Post intermitent – cum să-l începeți și cum să-l urmați corect?
Dacă sunteți în căutarea unei diete care să vă ajute să scăpați de câteva kilograme și totodată să vă îmbunătățească metabolismul, cu siguranță ați auzit cel puțin o dată vorbindu-se de postul intermitent, numit și fasting, În ultimii ani, postul intermitent a câștigat foarte mult în popularitate, atât datorită rezultatelor care încep să se vadă la scurt timp după începerea dietei, cât și multiplelor beneficii pe care le oferă.
22.05.2023
Timp estimat de citire:
8 minute, 4 secundePe lângă scăderea în greutate, o astfel de dietă contribuie și la creșterea masei musculare, la îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a funcțiilor metabolice ale organismului. În plus, postul intermitent conferă un plus de energie, stimulând nevoia de mișcare – indispensabilă unui stil de viață sănătos.
Post intermitent – ce este, tipuri si alte informații
Deși considerat o dietă modernă, postul intermitent a apărut cu multe sute de ani în urmă, ca o nevoie a oamenilor de a se adapta perioadelor în care natura era mai puțin darnică în ceea ce privește resursele de hrană. Mai târziu, a căpătat o conotație religioasă, fiind practicat pe scară largă în preajma sărbătorilor importante. Astfel, din ce în ce mai mulți oameni au constatat că un astfel de obicei are si alte beneficii în afara celor spirituale așa că această a constituit baza dietei despre care vorbim acum.
Postul intermitent constă în alternarea perioadelor de alimentația normală cu perioade în care se țin cont de anumite restricții alimentare. În aceste perioade de restricție se practică abstinența totală, fiind permis doar consumul de apă și alte băuturi care nu conțin calorii.
În funcție de durata perioadelor alternative de alimentație normală și abstinență există mai multe tipuri de post intermitent, după cum urmează:
Postul intermitent 12/12 ore
Este ca mai simplă variantă a unei astfel de diete, care presupune o pauză de 12 ore între perioada de abstinență și cea alocată meselor. De obicei, programul de alimentație constă în micul dejun servit de preferință în intervalul orar 7.00 – 8.30, urmat de celelalte mese ale zilei, ultima servită la 19.00 – 20.30.
Postul intermitent 14/10 ore
În acest caz, postul intermitent presupune servirea meselor într-un interval de 10 ore, urmat de o perioadă de abstinență de 14 ore. Spre exemplu, puteți lua micul dejun la ora 8.00, iar ultima masă a zilei la ora 18.00, după care nu mai trebuie să mâncați nimic până a doua zi la micul dejun.
Postul intermitent 16/8 ore
Se spune că aceasta este ce mai eficientă variantă de post intermitent, întrucât dă cel mai repede rezultate și permite includerea celor 3 mese importante ale zilei. Acestea pot fi servite într-un interval de 8 ore pe timpul zilei, urmat de 16 ore în care nu se consumă nimic.
Postul intermitent 18/6 ore
De această dată, perioada alocată meselor este de doar 6 ore, ceea ce înseamnă că va fi foarte dificil să încorporați în acest interval micul dejun, prânzul și cina.
Postul intermitent de 24 de ore
Acest tip de post intermitent presupune abținerea de le mâncare timp de 24 de ore, iar la rândul său, poate avea trei variante.
Prima variantă este postul alternativ, care presupune alternarea zilelor de abstinență cu cele de alimentație normală. Dacă vi se pare prea dificil, puteți alege două zile pe săptămână dedicate abstinenței totale de la mâncare. Dacă și acestea sunt prea mult, vă mai rămâne cea de-a treia variantă, care impune o singură zi pe săptămână în care să nu mâncați nimic.
Cum sa începeți postul intermitent? Sfaturi practice
Înainte de a începe o astfel de dietă este de preferat să cereți și opinia unui medic, mai ales dacă suferiți de anumite afecțiuni sau urmați un tratament. Dacă acesta vă asigură că puteți ține post intermitent fără niciun risc major pentru sănătate, avem și noi câteva sfaturi care să vă ajute în acest sens.
Alegeți un program pe care să-l puteți respecta
Dacă nu ați mai ținut post intermitent, e bine să începeți cu varianta 12/12 ore, cu un program ușor de respectat. Ulterior, după ce vă obișnuiți cu rigorile acestei diete, puteți încerca și celelalte variante în funcție de programul dumneavoastră zilnic.
Adoptați un regim echilibrat
Alimentele consumate în perioadele permisive ale postului intermitent trebuie să fie din categoria celor considerate sănătoase, cu un conținut bogat de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale. Chiar dacă mâncați sănătos, nu trebuie să faceți excese în ideea că veți avea nevoie de „rezerve” pentru perioada de abstinență.
De asemenea, nu trebuie să vă înfometați în această perioadă, iar dacă intervalul de timp vi se pare prea lung, încercați o altă variantă de post intermitent, cu un interval de abstinență mai permisiv.
Faceți multă mișcare
Chiar dacă nu sunteți o persoană foarte activă, postul intermitent vă va face să simțiți instinctiv nevoia de mai multă mișcare. Aceasta, pentru că o astfel de dietă îmbunătățește absorbția glucozei în sânge și transformarea acesteia în energie.
Această energie trebuie utilizată în mod constructiv, iar cea mai bună cale o reprezintă activitățile fizice. Mai multă mișcare echivalează și cu pierderea mai rapidă în greutate, astfel că activitățile fizice cresc eficiența postului intermitent.
Cum sa va pregătiți corpul pentru postul intermitent?
Înainte de a începe o astfel de dietă trebuie să vă asigurați că organismul poate face față perioadelor de abstinență. Dacă urmați un tratament, e de preferat să începeți postul intermitent după finalizarea acestuia iar dacă tratamentul este unul de lungă durată, trebuie să vă întrebați medicul dacă puteți să începeți o astfel de dietă. Aceeași recomandare este valabilă și în situația în care țineți un anumit regim, pe fondul unei afecțiuni.
Înainte de a începe dieta, obișnuiți-vă să mâncați după un program fix, fără alte alimente consumate între mese. De asemenea, trebuie să aveți răbdare ca organismul să se adapteze programului de post intermitent pe care l-ați ales, iar acest lucru poate dura circa două săptămâni.
La fel de important este să faceți trecerea la o alimentație sănătoasă înainte de a începe dieta, pentru ca organismul să fie deja obișnuit cu un astfel de regim. Astfel, vă va fi mai ușor să asigurați necesarul de nutrienți în perioadele în care puteți mânca, iar intervalele de abstinență vor fi mai lipsite de tentații culinare.
Ce alimente să consumați pe parcursul postului intermitent?
În perioadele de abstinență nu este permis consumul niciunui aliment sau băuturi care conține calorii. Puteți însă consuma apă sau ceai la discreție, precum și cafea sau alte băuturi fără aport caloric.
În privința meselor, teoretic puteți mânca orice atât timp cât respectați programul stabilit, însă este de preferat să vă axați pe alimentele sănătoase, după cum am mai precizat deja.
În această categorie intră fructele, legumele, verdețurile, lactatele și brânzeturile degresate, cerealele integrale, carnea slabă, peștele, fructele de mare și alte alimente care conțin grăsimi sănătoase.
Sunt de evitat prăjelile, carnea grasă, alimentele tip fast-food, dulciurile care conțin zahăr, produsele de patiserie, pastele și produsele de panificație din făină albă și băuturile carbogazoase.
Cum să vă mențineți hidratați pe durata postului intermitent?
O bună hidratare favorizează eliminare toxinelor în perioadele de post intermitent, menținând totodată echilibrul electrolitic necesar proceselor metabolice din organism.
Prima regulă pentru menținerea hidratării constă în consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi. Întreaga cantitate trebuie consumată uniform pe tot parcursul zilei, iar recomandarea se referă atât la apa plată cât și la cea carbogazoasă. În același timp, este permis consumul ceaiurilor fără îndulcitori, al sucurilor naturale fără calorii precum și al supelor de legume.
Deși sunt tot lichide, nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice, de energizante și de băuturi care conțin zahăr sau îndulcitori artificiali.
Postul intermitent – care sunt riscurile?
Perioadele prea lungi de abstinență, asociate și cu o alimentație necorespunzătoare pot duce la apariția hipoglicemiei, adică la scăderea nivelului de glucoză din sânge.
Aceasta se manifestă prin simptome precum dureri de cap, amețeală, dificultăți de concentrare stare de stres, turburări de somn și iritabilitate.
Totodată, trecerea la un astfel de regim poate determina apariția unor probleme digestive precum diaree, balonare, constipație, reflux gastric.
În perioada de acomodare a organismului mai pot apărea stări de indispoziție, oboseală, insomnii, anxietate sau chiar depresie.
Organismul vă va anunța de fiecare dată când ceva nu este în regulă, iar la primele semne de acest gen trebuie să opriți postul intermitent și sa așteptați câteva zile ca lucrurile să revină la normal. Dacă nu se întâmplă acest lucru, trebuie să va adresați unui medic, pentru că poate fi vorba de o problemă mai serioasă.
Citește și: POST INTERMITENT (FASTING): BENEFICII ȘI ALTE INFORMAȚII
Disclaimer: Informatiile din acest articol apartin exclusiv autorului acestui material si redau o experienta personala in lupta cu kilogramele in plus. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop informativ. Rezultatele nu sunt tipice, pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori.
Tot ce trebuie să știi despre dieta Ikanos
14.11.2024