Poate dieta să influențeze starea de spirit?
Cu toții știm că ceea ce mâncăm va avea repercusiuni asupra felului în care arătăm. Cu cât mâncăm mai mult și mai dezorganizat, cu atât kilogramele în plus vor fi o reală problemă. Însă supraponderalitatea și obezitatea nu sunt singurele consecințe ale unei alimentații nesănătoase. Specialiștii în domeniul nutriției atrag atenția asupra legăturii de cauzalitate care există între dietă și starea de spirit. Cu alte cuvinte, o alimentație echilibrată în principii nutritive poate să scadă riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și metabolice fiind implicată și în reglarea neurotransmițătorilor, ceea ce va avea efecte pozitive asupra tonusului general.
19.02.2020
Timp estimat de citire:
2 minute, 58 secundeStarea de bine stă în alimentație
Dar care este legătura dintre dietă și creier? Tubul digestiv este în strânsă legătura cu funcțiile cerebrale. Astfel, ceea ce vei mânca va avea un efect direct nu numai asupra proceselor digestive, cât și asupra psihicului. Din păcate, din ce în ce mai multe persoane suferă de anxietate și depresie. Ritmul de viață alert pe care îl impune societatea în care trăim este una din cauzele majore ale tulburărilor de acest fel.
Dacă vrei să ai o stare de relaxare, atunci trebuie să ai în vedere că și alimentația joacă un rol important în acest sens. Magneziul este un compus care te poate ajuta să scapi de stres. Cercetătorii afirmă că 300 de miligrame de magneziu pe zi (necesarul pentru adult) pot să îmbunătățească starea de spirit, astfel încât este recomandat să consumați cât mai multe alimente bogate în acest compus. Astfel, migdalele, semințele de susan, semințele de floarea-soarelui, bananele, brânza tofu, spanacul, dovleacul și mazărea sunt surse importante de magneziu.
Atenție la zahăr!
Zahărul este extrem de periculos atunci când vorbim despre sănătate. Mai toate produsele din comerț conțin zahăr (inclusiv pâinea și produsele lactate). O dietă bogată în alimente care conțin zahăr a fost citată ca fiind un factor de risc pentru apariția depresiei. În plus, specialiștii atrag atenția asupra faptului că zahărul are un efect adictiv asupra creierului, motiv pentru care, cu cât vei consuma mai multe produse dulci, cu atât vei simți nevoia să consumi și mai mult.
Persoanele stresate au tendința să apeleze la dulciuri pentru a-și lua porția de energie. Acest cerc vicios va duce în cele din urmă la creștere în greutate, care va avea în plus un efect neplăcut asupra stării de bine.
Recomandări practice
Schimbările în bine care încep din alimentație vor avea un efect surprinzător și asupra stării psihice. Adoptarea unei conduite alimentare echilibrate este astfel primul pas către un corp, dar și către o minte sănătoase.
Consumul de fructe și legume proaspete este prima regulă pe care trebuie să o respecți dacă dorești să fii sănătos și cu un tonus psihic bun. Alături de acestea, este importantă suplimentarea dietei cu acizi grași Omega-3, care în urma studiilor și-au dovedit utilitatea în prevenția depresiei prin reglarea activității neurotransmițătorilor. Cele mai bune surse de acizi Omega-3 sunt semințele de in și peștele gras. Și, nu în ultimul rând, alege gustul dulce, însa consumând zaharuri de calitate pe care le găsești în fructe și cereale.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024