Ponturi pentru a reduce risipa de mancare
In Romania, se arunca anual peste 2 milioane de tone de mancare, iar daca ai sta sa calculezi cati bani pierzi lunar din cauza risipei alimentare, te-ai ingrozi. In perioada sarbatorilor, situatia scapa de-a dreptul de sub control. Portii intregi care ajung la gunoi pentru ca te-ai saturat sa mananci trei zile consecutiv acelasi fel, paine pe care o arunci pentru ca s-a uscat, resturi din frigider la care renunti la sfarsit de saptamana, legume si fructe alterate, iaurturi mancate doar pe jumatate - iti suna cunoscut?
31.05.2019
Timp estimat de citire:
2 minute, 55 secundePoate nu ai mustrari de constiinta gandindu-te la deseurile poluante sau la cate resurse si munca se irosesc in momentul in care arunci alimente. Si, poate, esti suficient de cinic incat sa spui ca, fie ca arunci sau nu alimente, tot vor exista milioane de copii in lume care se vor duce flamanzi la culcare. Insa risipa financiara sigur te arde la buzunar, asa ca, indiferent care iti sunt motivele, iti doresti sa reduci din pierderile saptamanale. Iata cateva ponturi care te vor ajuta sa faci asa:
Cumparaturi istete
Mergi intotdeauna la cumparaturi cu lista facuta si cu burta plina. De lista ai nevoie pentru a sti ce iti trebuie cu adevarat, iar daca reusesti sa nu te abati prea mult de la ea, ai facut primul pas spre evitarea risipei. In fata rafturilor, esti tentat sa iei cam tot ce prinzi la promotie. Tine cont, insa, de faptul ca, de cele mai multe ori, au pret promotional alimentele care expira in scurt timp. Chiar crezi ca le poti consuma pe toate in una-doua zile? Tentatia de a umple cosul cu de toate e si mai mare daca esti flamand, asa ca asigura-te ca nu intri in magazin cu burta goala daca nu-ti doresti ca, la iesire, sa-ti fie la fel si portofelul.
Pentru a nu te lasa supus tentatiilor din magazin, poti face cumparaturile online. Majoritatea hipermarketurilor au aceasta optiune, iar suma pe care o dai pe transport e un mizilic fata de ce ai cheltui in fata rafturilor ademenitoare.
Gateste cat consumi
Renunta la oala mare de ciorba din care ai impresia ca veti manca toata saptamana. Dupa doua-trei portii, oricat de gustoasa ar fi, te saturi si ajungi, inevitabil, sa arunci mancarea. Asa ca prepara cantitati mai mici, iar daca, accidental, gatesti mai mult, congeleaza cateva portii in recipiente care se inchid ermetic si decongeleaza atunci cand ramai fara mancare. Atentie, daca vrei sa pui ciorbe la congelator, evita sa folosesti cartofi, pentru ca se faramiteaza la decongelare.
Depoziteaza corect in frigider
Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand pui cumparaturile noi in frigider este sa aduci in fata mancarea pe care o ai deja. Consum-o intai pe aceasta, pentru ca, altfel, in scurt timp, vei avea mancare stricata sau expirata pe care va trebui sa o arunci. Pe rafturile de sus, unde temperatura este mai scazuta, pune mancarea gatita si pe cea cu termen redus de valabilitate, iar jos poti plasa lactatele si branzeturile. Legumele si fructele au nevoie de umiditate mai mare, asa ca pastreaza-le in cutiile special destinate. Nu uita sa acoperi cu capac sau folie fiecare aliment in parte si evita sa pastrezi carne cruda in frigider, pentru ca pot aparea bacterii care migreaza pe restul alimentelor.
Inainte sa arunci resturile, gandeste-te daca nu le mai poti acorda o sansa: o omleta cu de toate, o salata la care adaugi bucatile de friptura ramase, un shake cu parti nealterate din fructe, o pizza cu resturi de mezeluri/carne/branza.
Alimente care conțin vitamina A (surse vegetale și animale)
18.11.2024