncare este mai bună dacă are în alcătuire puțină grăsime, indiferent de categorie, dar pentru a înțelege mai bine care este rolul grăsimilor ar trebui să trecem dincolo de gust și savoare. Grăsimile bune reușesc să îmbunătățească starea noastră de sănătate, pe când cele rele nu contribuie mai deloc.
Grăsimi sănătoase, ce sunt, unde le găsim?
Grăsimile sănătoase sunt cunoscute sub denumirile de grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate, iar specialiștii ne încurajează să înlocuim grăsimile saturate cu aceste tipuri de grăsimi.
Când vorbim despre grăsimile polinesaturate, trebuie menționat faptul că ele conțin acizi grași Omega-3 și Omega-6.
Ce funcții îndeplinesc grăsimile sănătoase și unde le găsim?
Pe de o parte, grăsimile polinesaturate și mononesaturate scad riscul de boli cardiovasculare și reduc nivelul de colesterol rău, iar pe de altă parte, furnizează acizi grași esențiali pe care organismul nu îi poate produce pe cont propriu.
Acizii grași esențiali Omega-3 contribuie la menținerea optimă a funcției cerebrale, la scăderea inflamației și, de asemenea, pot reduce simptomele depresiei, demenței și artritei. Acizii grași Omega-3 se găsesc în uleiurile de pește, în semințe și nuci.
Peștele este considerat a fi cea mai bună sursă de acizi grași Omega-3, iar specialiștii ne recomandă să consumăm cel puțin 300 de grame de pește pe săptămână. Dacă nu vă încântă preparatele pe bază de pește sau fructe de mare sau dacă nu aveți timp să gătiți cu regularitate pește, atunci suplimentele cu ulei de pește pur, precum cele de la Lysi Islanda, reprezintă alternativa cea mai la îndemână.
Pentru copii, este foarte eficient uleiul din ficat de cod cu aromă de lămâie și menta care oferă o cantitate corespunzătoare de acizi grași Omega-3 și care se administrează cu ușurință, în timp ce adulții pot beneficia de proprietățile acizilor grași Omega-3 administrându-și capsule din ulei de ficat de cod Lysi.
Nu trebuie omiși din acizii grași Omega-6, căci aceștia sunt necesari pentru o piele sănătoasă, pentru creșterea părului, pentru menținerea sănătății oaselor, dar și pentru reglarea metabolismului și sistemului reproducător. Găsim acizi grași Omega-6 în uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, de șofran, de porumb și soia, dar și în nuci și semințe.
Ce fel de grăsimi trebuie să consumăm?
Grăsimile sănătoase ne oferă energie, susțin dezvoltarea celulelor, protejează organele și ne mențin corpul cald. Acizii grași esențiali sunt necesari pentru absorbția vitaminelor A, D, E și K solubile în grăsimi și, totodată, ajută la producerea hormonilor. Dacă veți elimina total grăsimea din alimentație, mâncărurile vor fi lipsite de gust, de textură și nici nu vor fi sățioase. În general, grăsimile ar trebui să reprezinte cel mult 20 până la 35% din caloriile din fiecare zi.
Nutriționiștii avertizează asupra consumului de grăsimi hidrogenate, precum și a grăsimilor „trans”. Acestea au fost inventate de oameni, având scop industrial, însă nu fac decât foarte mult rău, așa că trebuie să învățăm, dacă se poate, să le scoatem definitiv din dieta zilnică. Acestea se găsesc în alimentele gata preparate, în chipsuri, în deserturi gata pregătite, cereale, blaturi de tort. În cazul în care veți învăța să preparați hrana acasă din ingrediente naturale veți reuși să vă feriți de ele.
De ce avem nevoie de Omega-3?
Omega-3 reprezinta acel tip de grăsimi bune, poate cele mai bune pentru organism. Acizii grași Omega-3 nu pot fi produși de către organism și trebuie luați din alimentație ori din suplimente.
S-a dovedit că acizii grași Omega-3 joacă un rol important în:
- evitarea bolilor de inimă și a aritmiilor, îmbunătățirea circulației cardiovasculare;
- normalizarea nivelului trigliceridelor, hipertensiunii și colesterolului;
- menținerea sănătății articulațiilor, având efecte antiinflamatoare și de reducere a simptomelor de amorțeală de dimineață și durere a încheieturilor,
- menținerea sănătății creierului, combaterea depresiei, a ADHD (sindrom deficit de atenție și hiperactivitate)
- buna funcționare a organismului și creșterea imunității;
- creșterea rezistenței la efort fizic și la stres.
Cercetările efectuate de specialiști au stabilit că organismul uman are o mare nevoie de acizi grași Omega-3, care se regăsesc în aproximativ 60% din lipidele din creier, în retină, precum și în membranele tuturor celulelor, pe care le mențin flexibile și permeabile.
Acizii grași Omega-3 pot ameliora anumite dermatite, pot ajuta fumătorii împotriva bolii pulmonare obstructive cronice și reduce posibilitatea recidivei în cazul bolii Chron, ca să amintim doar câteva din efectele lor complexe, la nivelul întregului organism.
Omega-3 DHA și EPA nu pot fi produși de organismul uman, de aceea trebuie suplimentați prin dietă sau prin suplimente alimentare de bună calitate, precum Omega-3 de la Lysi Islanda.
Suplimentele alimentare din ulei pur de pește de la LYSI Islanda sunt pure, eficiente și de o calitate PREMIUM incontestabilă.
În funcție de preferințe, puteți alege oricare dintre produsele sub formă de prezentare lichidă sau capsule, deoarece toate produsele Lysi Islanda sunt suplimente alimentare excepționale, obținute din materie primă de cea mai bună calitate, cu tehnologii de ultimă generație.
LYSI Islanda – Excelență în prelucrarea lipidelor marine încă din 1938!
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024