Postul intermitent scade tensiunea arterială prin modificarea florei intestinale
Pentru prima dată, cercetătorii demonstrează că postul intermitent poate reduce hipertensiunea arterială prin remodelarea microbiotei intestinale. La ora actuală, hipertensiunea arterială afectează aproape jumătate dintre adulții din țările dezvoltate, fiind un factor de risc major pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
04.05.2021
Timp estimat de citire:
2 minute, 21 secundeCercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor, din SUA, au vrut să înțeleagă mai bine impactul florei intestinale asupra tensiunii arteriale. În experimentele lor de laborator ei au observat diferențe notabile la nivelul compoziției microbiotei intestinale la cobaii cu hipertensiune și cei cu valori normale ale tensiunii arteriale. Pentru a verifica această corelație, oamenii de știință au realizat un transplant de floră intestinală de la animalele hipertensive la cele normotensive. Drept rezultat, aceștia din urmă au dezvoltate hipertensiune arterială.
„Acest lucru ne-a arătat că disbioza intestinală nu este doar o consecință a hipertensiunii, ci este implicată în provocarea acesteia”, a explicat dr. David J. Durgan, liderul echipe de cercetare.
„Însănătoșirea” florei intestinale, următorul pas
Ca să afle dacă efectele pot fi inversate, cercetătorii au selectat două grupe de cobai, formate atât din exemplare cu hipertensiune spontană, cât și și unele sănătoase. Diferența a fost că rozătoarele din prima grupă au fost hrănite o dată la două zile, pe când cele din a două grupă, numită de control, a avut acces nerestricționat la mâncare.
La nouă săptămâni după începerea experimentului, cercetătorii au observat că în cazul grupei de control, șobolanii hipertensivi au continuat să aibă tensiunea arterială mai mare. În schimb, în cadrul celeilalte grupe, supuse restricțiilor alimentare, șobolanii hipertensivi au înregistrat reduceri semnificative ale valorilor tensiunii arteriale.
Impactul florei intestinale, incontestabil
Ulterior, cercetătorii au transplantat probe de floră intestinală de la animalele care au postit și de la cele hrănite fără restricții la animale fără microbiotă proprie. Autorii cercetării au fost încântați să constate că șobolanii care au primit transplant de microbiota de la șobolanii hipertensivi hrăniți în mod normal au avut tensiune arterială mai mare decât cei ce au primit transplant de microbiota de la rozătoare normotensive din același grup de control. Exact la fel ca donatorii lor.
Aceste rezultate au demonstrat că modificările microbiotei induse de post au fost suficiente pentru a media efectul de scădere a tensiunii arteriale al postului intermitent.
Sursa: www.sciencedaily.com
În ce poziție e bine să iei medicamentele, pentru efecte rapide
24.10.2024